АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інтегроване середовище розробки Delphi: призначення і загальний опис середовища

Читайте также:
  1. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  2. V. Призначення на військові посади, переміщення по службі. Атестування військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом
  3. А)3 год після прибуття товарів у пункт призначення та може корегуватися на підставі законодавчих актів
  4. А. Чандлер, Дж. Томсон, П. Лоуренс, Дж. Лорш і дослідження впливу зовнішнього середовища на організацію.
  5. Аналіз внутрішнього середовища підприємства ТОВ «Темп»
  6. Аналіз елементів внутрішнього середовища підприємства
  7. Аналіз зовнішнього середовища
  8. Аналіз макросередовища підприємства
  9. Аналіз розробки нафтових родовищ
  10. Аналіз розробки родовищ природних газів
  11. Аналіз середовища підприємств з виробництва пива України
  12. Аналіз факторів макросередовища на ринку пива України

Delphi - це нащадок середовища програмування Turbo Pascal. Назва середовища походить від назви міста в Стародавній Греції, де знаходився знаменитийДельфійський оракул (храм Аполлона в місті Дельфи, жерці якого займалися прогнозами).
Система візуального об'єктно-орієнтованого проектування Delphi дозволяє:
1. Створювати закінчені додатки для Windows самої різної спрямованості.
2. Швидко створювати професійно виглядає віконний інтерфейс для будь-яких додатків; інтерфейс задовольняє всім вимогам Windows і автоматичноналаштовується на ту систему, яка встановлена, оскільки використовує функції, процедури та бібліотеки Windows.
3. Створювати свої динамічно приєднуються бібліотеки компонентів, форм, функцій, які потім можна використовувати з інших мов програмування.
4. Створювати потужні системи роботи з базами даних будь-яких типів.
5. Формувати і друкувати складні звіти, які включають таблиці, графіки і т.п.
6. Створювати довідкові системи, як для своїх програм, так і для будь-яких інших.
7. Створювати професійні програми установки для додатків Windows, враховують всю специфіку і всі вимоги операційної системи.
Delphi - швидко розвивається. Перша версія Delphi була випущена в лютому 1995 року, в 1996 році вийшла друга версія, 1997 - третя, 1998 - четверта, 1999 - п'ята, 2001 - шоста. Всі версії, починаючи з Delphi 2.0, розраховані на розробку 32-розрядних додатків, тобто додатків для операційних систем Windows 95/98, NT і т.д. У 2002 році вийшла сьома версія, основним нововведенням в якій були Інтернет-технології.
Загальний опис середовища.
Інтегроване середовище розробки Delphi - це середовище, в якій є все необхідне для проектування, запуску і тестування створюваних додатків. Більшість версій Delphi випускається в декількох варіантах: а) стандартна, б) професійна версія, в) розробка баз даних предметних областей. Ці варіанти розрізняються, в основному різним рівнем доступу до систем управління базами даних. Останні два варіанти є найбільш потужними в цьому відношенні. Бібліотеки компонентів в різних варіантах практично однакові.
1) Верхній частині вікна середовища відображається смуга головного меню. Призначення кожного пункту меню можна уточнити в довідковій системі Delphi. Для отримання довідки слід вибрати цікавий пункт меню і натиснути клавішу F1. Вибір команди меню виконується будь-яким із стандартних способів: F10, Alt + гаряча клавіша або клацанням миші на потрібному пункті меню.
Призначення команд меню представлені в таблиці:

Розділ меню Призначення
1) Меню File (Файл) Розділи меню дозволяють створювати новий проект, нову форму, відкрити раніше створений проект або форму, зберегти проекти або форму у файлах з заданими іменами.
2) Меню Edit (Правка) Розділи цього меню дозволяють виконувати звичайні для додатків Windows операції з буфером обміну, а також дають можливість вирівнювати групи розміщених на формі компонентів за розмірами і розташуванням.
3) Меню Search (Пошук) Розділи цього меню дозволяють здійснювати пошук фрагментів тексту, помилок, об'єктів, модулів, змінних і символів у редакторі коду.
4) Меню View (Вид) Розділи цього меню дозволяють вивести на екран або приховати різні елементи середовища проектування і відкрити вікна, пов'язані з інтегрованим відладчиком.
5) Меню Project (Проект) Розділи меню дозволяють додавати і видаляти з проекту форми, задавати опції проекту, компілювати проект без його виконання, дати інформацію про розміри програми.
6) Меню Run (Виконати) Надає можливість виконувати проект у нормальному або отладочном режимах, по кроках, зупиняючись у вказаних точках, переглядаючи значення змінних і т.д.
7) Меню Component (Компонент) Містить меню, що розкривається, яке дозволяє працювати з компонентами: створювати нові компоненти, змінювати палітру компонентів і т.п.
8) Меню Database (База даних) Розділ меню дозволяє використовувати інструментарій для роботи з базами даних.
9) Меню Tools (Сервіс) Включає ряд розділів, що дозволяють виконувати різні допоміжні програми: редактор зображень, програми, конфігурують бази даних і мережі і т.п.
10) Меню Windows (Вікно) Містить список відкритих вікон середовища та надає можливість переходу з одного вікна в інше.
11) Меню Help (Допомога) Містить розділи, що допомагають працювати з довідковою системою середовища програмування Delphi.

