АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Регламент поточного оцінювання знань студентів денної форми навчання під час вивчення навчального матеріалу дисципліни «Безпека життєдіяльності»

Читайте также:
  1. A) способом формирования банковских ресурсов из недепозитных источников
  2. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  3. A. формируется фотохимический туман
  4. Cамостійна робота студентів
  5. Cущность, виды, источники формирования доходов. Дифференциация доходов населения.
  6. d) Наличие противоборства, унификация действий соперников, регламентация поведения спортсменов
  7. D. Формирование структуры отдела
  8. E) формирование правительства из членов партии, располагающих большинством мест в Парламенте
  9. I. Вивчення нового матеріалу
  10. I. Вивчення нового матеріалу
  11. I. Організація студентів до практичного заняття
  12. I. Організація студентів до практичного заняття

 

 

Види робіт, що підлягають оцінюванню Номер заняття                
  Тема     Діапазон оцінювання за видами робіт, бали Теми 1 - 3. Семінарське заняття на тему:Природні та техногенні небезпеки.   Тема 2. Практичне заняття 1 на тему:Геологічні процеси і явища.   Тема 2, 3. Практичне заняття 2 на тему:Небезпечні гідрологічні та термодинамічні процеси та явища.   Тема 3. Практичне заняття 3 на тему:Радіоактивність та життєдіяльність людини   Тема 3. Практичне заняття 4 на тему:Токсичні хімічні речовини – основа хімічної небезпеки Тема 4. Семінар – круглий стіл 1 на тему:Соціально-політичні небезпеки.   Тема 5. Практичне заняття 5 на тему:Ризик аналіз безпеки життєдіяльності.   Тема 6. Семінар-круглий стіл 2 на тему:Управління безпекою та захистом у надзвичайних ситуаціях.  
Семінари-дискусії, ділові ігри, активність роботи в міні-групах, розв’язання ситуаційних вправ та індивідуально-групових завдань Максимум 38       Максимум – 4 (4–3–2–0) Максимум – 6 (6–4–3–0) Максимум – 6 (6–4–3–0) Максимум – 6 (6–4–3–0) Максимум – 6 (6–4–3–0) Максимум – 4 (4–3–2-0)     Максимум – 4 (4–3–2-0)   Максимум – 3 (3-2–1–0)
Експрес-опитування, тест-контроль, міні-контроль Максимум 16 Максимум – 4 (4–3–2–0) Максимум – 4 (4–3–2–0) Максимум – 4 (4–3–2–0)       Максимум – 3 (3-2–1–0)  
Виконання та презентація (захист) розрахункових, аналітичних, творчих завдань, комп’ютерних мультимедійних презентацій та інше за темами 2 і 3 Максимум 16         Максимум – 4 (4–3–2–0)     Максимум – 4 (4–3–2–0)     Максимум – 4 (4–3–2–0)     Максимум – 4 (4–3–2–0)    
Модульний контроль. Письмова контрольна робота Максимум 10 (10—8—6—0) За тематикою, що виносяться для виконання письмової контрольної роботи
Вибіркові завдання. Максимум 20. Два завдання по 10 балів (10—8—6—0) За темами, що виносяться на самостійне вивчення

 

 


IX. ОСОБЛИВОСТІ ПОТОЧНОГО КОНТРОЛЮ ЗНАНЬ

СТУДЕНТІВ ЗАОЧНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ

 

В період читання лекцій на установочній сесії студенти заочної форми навчання отримують інформацію щодо змісту дисципліни, порядку її вивчення та звітність. В цей же період вони знайомляться з методичними матеріалами щодо їх самостійної роботи над навчальним матеріалом курсу.

Для самостійного вивчення навчального матеріалу дисципліни „Безпека життєдіяльності” у міжсесійний період студент отримує завдання, яке складається з двох частин.

Перша частина передбачає опрацювання теоретичного матеріалу дисципліни. Студент, користуючись рекомендованою літературою та іншими джерелами інформації, вивчає навчальний матеріал згідно змісту робочої навчальної програми (див. розділ ІІ методичних матеріалів) та в стислій формі фіксує основні його положення у робочому зошиті, створюючи таким чином конспект опрацьованого матеріалу.

Друга частина – це індивідуальне розрахункове завдання, зміст якого такий: місцевість, що показана на схемі (див. додаток) може опинитися у зоні сильних зруйнувань землетрусом.

В залежності від варіанту завдання треба виявити та оцінити обстановку на підприємстві, підрозділи якого розташовані в населених пунктах БЕЛЬЦИ, САДИ і ДАЧИ. Всі вони опинилися в осередку ураження землетрусом та в зонах дії вторинних факторів ураження: радіаційного або хімічного забруднення, катастрофічного затоплення та в осередку ураження вибуху пропано-повітряної суміші. За результатами ідентифікації небезпек запропонувати раціональні дії персоналу в умовах, що можуть скластися.

При цьому завершення розрахунків щодо виявлення та оцінки обстановки на об’єкті повинно включати визначення індивідуального ризику загибелі людини в умовах, що прогнозовані. Приклади таких розрахунків наведені в даних методичних матеріалах.

