АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Щире бажання піклуватися про пацієнта

Читайте также:
  1. Годування пацієнта через гастростому
  2. Додаток. ПРОБЛЕМИ ПАЦІЄНТА, ЩО ВИНИКАЮТЬ УНАСЛІДОК ЗАХВОРЮВАНЬ СИСТЕМ ОРГАНІВ
  3. ДОПОМОГА ПАЦІЄНТАМ ПІД ЧАС ПРИЙМАННЯ ЇЖІ.
  4. ЛИСТОК СЕСТРИНСЬКОГО ОЦІНЮВАННЯ СТАНУ ПАЦІЄНТА
  5. Мета ІІ етапу. Класифікація проблем пацієнта
  6. МОЖЛИВІ ПРОБЛЕМИ, ПОВ’ЯЗАНІ З НАВЧАННЯМ ПАЦІЄНТА. ВАЖКІ СЛУХАЧІ
  7. Можливі проблеми, що виникають у пацієнта під час зондових маніпуляцій
  8. Підготовка пацієнта для збирання калу на приховану кров
  9. Порушення прав пацієнта
  10. Проблеми пацієнта.
  11. Складнощі соціальної ідентифікації: неспроможність чи небажання?
  12. Стаття 23. Виявлення кредиторів та осіб, які мають бажання взяти участь у санації боржника

Семестр 1. Практичне заняття 1. МИСТЕЦТВО СПІЛКУВАННЯ В МЕДСЕСТРИНСТВІ

 

ПЛАН

ЕЛЕМЕНТИ ЕФЕКТИВНОГО СПІЛКУВАННЯ.. 1

УМОВИ, ЩО СПРИЯЮТЬ ЕФЕКТИВНОМУ СПІЛКУВАННЮ.... 1

КОМПОНЕНТИ СПІЛКУВАННЯ.. 3

ТИПИ СПІЛКУВАННЯ: ВЕРБАЛЬНИЙ ТА НЕВЕРБАЛЬНИЙ.. 3

ВЕРБАЛЬНЕ СПІЛКУВАННЯ. ФАКТОРИ, ЩО СПРИЯЮТЬ ТА ПЕРЕШКОДЖАЮТЬ СПІЛКУВАННЮ.... 4

ОСОБЛИВОСТІ НЕВЕРБАЛЬНОГО СПІЛКУВАННЯ.. 4

ПРИЙОМИ ЕФЕКТИВНОГО ПИСЬМОВОГО СПІЛКУВАННЯ.. 6

ТИПИ ПАЦІЄНТІВ. ТАКТИКА МЕДИЧНОЇ СЕСТРИ ЗАЛЕЖНО ВІД ТИПУ ПАЦІЄНТА.. 6

ВЕДЕННЯ БЕСІДИ З ПАЦІЄНТОМ З МЕТОЮ ВИЯВЛЕННЯ ПРОБЛЕМ... 9

ФАХОВИЙ ТИП ПОВЕДІНКИ МЕДИЧНИХ СЕСТЕР.. 11

 

Спілкування є тим принципом догляду, без якого медична сестра не зможе застосовувати всі інші. Вона спілкується з людьми, коли допомагає їм у створенні безпечної обстановки, коли реалізує їхні потреби у заохоченні та розумінні, коли виявляє повагу до них, коли сприяє їхній незалежності і допомагає їм попередити інфекційні захворювання.

ЕЛЕМЕНТИ ЕФЕКТИВНОГО СПІЛКУВАННЯ

Ефективне спілкування потребує ретельного обмірковування, уважного ставлення, уміння і взаємної готовності до спілкування. Правильне спілкування має багато переваг, включаючи краще порозуміння між людьми.

За допомогою п'яти елементів спілкування інформація досягає мети. Ось вони:

 

Елемент спілкування Опис елемента
1.Відправник Людина, яка хоче передати інформацію.
2.Повідомлення Інформація, що посилається цією людиною.
3.Канал Метод відправлення повідомлення: за допомогою усного мовлення (розмова), за допомогою позамовних методів (вираз обличчя, положення тіла), або в письмовому вигляді
4.Одержувач Людина, якій посилається повідомлення.
5.Підтвердження Метод, за допомогою якого одержувач дає звістку відправнику, що повідомлення отримане.