2) Нижче смуги головного меню розташовані дві інструментальні панелі. Ліва панель (що складається, в свою чергу, із трьох панелей) містить два ряди кнопок, які дублюють деякі найбільш часто використовувані команди меню (відкрити, зберегти, зберегти все і т.д.). Права панель містить панель бібліотеки візуальних компонентів (або палітра). Палітра компонентів містить ряд сторінок, закладки яких видно в її верхній частині. Сторінки згруповані у відповідності з їх змістом і призначенням. Оскільки число надаваних компонентів зростає від версії до версії, то зупинимося на основних (12 сторінок).
Основні Палітри компонентів представлені в таблиці:

Палітра компонентів Призначення
1. Палітра компонентів Standard (Стандартна) Більшість компонентів на цій сторінці є аналогами екранних елементів операційної системи Windows: меню, кнопки, смуги прокручування, панелі і т.п. Імена компонентів можна дізнатися з підказки. Призначення компонентів можна уточнити, використовуючи систему контекстної довідки Delphi.
2. Палітра компонентів Additional (Додаткова) Містить більш розвинуті компоненти: а) відтворення звуку, музики і відео, б) відображення графічної інформації.
3. Палітра компонентів System (Системна) Надає можливість об'єднувати окремі елементи, такі як списки каталогів і файлів, а також генерувати події через певні проміжки часу.
4. Палітра компонентів Win32 Містить компоненти, що дозволяють створеним програмам використовувати інтерфейс Windows.
5. Палітра компонентів Dialogs (Діалогова) Містить стандартні діалогові вікна для операцій над файлами, пошуку та заміни тексту, вибір шрифтів, квітів і т.д.
6. Палітра компонентів Data Access, Data Controls (Сервіс баз даних) Використовує механізм баз даних для організації доступу до файлів баз даних різних форматів.
7. Палітра компонентів QReport (Звіти) Надає компоненти для візуального проектування звітів баз даних.
8. Палітра компонентів Servers (Сервіс) Надає компоненти-спадкоємці для доступу до всіх серверним об'єктах Microsoft Office.
9. Палітра компонентів Samples (Приклади) Містить компоненти-приклади, які можна додавати у власні програми.
10. Палітра компонентів Internet Надає компоненти для розробки додатків, що дозволяють створювати HTML-файли безпосередньо з файлів баз даних та інших типів, що взаємодіють з іншими додатками для Інтернету.

3) Правіше смуги головного меню розташовується ще одна невелика інструментальна панель, що містить список, що розкривається і дві кнопки. Ця панель служить для збереження і вибору різних конфігурацій вікна середовища, які можна створювати і запам'ятовувати.
4) Під палітрою компонентів розташовується вікно форми з розміщеними на ній компонентами. Форма є основою майже всіх додатків Delphi. Форму можна розуміти як типове вікно Windows. Вона має ті ж властивості, що й інші вікна. Під час проектування форма покрита сіткою з точок. У вузлах цієї сітки розміщуються ті компоненти, які поміщені на форму. Під час виконання програми ця сітка не видна.
5) В основному полі вікна зліва знаходиться вікно Інспектора об'єктів, за допомогою якого надалі можна задавати властивості компонентів і обробники подій. Інспектор об'єктів складається з двох сторінок, кожну з яких можна використовувати для визначення поведінки активного компонента. Перша сторінка - це Властивості, друга - Події.
Розглянемо деякі властивості будь-якого компонента:

Властивість Призначення
Caption (напис) Назва компонента
Color Колір поверхні компонента
Font Color Колір шрифту
Font Height Висота шрифту
Font Name Ім'я шрифту
Font Size Розмір шрифту
Style fsBold Стиль написи на компоненті - Жирний
Style fsItalic Стиль написи на компоненті - курсив
Style fsUnderline Стиль написи на компоненті - підкреслення
Style fsStrikeOut Стиль написи на компоненті - закреслення

Кожен компонент має свій набір властивостей, який відповідає призначенню цього компонента.
Сторінка Подій - друга частина Інспектора об'єктів. На ній зазначені всі події, на які може реагувати вибраний об'єкт.
6) Одним з найбільш важливих елементів середовища Delphi є вікно Редактора коду. Воно розташовується нижче вікна форми, зазвичай при першому погляді на екран невидимо, тому що його розмір дорівнює розміру форми і вікно Редактора коду практично повністю перекривається вікном форми. Редактор коду є повноцінним програмним редактором. У заголовку вікна редактора коду відображається ім'я поточного файлу, з текстом якого проводиться робота (стандартне ім'я - Main.pas). У нижній частині вікна редактора кодів розташовується рядок стану. У самій лівій її позиції відображається позиція курсору: номер рядка та колонки.
7) Вище вікна Інспектора об'єктів розташоване вікно Дерево об'єктів, яке відображає структуру компонентів додатка з точки зору їх належності один до одного.
Примітка: Сторінка подій пов'язана з Редактором коду, якщо двічі клацнути мишею по правій стороні якого або пункту, то відповідний даної події код буде автоматично поміщений у вікно Редактора коду.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)