АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. B Хід роботи.
  3. I. Краткая характеристика группы занимающихся
  4. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  5. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  6. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  7. III. Організація роботи з підготовки та направлення структурними підрозділами органів ДПС запитів на встановлення місцезнаходження платника податків
  8. III. Основний зміст роботи
  9. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  10. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  11. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  12. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы

Міністерство освіти і науки України

Національний університет водного господарства та

Природокористування

Факультет економіки і підприємництва

Кафедра економіки підприємства

УДК 334.716

КУЗІНА ІННА ВІКТОРІВНА

ОБГРУНТУВАННЯ НАПРЯМІВ ТА РЕЗЕРВІВ ПІДВИЩЕННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ВИКОРИСТАННЯ ФІНАНСОВИХ РЕСУРСІВ ПІДПРИЄМСТВА

(на прикладі ТзОВ «Рівнеоптторг»)

Спеціальність 8.050107 «Економіка підприємства»

АВТОРЕФЕРАТ

Магістерської дисертації на здобуття

Освітньо-кваліфікаційного рівня «магістр»

За напрямом підготовки 05.01 «Економіка і підприємництво»

______________

Підпис

Рівне – 2010

Дисертацією є рукопис.

 

УДК 334.716

 

Робота виконана на кафедрі економіки підприємства Національного університету водного господарства та природокористування, м. Рівне

 

 

Науковий керівник: к.е.н., доцент кафедри економіки підприємства

Кузнєцова Тетяна Володимирівна

 

 

Рецензент: гол. бухгалтер ТзОВ «Рівнеоптторг» Сачевчич Т.М.

 

Захист відбудеться 15 червня 2009 р. о 14:00 годині на засіданні ДІК в ауд. 218-А НУВГП

 

Секретар ДІК Аверкіна М.Ф.

 

ЗАГАЛЬНА ХАРАКТЕРИСТИКА РОБОТИ

Актуальність теми. Фінансові ресурси підприємства забезпечують безперервність процесу виробництва та реалізації продукції. Не потребує доведення той факт, що розвиток підприємництва неможливий без надходження фінансових ресурсів, які формуються з різних джерел. При цьому важливе значення має оптимальне визначення їхньої структури, що сприяє мінімізації залучення додаткових фінансових ресурсів за рахунок кредитів. Для забезпечення економічного зростання як на макро-, так і на мікрорівні, підприємство повинно виважено управляти фінансовими ресурсами, зокрема ефективно їх формувати та використовувати. Адже саме від цього залежить фінансова стабільність держави.

Теоретичні та практичні аспекти формування, використання та управління фінансовими ресурсами підприємницьких структур розглядались у працях вітчизняних і зарубіжних економістів: М.Д. Білик, І.А. Бланка, Є. Брігхема, О.Д. Василика, В.М. Гриньової, А. Гроппелі, І.В. Зятковського, К. Кемпбелла, Г.Г. Кірейцева, М.Я. Коробова, В.І. Міщенка, В.Л. Перламутрова, А.М. Поддєрьогіна, Г.Б. Поляка, В.М. Родіонової, М.Г. Сичова, К.С. Стоянової, М.Й. Ткачука, Р.Н. Холта, А.Д. Шеремета та ін.

Разом з тим, у вітчизняній теорії та практиці недостатньо розвинуті теоретичні та методичні підходи у вирішенні завдань підвищення ефективності формування і раціонального використання фінансових ресурсів. Актуальними при цьому стають такі дослідження: визначення обсягів фінансових ресурсів у розрізі їх потреби на підприємстві, оптимізація використання фінансових ресурсів, розробка механізмів формування та ефективного їх використання, пошук методів і моделей сучасної оцінки формування та раціонального використання зазначених ресурсів.

Метою магістерської роботи є формування теоретичних засад та практичних підходів до вдосконалення системи фінансового забезпечення виробничої і комерційної діяльності підприємства, а також розробка та обґрунтування заходів щодо підвищення ефективності використання фінансових ресурсів.

Досягнення поставленої мети передбачало вирішення наступних завдань:

- дослідження теоретичних аспектів фінансового забезпечення діяльності підприємства та системи управління фінансовими ресурсами підприємств;

- розрахунок показників фінансового стану підприємства;

- обґрунтування шляхів та розробка заходів ефективного забезпечення фінансовими ресурсами процесу господарської діяльності підприємства;

- оцінка діяльності підприємства за критеріями кінцевих виробничо-фінансових результатів в результаті впровадження запропонованих заходів.

Об’єктом дослідження є аналітична діяльність ТзОВ «Рівнеоптторг», що знаходиться у м. Рівне.

Предметом дослідження дисертаційної роботи є методичні та організаційні підходи щодо формування фінансових ресурсів підприємства та процесу управління ними.

Інформаційною базою дослідження виступали роботи вітчизняних та зарубіжних вчених-економістів з питань фінансового аналізу, спеціальна економічна література, нормативно-законодавчі акти України, дані бухгалтерського обліку, фінансова та статистична звітність ТзОВ «Рівнеоптторг» за 2005-2009 роки.

Методи дослідження. Основним теоретичним підґрунтям дослідження є базові принципи, наукові положення фінансового та економічного аналізу господарської діяльності. Дослідження побудовано на застосуванні традиційних та математичних методів: аналізу, синтезу, графічного, математичної статистики й логіки, порівняння та системного аналізу, економіко-математичного моделювання, програмування та розрахунків на електронно-обчислювальній техніці тощо.

Наукова новизна одержаних результатів полягає в тому, щона підставі системного вивчення сутності та управління фінансовими ресурсами обгрунтовано рекомендації щодо їх ефективнішого використання на ТзОВ «Рівнеоптторг», а саме:

- вперше розроблена модель оптимізації обсягів виробництва кожного виду продукції, яка забезпечить максимізацію прибутку у 2010 році та здійснено за допомогою балансового методу прогноз грошових надходжень і виплат на 2010 – 2012 рр.

Практичне значення одержаних результатів. Практичне значення одержаних результатів полягає в тому, що в результаті підвищення технічного рівня виробництва та удосконалення системи управління кредиторською заборгованістю покращиться ефективність використання фінансових ресурсів, поліпшиться фінансовий стан підприємства та визначиться перспектива його розвитку.

Особистий внесок здобувача. Магістерська дисертація є самостійно виконаною науковою роботою, в якій досліджено категорії «фінансове забезпечення діяльності підприємств» та «система управління фінансовими ресурсами», запропоновано заходи щодо підвищення ефективності використання фінансових ресурсів. Для підвищення прибутковості підприємства запропоновано купівлю та впровадження технологічної лінії з виробництва рибних пресерв у виробничий процес, а також за допомогою оптимізаційної моделі обгрунтовується фінансове забезпечення виробничої програми на 2010 рік.

Апробація результатів дослідження. Наукові положення основних результатів дослідження та їх практичне застосування були покладені в основу доповіді на Всеукраїнських студентських науково-практичних конференціях «Діяльність суб’єктів господарювання в контексті Євроінтеграції», що проходили в 2009 р. та 2010 р. Основні ідеї, положення та результати досліджень висвітлено в статтях у Віснику НУВГП.

Обсяг і структура роботи. Магістерська дисертація складається зі вступу, трьох розділів, висновків, списку використаних джерел та додатків. Загальний обсяг роботи 160 сторінок комп’ютерного набору, включаючи 61 таблицю, 35 рисунків, список літератури із 76 джерел.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)