АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Ергономічні властивості

Читайте также:
  1. E. Продукт, натуральні властивості якого змінені з метою обману споживача
  2. Xімічні властивості аренів
  3. БОРОШНОМЕЛЬНІ ВЛАСТИВОСТІ ЗЕРНА
  4. Будова і властивості аналізаторів.
  5. В. Добрі органолептичні властивості та оптимальний мінеральний склад
  6. ВИДИ ТКАНИН. РЕГЕНЕРАТИВНІ ВЛАСТИВОСТІ РІЗНИХ ТКАНИН
  7. ВИДИ, ВЛАСТИВОСТІ ТА ОДИНИЦІ ВИМІРЮВАННЯ ІОНІЗУЮЧИХ ВИПРОМІНЮВАНЬ
  8. Властивості аналізаторів
  9. Властивості еквівалентних нескінченно малих.
  10. Властивості і ознаки документів
  11. Властивості і склад газоподібного палива
  12. Властивості індивіду

Гігроскопічні: гігроскопічність характеризує здатність поглинати водяну пару. Оцінюють (у%) щодо збільшення маси проби після її витримки при відносній вологості повітря, близькій до 100%, відносно маси сухої проби;

вологовіддача характеризує здатність віддавати водяні пари. Оцінюють (у%) щодо зменшення маси проби, витриманої спочатку при близькій до 100%, потім - при вологості 0%, відносно маси сухої проби;

водопоглинання характеризує здатність поглинати воду при зануренні в неї. Оцінюють (у%) за масою води, поглиненої пробою, щодо мас сухий проби.

Гігроскопічні властивості залежать в основному від сировинного складу. Високими показниками - з синтетичних. Особливо важливі ці властивості для білизняних і легких тканин.

Проникність: повітропроникність характеризує здатність пропускати через себе повітря. Оцінюють (в дм3 / м2 • з) за кількістю повітря, який пройшов через 1 м2 тканини протягом 1 с при постійному перепаді тиску по обидві сторони тканини, головним чином від пористості і товщини;

паропроникність характеризує здатність пропускати водяні пари з середовища з підвищеною вологістю в середу зі зниженою вологістю. Оцінюють (У%) за масою парів води, які пройшли через пробу тканини, відносно маси випарувавшись води з відкритого судини того ж розміру і за той же час. Високу паропроникність мають тканини пористої структури і з гідрофільних волокон.

Водотривкості (водопроникність). Характеризується здатність чинити опір проникненню води. Оцінюють (в Па) за величиною тиску на пробу до появи крапель води на протилежній стороні. Визначають при контролі якості тканин з водопроникної і водовідштовхувальним обробкою.

Електрізуемость. Характеризують питомою поверхневим електричним опором (Ом). Від його величини залежить ступінь розсіювання електростатичних зарядів. При гранично допустимій величині 1010 - 1011 Ом тривалість отліпанія тканини не перевищує 1 с. Сильно електризується, тканини з синтетичних волокон.

Теплозахисного. Характеризують сумарним тепловим опором, що впливає на здатність тканини затримувати тепло. Оцінюють (в 0С / м2 • Вт) з падіння температури при проходженні через 1 м2тканини теплового потоку в 1 Вт. Найкращими теплозахисними властивостями володіють вовняні суконні тканини складних переплетень, великої щільності і товщини (драп, сукна та ін.) / 10 /

Складання та упаковка тканин. Тканини в процесі складання формуються в шматки. ГОСТами передбачено загальне для всіх тканин вимога комплектації шматків одного виду і сорту. Кількість відрізів у шматку тканин обмежується.

У шматок повинні комплектуватися відрізи тканини одного артикула, сорту, однакового кольору, відтінку, малюнка і т.п.

Способи складання різні і залежать від виду і ширини тканини; вказані в стандартах на первинну упаковку і маркування тканин.

Для перевезення на далекі відстані текстильні матеріали упаковують в стоси, у жорстку, напівжорстку і м'яку тару.

У жорстку тару - ящики з дощок або фанери - пакують тканини, які не повинні піддаватися пресуванню (ворсові, крепових, махрові і т.д.).

До напівжорсткий тарі відносять стоси, у яких шматки тканини, що знаходяться в спресованому стані, обгорнуті папером і обтягнуті металевою дротом або стрічкою. У напівжорстку тару пакують більшість тканин.

М'які тара - це м'які кіпи без хустку, тюки, рулони. При упакуванні в м'які стоси тканина накривають двома шарами обгорткового паперу і обтягують тканиною, потім скріплюють двома металевими стрічками, під які підкладають картонну стрічку.

Тканини та штучні вироби без додаткової упаковки можна транспортувати тільки в фургонах або контейнерах.

