АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

СПОЖИВЧІ ВЛАСТИВОСТІ Трикотажу

Читайте также:
  1. E. Продукт, натуральні властивості якого змінені з метою обману споживача
  2. Xімічні властивості аренів
  3. БОРОШНОМЕЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА
  4. Будова і властивості аналізаторів.
  5. В. Добрі органолептичні властивості та оптимальний мінеральний склад
  6. ВИДИ ТКАНИН. РЕГЕНЕРАТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ РІЗНИХ ТКАНИН
  7. ВИДИ, ВЛАСТИВОСТІ ТА ОДИНИЦІ ВИМІРЮВАННЯ ІОНІЗУЮЧИХ ВИПРОМІНЮВАНЬ
  8. Властивості аналізаторів
  9. Властивості еквівалентних нескінченно малих.
  10. Властивості і ознаки документів
  11. Властивості і склад газоподібного палива
  12. Властивості індивіду

Властивості трикотажу залежать від сировини, волокнистого складу, будови і обробки, які формують геометричні, фізичні, механічні, хімічні, гігієнічні властивості.

Їх умовно поділяють на три групи: властивості, що впливають на естетичну оцінку; властивості, що формують санітарно-гігієнічні вимоги; властивості, що визначають термін служби виробу або збереження зовнішнього вигляду і службових якостей.

 

Геометричні властивості полотен (товщина, поверхнева щільність - маса 1 м 2) мають велике значення для характеристики окремих властивостей трикотажу, що впливають на якість, проектування, виготовлення і експлуатацію виробів.

Товщина трикотажу залежить від товщини ниток, способу переплетення, щільності, характеру обробки і визначає його призначення.

Поверхнева щільність, або маса одного квадратного метра полотна, впливає на матеріаломісткість виробів, визначає вибір полотна для виготовлення різних виробів і є одним з факторів, що визначають якість виробів.

5. НОРМАТИВНО-ТЕХНІЧНІ ДОКУМЕНТИ НА ТРИКОТАЖНІ ПОЛОТНА.

На всі трикотажні вироби діють стандарти. При контролі якості та визначенні сортності трикотажних виробів застосовуються основні види стандартів, наведених у таблиці 1.5:
Таблиця 1.5 - Стандарти, які використовуються при контролі якості та визначенні сортності трикотажних виробів:

