АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальна організація програми в Delphi

Читайте также:
  1. I. Організація студентів до практичного заняття
  2. I. Організація студентів до практичного заняття
  3. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  4. II. ОРГАНІЗАЦІЯ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗМІНИ В ОРГАНІЗАЦІЇ ДІЯЛЬНОСТІ І ПРАЦІ, ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРОДУКТИВНОЇ ЗАЙНЯТОСТІ
  5. II. Організація перевірок органами Держтехногенбезпеки України
  6. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  7. VІ. Організація і проведення конкурсу
  8. Американська організація Freedom House стверджувала, що збільшення терміну президентських і парламентських повноважень зробило Росію «ще більш невільною країною»
  9. Анотований перелік питань для тестового державного іспиту з навчальної дисципліни «Організація рекреаційних послуг»
  10. Архівація інформації. Програми - архыватори WinZip I WinRaR.
  11. Багатоденні програми
  12. Бібліотека - інтелектуальний центр наукових досліджень. Структура і організація економічної бібліографії

Програма, що створюється в середовищі Delphi в процесі проектування програми, заснована на модульному принципі. Головна програма складається з оголошення списку використовуваних модулів і декількох операторів, що створюють об'єкти для необхідних форм і запускають додаток на виконання. Модульність дуже важлива для створення надійних і відносно легко модифікується і супроводжуваних додатків. Чітке дотримання принципів модульності в поєднанні з принципом приховування інформації дозволяє виробляти модифікації всередині будь-якого модуля, не зачіпаючи при цьому інших модулів і головну програму.
Всі об'єкти компонентів розміщуються в об'єктах - формах. Для кожної форми, проектованої у додатку, Delphi створює окремий модуль. Саме в модулях і здійснюється програмування завдання. У обробниках подій об'єктів розміщуються опису алгоритмів, які в основному зводяться до обробки інформації, що міститься у властивостях одних об'єктів, і завданні за результатами цієї обробки властивостей інших об'єктів.
Структура файлу головної (головний) програми додатки Delphi.
У процесі проектування Delphi автоматично створює код головний програми та окремих модулів. У модулі вводяться власні коди, створюючи обробники різних подій. Але головний програму, як правило, не доводиться модифікувати і навіть переглядати її текст (тільки у виняткових випадках).
Головний файл програми Delphi має наступну структуру:
Program <Ім'я>;
{Оголошення модулів, а також локальних типів, класів, констант, змінних, опис локальних функцій і змінних}
Begin
{Оператори тіла програми}
End.
Типова головний програма додатку має наступний вигляд:
Program Project 1;
Uses
Forms,
Unit 1 in 'Unit 1.pas' {Form 1}, Unit 2 in 'Unit 2.pas' {Form 2};
{$ R *. res}
{Можна помістити опис констант, змінних, функцій, процедур, доступних для використання тільки в межах даного файлу}
Begin
Application. Initialize;
Application. CreateForm (TForm 1, Form 1);
Application. CreateForm (TForm 2, Form 2);
Application. Run;
End.
1) Програма починається з ключового слова program, після якого вказується ім'я програми (воно збігається з ім'ям файлу, в якому був збережений проект). Це ж ім'я присвоюється виконуваного файлу програми. За замовчуванням використовується ім'я Project 1.
2) Після заголовка в тексті програми розташовується пропозицію:
Uses
Forms,
Unit 1 in 'Unit 1.pas' {Form 1}, Unit 2 in 'Unit 2.pas' {Form 2};
У цій пропозиції перераховуються модулі, що завантажуються програмою. Перший модуль Forms є системним, а наступні - модулями розробленими самостійно форм. Даний приклад має на увазі, що в проекті були створені дві форми з іменами Form1, Form2 в модулях Unit1, Unit2. Ув'язнені у фігурні дужки назва форм представляють собою коментарі.
3) Наступний рядок тексту - {$ R *. res} - представляє собою директиву компілятора, пов'язану з використанням файлів ресурсів. Зазначений файл повинен бути файлом ресурсів Windows. За замовчуванням використовується расшіреніе.RES для файлів ресурсів.
4) Перший оператор в тілі програми Application. Initialize; - ініціалізує додаток, наступний за ним оператор Application. CreateForm (TForm 1, Form 1); і Application. CreateForm (TForm 2, Form 2); - створюють об'єкти форми1 і форми2, останній оператор Application. Run; - починає виконання програми.
Загальна структура файлу модуля:
Unit <Ім'я модуля>;
Interface / / Відкритий інтерфейс модуля (можуть поміщатися списки модулів, оголошення типів, констант, змінних, функцій і процедур, до яких буде доступ з інших модулів)
Implementation / / Реалізація модуля (можуть поміщатися списки модулів, оголошення типів, констант, змінних, функцій і процедур, до яких не буде доступу з інших модулів)
Initialization / / (Необов'язковий розділ - оператори виконуються один раз при першому зверненні до модуля)
Finalization / / (Необов'язковий розділ - оператори виконуються при будь-якому завершення роботи модуля)
End.
Розглянемо тепер текст модуля з порожньою формою:
Unit Unit 1;
Interface / / Відкритий інтерфейс модуля
Uses {Список підключаються модулів}
Windows, Messages, SysUtils, Variants, Classes, Graphics, Controls, Forms, Dialogs;
Type {Оголошення класу форми}
TForm 1 = class (TForm)
Private / / закритий розділ класу
Public / / відкритий розділ класу
End;
Var
Form 1: TForm1;
Implementation / / Реалізація модуля
{$ R *. dfm}
End.
1) Модуль починається з ключового слова UNIT, після якого вказується ім'я модуля. Вона збігається з ім'ям файлу, в якому був збережений модуль. Текс модуля складається з двох основних розділів: відкритий інтерфейс модуля і реалізація модуля. Зовнішні модулі не можуть бачити типи, змінні, константи, функції та процедури, розміщені в розділі реалізації.
2) Після пропозиції USES, що містить список модулів, розташовується заготівля оголошення класу форми. Ім'я класу форми - TForml. Клас містить два розділи: відкритий розділ класу (PUBLIC) - те, що оголошено в цьому розділі є для інших класів та модулів, закритий розділ класу (PRIVATE) - те, що оголошено в цьому розділі є в межах даного модуля.
3) За оголошенням класу форми йдуть рядки:
Var
Form 1: TForm 1;
Таким чином, оголошується змінна Form1 класу TForm1.
4) Потім слід порожній розділ реалізації INPLEMENTATION, в якому міститься тільки директива компілятора {$ R *. dfm}, забезпечує компонування файлів ресурсів форм.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)