Маркування. Маркують тканини клеймом і прикріпленими до них ярликами з даними про якість і кількість. Клеймо наносять контрастною незмивною фарбою з виворітного боку тканини так, щоб фарба не проходила на лицьову сторону. Клеймо повинно містити найменування підприємства - виробника та номер контролера ВТК. На верхньому кінці шматка повинно бути додаткове клеймо з вказівкою довжини тканини у шматку. На шматках ставлять також штамп, який вказує вид обробки тканини.

До номером артикула тканин, вироблених з додатковими видами обробки, додають умовні буквені позначення.

До шматках тканин повинні бути прикріплені ярлики з картону або цупкого паперу.

На ярликах, що прикріплюються до тканин, повинні бути вказані: найменування підприємства-виробника, його товарний знак та місцезнаходження, найменування нормативно-технічної документації, відповідно до якої вироблена дана продукція, номінальна ширина тканини, найменування волокон і ниток і їх процентний вміст, вид обробки, ступінь стійкості забарвлення, номер та вид малюнка, сорт, номер шматка, довжина тканини в шматку, кількість відрізів у шматку (вказують при наявності у шматку тканини більше одного відрізу), група несмінаемості (вказують тільки на тканинах, для яких цей показник передбачений до нормативно-технічної документації), роздрібна ціна 1 м, дата випуску, номер контролера, індекс «Д» (для дитячого асортименту). Колір мітки повинен бути для тканин 10го сорту - світлого тону; для 2-го сорту - з синьою смужкою по діагоналі; для шовкових тканин 3-го сорту - з фарбою смужкою по діагоналі.

У кожний шматок тканини, в кожне штучне виріб і в кожну пачку мірного клаптя, виготовлених із застосуванням хімічних волокон, пам'ятки із зазначенням способу догляду за тканиною і виробом.

На тарі кожного виду ставлять маркування з цифровим шифром, перші дві цифри якого означають номер складу, а решта - порядковий номер пакувального місця.

Зберігання. Тканини зберігають у сухих критих складських приміщеннях при температурі 15 - 180С і відносній вологості повітря 60 - 65%. Висока температура (30-400С) і підвищена вологість (вище 65%) сприяє розвитку мікроорганізмів, що руйнують тканини. Крім того, при високій температурі прискорюється процес поступового погіршення властивості тканин за рахунок старіння полімерів. При зниженій температурі збільшується можливість отсированія тканин.

Для контролю температури і відносної вологості повітря в складських приміщеннях повинні бути встановлені гігрометри або психрометри.

Слід пам'ятати, що при тривалому впливі прямих сонячних променів забарвлення тканин, особливо що зберігаються без упаковки, може змінюватися (вицвітати). Разом з тим ультрафіолетові промені сповільнюють розвиток багатьох мікроорганізмів, тому в приміщенні, де зберігаються тканини, повинен бути забезпечений доступ світла.

Вовняні тканини слід оберігати від молі. Для відлякування метеликів молі знищення її личинок використовують різні препарати у вигляді порошків, розчинів, аерозолів.

Упаковані (у стосах, ящиках, коробках) і неупаковані (у кусках, пачках) текстильні товари повинні зберігатися роздільно. Упаковані тканини укладають по групах: костюмні, платьевие, пальтові та ін Стоси, ящики розміщують в штабелі на піддонах у висоту 4-5 рядів, але не вище 2 м.

Складські приміщення для зберігання текстильних не упаковані товарів повинні бути спеціалізовані за видами волокон: бавовняні, вовняні, шовкові, лляні. Тканини укладають на стелажах по групах, артикулам, малюнкам. На стелажах, де зберігається не упакований товар, повинні бути поміщені покажчики: номер ряду, розташування стелажів, номер стелажа, найменування груп тканин (білизняна, костюмна, платьевая і т.д.).

Для оберігання тканин від впливів прямих сонячних променів і від пилу стелажі слід закривати фіранками

Шовкові і камвольні вовняні тканини обгортають папером. Цінні штучні товари прибирають в картонні коробки або спеціальні ящики.

При зберіганні тканини необхідно розташовувати на відстані, не менше: від опалювальної системи та інших нагрівальних приладів - 1м, від стін і підлоги - 20 см, від електричних лам 50 см. в складському приміщенні повинні бути вивішені докладні інструкції зі зберігання, складені для тканин з урахуванням загальних принципів впливу ряду факторів (вологи, температури, світла, кисню повітря, пилу і д.р.) на їх споживчі властивості, а також зручність відбірки. Усі працівники, пов'язані з прийманням і зберіганням товарів, повинні керуватися цим інструкціям. / 4 /

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)