Номери стандартів Найменування стандартів
   
ГОСТ 15895-77 ГОСТ 25506-82 ГОСТ 8844-75 ГОСТ 9173-86 ГОСТ 4.26-80 ГОСТ 2351-77 ГОСТ 11595-83 ГОСТ 16486-83 ГОСТ 25190-82 ГОСТ 26289-84 ГОСТ 9176-87 ГОСТ 12739-85 ГОСТ 13711-82 ГОСТ 14629-81 Статистичні методи управління якістю продукції. Терміни та визначення. Полотна текстильні. Терміни та визначення вад. Полотна трикотажні. Правила приймання та метод відбору проб. Вироби трикотажні. Правила приймання. Вироби трикотажні. Номенклатура показників. Вироби та полотна трикотажні. Норми стійкості забарвлення і методи її визначення. Вироби панчішно-шкарпеткові. Норми стійкості до стирання. Полотна трикотажні для верхніх виробів. Норми стійкості до стирання. Полотна трикотажні основов еластичні. Норми при розтягуванні. Полотна трикотажні білизняного призначення. Норми зміни лінійних розмірів після мокрої обробки. Вироби трикотажні. Методи випробування швів. Полотна та вироби трикотажні. Метод визначення стійкості до стирання. Полотна трикотажні. Метод визначення зміни лінійних розмірів після мокрої обробки. Вироби панчішно-шкарпеткові. Метод визначення стійкості панчіх до утворення затяжок..
ГОСТ 19712-83 ГОСТ 26223-84 ГОСТ 26435-85 ГОСТ 26560-85 ГОСТ 26559-85 ГОСТ 10399-87 ГОСТ 26115-84 ГОСТ 7474-81 ГОСТ 9374-77 ГОСТ 10391-79 ГОСТ 18401-80 ГОСТ 1430-76 ГОСТ 1115-81 ГОСТ 904-87 ГОСТ 10540-83 ГОСТ 5759-75 ГОСТ 12694-80 ГОСТ 20462-87 ГОСТ 25904-83 ГОСТ 26085-84 ГОСТ 1136-81 ГОСТ 8541-84 ГОСТ 9229-72 ГОСТ 16825-82 ГОСТ 17061-82 Вироби трикотажні. Методи визначення розривних характеристик і розтяжності при навантаженнях, менше розривних Рукавички і рукавиці в'язані. Метод визначення зміни лінійних розмірів після мокрої обробки. Полотна трикотажні основов еластичні. Методи випробувань при розтягуванні. Полотна трикотажні. Метод визначення стійкості до затягування. Вироби панчішно-шкарпеткові. Метод визначення стійкості до мокрій обробці. Вироби трикотажні білизняні. Вимоги до шиття. Вироби трикотажні верхні. Вимоги до шиття. Вироби трикотажні верхні. Загальні технічні умови. Вироби трикотажні верхні дитячі. Загальні технічні умови. Блузки трикотажні. Загальні технічні умови. Сукні та сарафани трикотажні. Загальні технічні умови. Сорочки трикотажні верхні для чоловіків і хлопчиків. Загальні технічні умови. Вироби трикотажні верхні. Визначення сортності. Вироби трикотажні білизняні для жінок і дівчаток. Загальні технічні умови. Вироби трикотажні купальні. Загальні технічні умови. Фуфайки і майки трикотажні для річкового флоту. Загальні технічні умови. Вироби трикотажні білизняні для дітей новонароджених, ясельного та дошкільного віку. Загальні технічні умови. Вироби трикотажні білизняні для чоловіків і хлопчиків. Загальні технічні умови. Фуфайки і майки трикотажні морські для військовослужбовців. Загальні технічні умови. Білизна трикотажне чоловіче для військовослужбовців. Загальні технічні умови. Вироби трикотажні білизняні. Визначення сортності.
ГОСТ 18400-82 ГОСТ 1108-84 ГОСТ 5007-75 ГОСТ 1165-86 ГОСТ 5274-80 ГОСТ 1164-86 ГОСТ 8846-77 ОСТ 17-706-83 ГОСТ 10581-82 ГОСТ 16958-71 ГОСТ 15.007-81 Вироби панчішно-шкарпеткові, що виробляються на круглопанчішних автоматах. Технічні умови. Форми оздоблювальні для панчішно-шкарпеткових виробів. Розміри. Вироби панчішно-шкарпеткові, що виробляються на круглопанчішних автоматах. Визначення сортності. Вироби панчішно-шкарпеткові, що виробляються на круглопанчішних автоматах. Види і розміри. Вироби панчішно-шкарпеткові з текстурованих капронових ниток еластик, що виробляються на круглопанчішних автоматах. Технічні умови. Рукавички і рукавиці кроение. Загальні технічні умови. Рукавички і рукавиці в'язані. Загальні технічні умови. Вироби трикотажні рукавичок. Визначення сортності. Шарфи трикотажні. Загальні технічні умови. Головні убори та шарфи трикотажні. Визначення сортності. Полотна та вироби трикотажні. Методи визначення лінійних розмірів, кута перекосу, числа петельних рядів і петельних стовпчиків (щільності) і довжини нитки в петлі.

6.КОНТРОЛЬ ЯКОСТІ трикотажних полотен. ВИМОГИ НОРМАТИВНО-ТЕХНІЧНИХ ДОКУМЕНТІВ НА ПРАВИЛА ПРИЙМАННЯ, ЗБЕРІГАННЯ, ВИПРОБУВАННЯ ТА ЕКСПЛУАТАЦІЇ ТОВАРУ
Правила приймання та метод відбору проб для оцінки фізико-механічних показників трикотажного полотна та визначення їх вологості нормується ГОСТом 8844-75. Приймання полотна по зазначених показниках здійснюється партіями.

При контролі якості полотен за фізико-механічними показниками методом випадкового відбору від кожної партії відбирають певну кількість пакувальних одиниць.
З кожної пакувальної одиниці (ящик, контейнер) відбирають одну одиницю продукції (шматок, рулон і ін.)

Якщо партія складається менше ніж з трьох пакувальних одиниць, то з кожної пакувальної одиниці для випробування допускається відбирати більше однієї одиниці продукції. Якщо партія складається з трьох і більше пакувальних одиниць продукції, то їх відбирають у кількості 3.
Для визначення всіх фізико-механічних показників, крім вологості, від кожної одиниці продукції вирізують точкову пробу. Одиницею продукції за ГОСТом 15895-77 вважається окремий екземпляр штучної продукції чи визначена в установленому порядку кількість нештучної продукції.
Точкову пробу при визначенні фізико-механічних показників трикотажного полотна вирізають у всю ширину полотна на відстані не менше 1 м від кінців одиниці продукції, суворо перпендикулярно подовжньому згину полотна або кромці.

Розмір точкової проби вибирають з урахуванням ширини полотна, величини рапорту переплетення, а також розмірів та кількості елементарних проб (смужки та ін), необхідних для тих чи інших випробувань (розривного навантаження, стійкості до стирання і ін.)

