АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 2. Розвиток вчень про право та державу в середньовічному суспільстві

Читайте также:
  1. D. при однокамерной электрокардиостимуляции используются два электрода, размещенные в правом предсердии и в правом желудочке
  2. I. НОРМА ПРАВА, ИЛИ ОБЪЕКТИВНОЕ ПРАВО
  3. I. ПРАВО И ПРИРОДА
  4. I. Право участия общего
  5. II. Виды административно-правовых режимов
  6. II. ПРАВО ЗАСТРОЙКИ
  7. II. Правопис апострофа
  8. II. Цели и задачи уголовно-правовой политики
  9. III. ДВА ТИПА ПРАВОВОГО ГОСУДАРСТВА
  10. III. Нормативно-правовой договор как источник трудового права.
  11. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  12. III. Основные направления уголовно-правовой политики

7. Правові вчення у Європі періоду середньовіччя (V-XIII cm.): Загальна характеристика, правової ідеології її основні риси та напрямки розвитку, панування теологічного світогляду. Модифікації ідей античних мислителів у галузі права. Теологічне вчення Фоми Аквінського про право і державу. Вчення Марсилія Падуанського про право і державу.

8. Правові вчення у державах Арабського Сходу у Середні віки: Мусульманська правова доктрина: її роль у формуванні мусульманського права. Правові напрямки в ісламі. Правові погляди Ібн-Рушда та Абу Юсуфа.

9. Становлення та розвиток правової думки у Київській Русі: « Слово про Закон і Благодать» Іларіона. «Руська правда», її вплив на розвиток ідей про право. Соціальні, правові та державницькі аспекти в поглядах Ярослава Мудрого та. Володимира Мономаха.

Розділ 3. Європейські вчення про право та державу XV-XVII століть.

10. Правові вчення епохи Відродження та Реформації: Формування юридичного світогляду - класичного світогляду буржуазії. Вчення про право і державу засновника політичної науки Н.Макіавеллі. Ідеї про право і державу епохи Реформації. Вчення М.Лютера. Погляди Ж.Кальвіна на співвідношення церкви і держави. Вчення Ж.Бодена про право і державу.

11. Вчення про право у Нідерландах періоду антифеодальної революції: Гуго Гроцій як засновник теорії природного права і науки про міжнародне право. Опрацювання природно-правової теорії Б.Спінозою.

12. Правові вчення в Англії XVII cm.: Основні напрямки англійської правової думки. Вчення Т.Гоббса про право. Вчення Дж.Локка про право.

13. «Державно-.правові вчення в Україні та Росії у XIV-XV1I cm.: Правова думка литовсько-польського періоду в Україні. Правова думка в Московській державі.

14. Українські та російські просвітники про право: Ідеї про право і державу в українській полемічній літературі. Правові та політичні погляди І.Вишенського. Ідеї про право і державу в творах П.Могили. Проект першої конституції України "Вивід прав України" П.Орлика. Погляди на природне право, громадські і канонічні закони, судову владу М.Козачинського. Перший професор права Росії С.Десницький про походження сім'ї, власності, держави.

Розділ 4. Вчення про право і державу Просвітництва та періоду боротьби за незалежність США.

15. Право у вченнях європейського просвітництва: Вчення про право Ш.Монтеск'є. Правові ідеї якобінців. Правові вчення німецького та італійського Просвітництва. Ч.Беккаріа про право.

16. Американські просвітники про право у період боротьби за незалежність США: Природно-правове обґрунтування незалежності північноамериканських колоній в їх політико-правових документах. Ідея Б.Франкліна про політичне самоврядування північноамериканських провінцій (штатів). Правові і політичні погляди Т.Джефферсона. Ідеї про право і державу Т.Пейна. Правові і політичні погляди "федералістів", О.Гамільтон про право і державу.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)