АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 1. Виникнення теоретичних знань про право

Читайте также:
  1. D. при однокамерной электрокардиостимуляции используются два электрода, размещенные в правом предсердии и в правом желудочке
  2. I. НОРМА ПРАВА, ИЛИ ОБЪЕКТИВНОЕ ПРАВО
  3. I. ПРАВО И ПРИРОДА
  4. I. Право участия общего
  5. II. Актуалізація опорних знань і вмінь учнів
  6. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  7. II. Виды административно-правовых режимов
  8. II. ПРАВО ЗАСТРОЙКИ
  9. II. Правопис апострофа
  10. II. Цели и задачи уголовно-правовой политики
  11. III. ДВА ТИПА ПРАВОВОГО ГОСУДАРСТВА
  12. III. Нормативно-правовой договор как источник трудового права.

ХАРКІВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ УНІВЕРСИТЕТ ВНУТРІШНІХ СПРАВ

Навчально-науковий інститут права, економіки та соціології

Кафедра теорії і історії права

Адреса: 61080 м.Харків, пр-кт 50-річчя СРСР, 27 ХНУВС. Корп.5 Каб. №214. Телефон (8057)73-98-363

Дисципліна: Теорія держави і права

(МОДУЛЬ ІІІ – ІСТОРІЯ ВЧЕНЬ ПРО ПРАВО).

Заочна форма навчання (2008-2009 навчальний рік)

 

Історія вчень про право — наука та навчальна дисципліна, що вивчає історію виникнення та розвитку теоретичних знань про право, тобто вивчає процес пізнання людьми правових явищ на різних етапах історії у різних народів, починаючи з ранньої державності и дотепер. Предметом історії правових вчень є право у його ідеологічному відображенні у формі ідей, теорій, вчень, поглядів. Конкретним вираженням правових вчень, теорій, ідей, поглядів є певні особи — філософи, юристи, політичні та державні діячі. У центрі уваги навчальної дисципліни перебувають концептуально оформлені і логічно цілісні вчення, що акумулюють і відображають думки, інтереси, певних станів класів, груп, прошарків суспільства. Курс історії вчень про право посідає важливе місце в системі юридичних дисциплін та є своєрідним вступом до спеціальних юридичних наук, і глибоке його вивчення та засвоєння необхідне не тільки для підвищення якості історико-правової підготовки спеціалістів, їхньої загальної юридичної культури, але й для більш глибокого розуміння ними основних особливостей сучасного права.

Відповідно до навчального плану на вивчення історії вчень про право виділено 90 годин (2,5 кредитів), з них аудиторних - 10 годин (6 - лекційних, 4 — семінарських занять). Підсумковий контроль - залік.

Навчальна програма (витяг)

Розділ 1. Виникнення теоретичних знань про право

1. Історія правових вчень - навчальна дисципліна та наука: предмет, мета й завдання її вивчення: місце в системі юридичних наук, дисциплін; методологія; періодизація; історіографія.

2. Правова думка Стародавнього Сходу (загальна характеристика): Джерела давньосхідної правової думки. Вплив релігійно-міфологічного світогляду на розвиток, правових ідей. Прикладний характер правових вчень Стародавнього Сходу.

3. Право у поглядах давньокитайських мислителів: Правові вчення Ши-Цзнн, Гуань Чжун, Конфуціанство. Концепція права Мо-Цзи. Правові погляди давньокитайських легістів. Роль закону в житті суспільства.

4. Правові ідеї в Стародавній Індії: Брахманізм. Джерела правової думки брахманізму. Походження й виправдання станово-кастового ладу. Виникнення світської теорії організації суспільства. Буддизм. Рівність всіх людей у духовній сфері.

5. Вчення про право і державу у Стародавній Греції: Загальна характеристика витоків, етапів розвитку, досвіду і теоретичних здобутків правової думки у Стародавній Греції. Погляди на співвідношення права і закону, на законодавство і судочинство. Вчення Аристотеля про право. Стоїки про природне право, благо держави та обов'язки громадянина. Внесок політико-правової думки Стародавньої Греції у скарбницю загальнолюдських цінностей.

6. Вчення про право у Стародавньому Римі: Основні напрямки правової думки, в Стародавньому Римі. Створення римськими юристами нової науки – юриспруденції. Правова думка у Східній Римській імперії. Значення досягнень римських юристів для сучасного правознавства. Ідеї про право в ранньому християнстві. Ідеї про право і державу в християнсько-теологічній концепції Августина Блаженного.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)