УМОВИ, ЩО СПРИЯЮТЬ ЕФЕКТИВНОМУ СПІЛКУВАННЮ

Відчуття присутності

Для створення відчуття присутності при розмові з пацієнтом необхідно врахувати таке:

1. При розмові з пацієнтом медична сестра повинна дивитися на нього з дружньою посмішкою, прагнучи поглядом, виразом обличчя показати свою зацікавленість повідомленнями пацієнта.

2. Використовувати відкрите положення тіла, щоб показати свій інтерес до того, що говорить пацієнт, наприклад, нахилитися вперед, щоб нічого не пропустити зі сказаного.

3. Періодично хитати головою на знак згоди, застосовувати репліки, повторення, вигуки, уточнення, щоб показати, що її цікавить те, про що говорить пацієнт. Застосовувати дружній, підбадьорюючий дотик до пацієнта.

Вміння слухати

Вміння слухати — це активна поведінка для вироблення відчуття присутності, а не просто пасивне сприйняття. Для того, щоб бути добрим слухачем, необхідно намагатися повністю сконцентрувати увагу на іншій людині, незважаючи на власні упередження, стурбованість тощо.

Ніколз та Стівенс у своїй книзі "Чи слухаєш ти?" розрізняють чотири розумові процеси, які відбуваються під час сприйняття інформації:

1. Слухач подумки випереджає того, хто говорить, намагаючись здогадатися наперед про спрямування усної бесіди, які висновки можна буде зробити зі слів, промовлених у даний момент.

2. Слухач подумки зважує аргументи і факти, висловлені промовцем, щоб довести або спростувати твердження, які він робить.

3. Час від часу слухач критично оцінює попередню частину бесіди.

4. Впродовж всієї розмови він "слухає між рядками", щоб вловити прихований зміст і значення інформації, не промовленої вголос.

Основні принципи вміння слухати, які необхідні для медичної сестри:

- Ставитись до людини з повною увагою. Не перебивати питаннями чи коментарями розповідь. Дати пацієнту можливість сказати все, що він хоче.

- Дати людині зрозуміти, що вас цікавить те, що вона говорить. Усунути фактори, що відволікають увагу. Добрий слухач фокусує всю свою увагу на людині, яка говорить. Пам'ятати: важко говорити з людиною, яка читає газету або щось стороннє, постукує олівцем, виглядає у вікно чи грається гумкою або скріпкою.

- Дивитися на людину, яка говорить. Цим ви не тільки допоможете їй спілкуватись з вами, але й полегшите собі розуміння того, що вона говорить.

- Намагатись зрозуміти основну ідею і сконцентрувати основну увагу на ній, а не на деталях.

- Звернути увагу не тільки на те, що говориться, але й на те, як говориться.

- Намагатись сприймати інформацію, незважаючи на ваше ставлення до співрозмовника. Ми більш позитивно сприймаємо і реагуємо на повідомлення людей, яких ми любимо, ніж тих, кого не любимо чи до кого ми байдужі.

- Спробувати розпізнати, про що людина не хоче говорити. Ви можете більше дізнатись про людину, намагаючись зрозуміти, про що вона не говорить. "Слухати між рядками".

- Намагатись керувати своїми емоціями. Сильні емоції гніву чи смутку завадять вам уважно слухати співрозмовника і адекватно реагувати на його слова.

- Бути обережними з інтерпретаціями, намагатись зважати на факти і бути впевненими в тому, що усвідомлюєте різницю між тим, що говориться, та інтерпретаціями, оцінками чи екстраполяціями цих фактів.

- Проявляти до пацієнта повагу, інтерес і турботу, співпереживати, прагнути щиро зрозуміти поведінку та вчинки іншої людини, її переконання та цінності.

Вміння сприймати

Ефективне спілкування ґрунтується на повазі до сприйняття світу іншої людини. Поведінка, вчинки та спосіб життя є безпосереднім наслідком того, як людина сприймає світ і його цінності. Тому розуміння іншої людини включає розуміння її точки зору.

Щире бажання піклуватися про пацієнта

Проявляти турботу про іншу людину означає для медичної сестри більше, ніж турбуватись, надавати допомогу, це означає також щиро цікавитись і старанно доглядати та опікуватися пацієнтом.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)