АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Механічні властивості грунтів

Читайте также:
  1. E. Продукт, натуральні властивості якого змінені з метою обману споживача
  2. Xімічні властивості аренів
  3. БОРОШНОМЕЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА
  4. Будова і властивості аналізаторів.
  5. В. Добрі органолептичні властивості та оптимальний мінеральний склад
  6. ВИДИ ТКАНИН. РЕГЕНЕРАТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ РІЗНИХ ТКАНИН
  7. ВИДИ, ВЛАСТИВОСТІ ТА ОДИНИЦІ ВИМІРЮВАННЯ ІОНІЗУЮЧИХ ВИПРОМІНЮВАНЬ
  8. Вкажіть правильну формулу моменту інерції механічної системи відносно полюса (точки) у випадку неперервного розподілу мас в механічній системі (наприклад, тверде тіло).
  9. Властивості аналізаторів
  10. Властивості еквівалентних нескінченно малих.
  11. Властивості і ознаки документів
  12. Властивості і склад газоподібного палива

Земля – це поняття, що включає в себе грунт, рельєф території, клімат і водний режим ґрунту

На процес утворення ґрунтів впливає п'ять природних факторів (В.В. Докучаєв):

1. Материнська порода визначає фізичні і фізико-хімічні властивості, механічний і хімічний склад, біологічні процеси, поживний режим і родючість ґрунту.

2. Клімат. Склад рослинності та її біологічна продуктивність, кількість органічних залишків, швидкість їх розкладання – все це залежить від кліматичних умов.

3. Рослинний і тваринний світ. Процес ґрунто-утворення почався з зародженням життя на Землі. Від типу рослинної формації залежать особливості ґрунтотворного процесу і якість гумусу, а також властивості ґрунту. При однакових кліматичних умовах і на однаковій материнській породі під трав'янистою рослинністю утворились типові чорноземи, а під деревною сірі лісові ґрунти.

4. Рельєф місцевості впливає на водний і тепловий режим ґрунту.

5. Вік ґрунту. Щоб материнська порода перетворилась на ґрунт, потрібні сотні і тисячі років. Час, протягом якого утворився ґрунт, називають його віком.

Після останнього зледеніння раніше звільнились південні і пізніше північні райони, тож і чорноземні ґрунти мають більший вік, ніж дерново-підзолисті і тундрові.

І 6 – м фактором в наш час є виробнича діяльність людини. Це є вирішальний фактор ґрунтоутворення і підвищення родючості ґрунтів.

Механічний склад ґрунту. Материнська порода внаслідок вивітрювання руйнується і подрібнюється до частинок різного розміру, які називають механічними елементами. Частинки, близькі за розмірами, об'єднуються у фракції. Співвідношення в ґрунті механічних елементів (фракцій) називається механічним складом ґрунту. Від механічного складу ґрунту залежить його родючість. Механічний склад ґрунту впливає на фізичні, хімічні та агрохімічні його властивості (пористість, вологоємкість, водо- і повітропроникність, вбирну здатність, вміст і доступність поживних речовин).

Піщані ґрунти швидко вбирають вологу, але погано її утримують, тому тут рослини терплять від ґрунтової посухи. Але такі ґрунти легше обробляються і тому їх називають легкими ґрунтами.

Ґрунти, які містять багато глини, чинять опір машинам, обробітку ґрунту, особливо в сухому стані, тому їх називають важкими. Важкі глинисті ґрунти багаті на поживні речовини, але завжди ущільнені, погано пропускають вологу і повітря.

Агрономічно найбільш цінними є ґрунти легко- та середньосуглинкові, для яких є добрий повітряний і водний режими.

За механічним складом ґрунти називаються:

- Глинисті: важкі, середні, легкі.

- Суглинкові: важкі, середні, легкі.

- Супіщані.

- Піщаний зв'язаний.

- Піщаний пухкий.

Органічна частина ґрунту складається з органічних решток рослинного походження (коренів і решток надзем-них частин рослини) і тваринного (відмерлих комах, тварин), а також продуктів їх розкладу або гумусу.

Рослинні рештки розкладаються мікроорганізмами на простіші органічні сполуки. Частина цих сполук розкладається (мінералізується) до кінцевих продуктів розкладу (вуглекислоти, води, кисню, аміаку і зольних елементів), деякі використовуються іншими організмами для синтезу вторинних білків, жирів, вуглеводів, з яких утворюються плазма нових поколінь мікроорганізмів. Деяка частина проміжних продуктів розкладу перетворюється у специфічні складні високомолекулярні колоїдні речовини – гумус.

Більшу частину (85-90%) органічних речовин ґрунту складає гумус, який в основному і визначає властивості та родючість ґрунту. Гумус склеює і цементує механічні частинки в структурні, поліпшує водно-повітряний і тепловий режим ґрунту. Сприяє нагромадженню у верхніх шарах ґрунту елементів живлення як самого ґрунту, так і тих, що вносяться з добривами. Повільно розкладаючись, гумус забезпечує рослини доступними сполуками азоту і зольними елементами. У ґрунтах з достатньою кількістю гумусу складаються найбільш сприятливі умови для розвитку рослин і ґрунтових мікроорганізмів.

Тому гумус є основним показником родючості ґрунтів. Загальні запаси гумусу в метровому шарі різних типів ґрунтів складають від 80 до 760 тон на га. Вміст гумусу в ґрунті змінюється і одним з основних завдань землеробства є зберігання і збільшення його шляхом внесення органічних добрив, висіванням сидератів, правильним добором культур і їх чергуванням, обробітком ґрунту тощо.

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)