Вихідні дані:

Приміщення під головний офіс фірма орендує на першому поверсі цегляної будівлі залізничної станції БЕЛЬЦИ. Відстань від місця відстою вантажних потягів до офісу – 400 м.

Розташування хімічно небезпечних об’єктів, ядерної електростанції, водосховища та цистерн з пропаном – дивись схему, що показана у додатку до завдання.

Маса пропану в цистернах, що знаходяться на залізничній станції БЕЛЬЦИ, становить N ·10 т, а запаси води у водосховищі – N ·10 млн. м3, де N – номер, за яким прізвище студента занесено до списку навчальної групи.

Метеорологічні умови для проведення розрахунків такі:

· напрям вітру у приземному шарі атмосфери, градуси – номер студента за порядком у списку навчальної групи, помножений на 10, наприклад, номер за порядком у списку навчальної групи студента – 17, тоді напрям вітру буде 17·10 = 170о;

· швидкість вітру на висоті 1 м та 10 м, – 3 м/с;

· температура повітря – реальна на час виконання розрахунків;

· температура ґрунту – реальна на час виконання розрахунків;

· ступінь вертикальної стійкості повітря студент визначає самостійно за методикою, що наведена у підручнику [Шоботов В.М. Цивільна оборона. Навчальний посібник.–К.: ”Центр навчальної літератури”, 2004.– 439 с.];

· відсоток радіоактивних матеріалів, що викинуто у довкілля – 50%.

Кожен студент опрацьовує свій варіант завдання згідно номеру, за яким позначено його прізвище у журналі поточної успішності (електронному чи паперовому).

Якщо його номер у списку прізвищ, що наведений у журналі поточної успішності групи:

1 – 6 – він (вона) виявляє та оцінює радіаційну обстановку в осередку ураження (в районах розташування офісу та підрозділів фірми);

7 – 12 – виявляє та оцінює обстановку в осередку ураження (в районах розташування офісу та підрозділів фірми) катастрофічним затопленням;

13 – 18 – виявляє та оцінює обстановку в осередку ураження(в районах розташування офісу та підрозділів фірми) вибуху пропано-повітряної суміші;

19 – 24 – виявляє та оцінює обстановку в осередку ураження (в районах розташування офісу та підрозділів фірми), землетрусом;

25 – 36 – виявляє та оцінює хімічну обстановку в районах розташування офісу та підрозділів фірми.

За бажанням та узгодженістю з викладачем студенти можуть отримати альтернативне завдання, яке мусить носити пошуковий, дослідницький, інноваційний характер, та вписуватись в тематику, визначену програмою дисципліни.

Методика виявлення та оцінки обстановки наведена у „Методичних матеріалах щодо змісту та організації самостійної роботи студентів, поточного та підсумкового контролю їхніх знань з дисципліни «Безпека життєдіяльності», що розміщені на внутрішньому сайті Інтернету КНЕУ кафедри регіональної економіки.

Результати виконання індивідуального розрахункового завдання студенти оформляють у вигляді звіту (дивись „Методичні матеріали щодо змісту та організації самостійної роботи студентів, поточного та підсумкового контролю їхніх знань з дисципліни «безпека життєдіяльності») до якого додають карту (схему) місцевості з нанесеними на неї зоною надзвичайної ситуації, а саме: зонами зараження, осередком ураження, метеорологічною ситуацією, параметрами хвилі прориву та зоною можливого затоплення (підтоплення), маршрутами евакуації та іншими даними.

В період підсумкової сесії студенти заочної форми навчання прибувають на кафедру де протягом чотирьох годин проходять підготовку на практичних заняттях за наступними темами:

Заняття 1. Тема 2. Практичне заняття на тему: Геологічні процеси і явища.

Заняття 2. Тема 2, 3. Практичне заняття на тему: Небезпечні гідрологічні та термодинамічні процеси та явища.

Заняття 3. Тема 3. Практичне заняття на тему: Радіоактивність та життєдіяльність людини.

Заняття 4. Тема 3. Практичне заняття на тему: Токсичні хімічні речовини – основа хімічної небезпеки.

Зміст, плани та порядок проведення практичних занять наведені в розділі 6 Методичних матеріалів.

На практичних заняттях та в часи індивідуально-консультативної роботи студенти захищають свої напрацювання, отримуючи таким чином оцінку поточної та підсумкової успішності.

 

X. ЗРАЗОК ЗАВДАННЯ МОДУЛЬНОЇ КОНТРОЛЬНОЇ РОБОТИ

 

 

ДЕРЖАВНИЙ ВИЩИЙ НАВЧАЛЬНИЙ ЗАКЛАД

“КИЇВСЬКИЙ НАЦІОНАЛЬНИЙ ЕКОНОМІЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ

імені ВАДИМА ГЕТЬМАНА”

 

 

Кафедра регіональної економіки

Навчальна дисципліна: “Безпека життєдіяльності”

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)