При контролі показників будови та фізико-механічних властивостей трикотажних полотен зазвичай обмежується визначенням таких показників: поверхневої щільності полотен і щільності в'язання, довжини нитки в петлі, кута перекосу петельних рядів і петельних стовпчиків; лінійної щільності нитки, вилученої з полотна; товщини трикотажного полотна, їх розривного навантаження і розтяжності; лінійних розмірів виробу і т.д.
Трикотаж маркують, складують, упаковують, зберігають і транспортують у відповідність до вимог ГОСТ-10581-88.
Маркування. Готовий трикотаж маркують ярликом, стрічкою із зображенням товарного знака, контрольною стрічкою.
На товарних ярликах вказують такі реквізити: товарний знак, найменування та місцезнаходження підприємства-виробника, найменування виробу і його приналежність, артикул, номер моделі, сорт, розміри, роздрібну ціну, номер стандарту або технічних умов на виріб, дату випуску.
Стрічкою з зображенням товарного знаку підприємства-виробника маркують трикотаж для верхніх і білизняних виробів з усіх видів ниток і пряжі, виробів з натуральних видів сировини синтетичним оздобленням. На цій стрічці вказують також найменування сировини і його процентний вміст по волокнах, символи по догляду за виробом у відповідність до вимог ГОСТ 16958-71.
Упаковка. Трикотаж перед упаковкою повинен бути обов'язково відпрасований, відформірований відповідно до затверджених режимів. Упаковують трикотаж в коробки або пачки з картону.

Трикотаж І категорії якості з бавовняної пряжі, виробленої з бавовни у поєднанні з хімічними волокнами, напіввовняної пряжі високолінійної щільності і трикотаж з начісних полотен упаковують у папір.
У пакет, коробку, пачку з картону, папір укладають трикотаж одного артикулу, полотна, ціни, гатунку.
Перед укладанням в коробку або пачку з картону кожне трикотажне полотно упаковують в паперові, целофанові або поліетиленові пакети в залежності від виду сировини, що застосовується для виготовлення трикотажу.
Зберігання. Зберігати трикотаж на складах оптових баз і роздрібних торгових підприємств слід суворо у відповідність до вимог ГОСТ 10581-82 і основними правилами зберігання промислових товарів на складах оптових баз. Зберігання трикотажу слід організувати так, щоб повністю виключити їх деформацію, забруднення та псування. Відносна вологість повітря у складських приміщеннях тривалого зберігання - 50-70%, температура - не менше 10 і не більше 30 градусів, в літній час приміщення необхідно провітрювати. Трикотаж зберігають у ящиках на дерев'яних настилах на висоті не менш 0,2 м від стеті. Трикотаж в коробках і пачках розміщують на поличних і клітинних стелажах. Відстань між пакувальними місцями і зовнішніми стінами та опалювальними приладами - 1 м, між стелажами - не менше 0,7 м.

СПИСОК ЛІТЕРАТУРИ
1. Типова технологія пошиття трикотажних виробів, кроених з полотен РУП «Белбиттехпроект». - Мінськ, 2006.-137с.
2. Кудрявін Л.А., Шалова І.І. Основи технології трикотажного виробництва: Учеб. посібник для вузів. - М.: Легпропрбитіздат., 1991.-496с.

 

3. Технологічна документація по асортименту, конструювання і технології виготовлення одягу з трикотажного полотна нових структур і видів обробки.- Москва: ЦНДІ ШП, 2000.-82с.
4. Цвєткова А.Ф. Контроль якості трикотажного товару в торговле.-2-е вид., Перероб.- М.: Економіка, 1983.-64с.
5. Товарна номенклатура зовнішньоекономічної діяльності республіки Білорусь (ТН ЗЕД РБ) / Державний митний комітет Республіки Білорусь. - 3-е изд., Испр. І доп.-Мн.: Белтаможсервіс, 2005.-756 с.
6. ОКПРБ, 2001р.
7. Кудрявін Л.А., Шалова І.І. Основи технології трикотажного виробництва: Учеб. посібник для вузів. - М.: Легпропрбитіздат., 1991.-496с.
8. Семак Б.Д., Стефанюк Є.М. Контроль якості трік.ізд. -1990.-п.28
9. А.А. Гусєва. «Загальна технологія трикотажного виробництва». - М.: Легпромбитіздат., 1987.-296с.
10. В.В Садовський. Виробничі технології: Мінськ, з-під «Дизайн» 2002.-575 с.
11. Акімов І.У. Товарознавство промислової сировини і матеріалів: навч. посібник / За ред. І.В. Ченцова. Мн. Обчислюємо. Шк. 1989. - 325 с., Мул


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)