АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розділ 5.Вчення про право і державу в Європі в кінці XVIII на початку XIX століття

Читайте также:
  1. CXXVIII
  2. D. при однокамерной электрокардиостимуляции используются два электрода, размещенные в правом предсердии и в правом желудочке
  3. I. НОРМА ПРАВА, ИЛИ ОБЪЕКТИВНОЕ ПРАВО
  4. I. ПРАВО И ПРИРОДА
  5. I. Право участия общего
  6. II. Виды административно-правовых режимов
  7. II. ПРАВО ЗАСТРОЙКИ
  8. II. Правопис апострофа
  9. II. Цели и задачи уголовно-правовой политики
  10. III. ДВА ТИПА ПРАВОВОГО ГОСУДАРСТВА
  11. III. Нормативно-правовой договор как источник трудового права.
  12. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків

17. Вчення про право і державу в Німеччині (кінець XVIII - початок XIX cm.): Ліберальне вчення про право і державу І.Канта. Особливості теорії природного права. Вчення Г.Гегеля про право і державу. Ідеї в галузі міжнародного права, історична школа права (Г.Гуго, Ф.Савіньї, Г.Пухта). Критика природно-правової теорії.

18. Основні напрямки західно-європейської юридичної думки в першій половині XIX cm.: Розвиток лібералізму в Англії. Оформлення юридичного позитивізму як напрямку в юриспруденції Дж.Остіном. Розвиток юридико-позитивістських ідей німецькими правознавцями. Французький лібералізм.

Розділ 6. Розвиток вчень про право та державу в другій половині XIX на початку XX століття.

19. Розвиток ідей про право і державу в Російській Імперії у першій, половині XIX cm.: Ідеї про право і державу декабристів України і Росії. Конституційний проект П.Пестеля в "Руській Правді". Конституційні проекти М.Муравйова. Політична програма Кирило-Мефодіївського товариства. Ідея союзу слов'янський держав. Ідеї теорії природного права. Особливості ліберальної політико-правової доктрини в Росії.

20. Основні напрямки європейських концепцій права та держави другої половини XIX cm.: Особливості державно-правових поглядів К.Маркса і Ф.Енгельса. Анархістські концепції М.Штірнера (К.Шмідта) і П.Ж.Прудона. Анархістсько-колективістська доктрина М.Бакуніна. Соціал-реформістське вчення про право і державу Ф.Лассаля. Аристократична концепція держави і права Ф. Ніцше.

21. Опрацювання теорії права і правової держави в Україні та Росії наприкінці XIX спи: Вчення про право і державу Михайла Драгоманова, Політичні і правові ідеї основних течій революційного народництва 60-70-х pp. XIX ст. у Росії (П.Лавров, П.Ткачов. М.Бакунін) і Україні (Д.Лизогуб, М.Кибальчич, С.Степняк-Кравчинський та ін.). Розвиток юридичної науки в Україні. Вчення про право і державу в російській правовій думці (Б.Чичерін, С.Муромцев, М.Коркунов, В.Соловйов, І.Ільїн). Психологічна теорія права Л.Петражицького. Вирішення проблем права і держави в анархістській концепції П.Кропоткіна.

22. Державно-правові концепції в Україні перших десятиліть XX cm.: Консервативна державницька концепція. Націоналістична концепція державності. Національно-демократична модель української державності. Соціал-демократична концепція української державності.

23. Політико-правова ідеологія більшовизму: Розвиток марксистського правового вчення у працях В. Леніна (Ульянова). Характеристика завдань диктатури пролетаріату і їх співвідношення з законом. Роль Д.Курського, П.Стучки, у становленні революційно-марксистського праворозуміння. Концепція «соціалістичного права» В.Вишинського.

24. Витоки правової ідеології німецького націонал-соціалізму: Нацистська доктрина влади і держави. Право в націонал-соціалістичному праворозумінні.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)