АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Основні напрямки розвитку і проблеми, які стоять перед мікробіологією

Читайте также:
  1. a. Чи ця міра була передбачена законом та переслідувала законну мету
  2. B. на процессе сбора, передачи и хранения информации
  3. I.4. ОСНОВНІ МОДЕЛІ ЗВЕРТАННЯ В УКРАЇНСЬКІЙ МОВІ
  4. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  5. II. Требования охраны труда перед началом работы.
  6. II. Требования охраны труда перед началом работы.
  7. II. Требования охраны труда перед началом работы.
  8. III . Взаємозамінність зубчастих коліс і передач
  9. III. Основні правила та обов’язки працівників
  10. III. Прийняття попереднього рішення
  11. IV. Основні обов’язки власника або уповноваженого ним органу
  12. IV. Основні поняття і визначення,

Тема: Вступ. Предмет, проблеми і завдання мікробіології.

План.

1. Мікробіологія – наука про життєдіяльність мікробів.

2. Основні напрямки розвитку і проблеми які стоять перед мікробіологією.

3. Роль мікроорганізмів у природі і житті людського суспільства.

4. Специфіка сучасних методів дослідження в мікробіології.

5. Розвиток мікробіології і вірусології.

Виклад

1. Мікробіологія – це наука про дуже малі за розмірами, невидимі неозброєним оком організми (походить від грецького мікрос – малий, біос – життя, логос – наука). Ці організми отримали назву мікроорганізми або мікроби.

Мікробіологія вивчає:

o будову, систематику, фізіологію, генетику, екологію мікроорганізмів

o їхнє значення в кругообігу речовин

o патології людини, тварин і рослин

o досліджує загальні умови їхньої життєдіяльності і способи спрямування цієї життєдіяльності на користь людини.

У таксономічному відношенні дуже різноманітні вони представлені бактеріями, грибами, водоростями, найпростішими і вірусами.

Об’єктом вивчення мікробіології є в основному бактерії.

Основні завдання мікробіології – це вивчення процесів, що відбуваються в живій клітині, дослідження генетики і селекції мікроорганізмів, розкриття механізму біосинтезу фізіологічно активних речовин, необхідних для проблем промисловості, медицини, ветеринарії та інших галузей народного господарства. Проблеми і задачі мікробіології випливають з основних напрямків її розвитку.

В зв’язку з тим, що чисельність бактерій велика і істотне їх значення в природі і житті людини, то виникла наука бактеріологія, яка вивчає ці мікроорганізми і є складовою частиною мікробіології.

Мікроскопічні гриби вивчає мікологія, мікроскопічні водоростіальгологія, вивчення мікроскопічних найпростіших є предметом протоозології.

Особливу групу ультрамікроскопічних структур, які не мають клітинної будови і відрізняються за хімічним складом від всіх мікроорганізмів, представляють віруси. Положення вірусів у системі живих організмів є неясним. Вони є збудниками різних хвороб рослин, людини і тварин. Особливість будови вірусів і їх велике значення зумовили виникнення спеціальної науки вірусології, яка теж є галуззю мікробіології.

Мікробіологія вивчає ультрамікроскопічних паразитів мікроорганізмів – фагів. За своєю будовою фаги не мають аналогів серед інших мікроорганізмів.

Людство стикалося з діяльністю мікроорганізмів, але новітнє догадувалось про їх існування. З давніх давен люди спостерігали бродіння тіста, виготовляли спиртні напої, спостерігали над процесом скисання молока, виготовляли сир. Процеси бродіння вражали людей своєю таємничістю, часто вони їх пов’язували з божественною силою.(Так виник у римлян бог родючості і виноробства Бахус). З давніх давен люди спостерігали за виникненням різних захворювань, в тому числі епідемій. Наприклад, в біблійних книжках згадується про епідемії і даються рекомендації профілактичного характеру – спалювати трупи.

Але до середини минулого століття ніхто не міг собі уявити, що процеси бродіння і різні захворювання є наслідком діяльності дуже малих істот.

Складність, будови і специфіка вивчення мікроорганізмів визначили більш пізнє формування мікробіологічної науки, порівняно з ботанікою і зоологією.

Виникнення мікробіології як науки пов’язано із виникненням оптичних збільшувальних приладів.

На початку ХVІІ ст. в 1610 р. Г.Галілеєм був сконструйований найпростіший мікроскоп з невеликим збільшенням.

У 1619 р. з’явився дволінзовий мікроскоп голландського фізика Корнелія Дреббеля. Так було винайдено прототип сучасного мікроскопа.

У 40 – х роках ХVІІ ст. римський професор А. Кірхер, розглядаючи за допомогою збільшувальних скелець різні об’єкти побачив у них дрібних “черв’ячків”. Очевидно це були мікроби. Але його дослідження мали випадковий характер. Більш ґрунтовні дані про світ мікробів були отримані голландським вченим Антоні ван Левенгуком. Його, по – праву називають батьком описової мікробіології. Його мікроскопи на той час були найбільш досконалими, вони збільшували об’єкт у 200 – 270 раз. Він вивчав зубний наліт, дощову воду, воду з колодязя, різні настої і виявив безліч дрібних різних за формою “живих звіряток”.

Більшу частину спостережень Левенгук опублікував у 1695 році в книжці “Таємниці природи, відкриті А. Левенгуком”. Отже, початок зародження мікробіології як науки пов’язане з ім’ям Антоні Ван Левенгука.

Основні напрямки розвитку і проблеми, які стоять перед мікробіологією.

Основні напрямки:

1) класифікаційно – систематичний;

2) екологофізіологічний;

3) біохімічний.

Застосування досягнень сучасної мікробіології в різних галузях народного господарства спричинило до утворення ряду напрямків, які сформувались у самостійні дисципліни:

o загальна,

o сільськогосподарська,

o медична і ветеринарна,

o технічна або промислова,

o водна,

o геологічна,

o космічна.

Бурхливо розвивається загальна і спеціальна вірусологія (Вершигора, 1988р.)

Загальна мікробіологія вивчає хімічний склад структуру і біохімічні властивості мікробів, специфіку організації і реплікації генетичного апарату, екологію і систематику бактерій.

Сільськогосподарська мікробіологія вивчає значення мікроорганізмів у родючості ґрунту, способи підвищення його родючості, патогенні для рослин мікроорганізми, способи захисту рослин від інфекцій, участь мікроорганізмів у кругообігу речовин в природі, використання мікробів для боротьби з комахами – збудниками сільськогосподарських рослин.

Медична і ветеринарна мікробіологія вивчає патогенних відповідно для людини і тварин мікробів, способи лікування і профілактики інфекційних захворювань.

Водна мікробіологія вивчає мікробне населення прісних і солоних водойм, досліджує значення мікробів у кругообігу речовин в природі, виявляє еколого – географічні закономірності розподілу мікроорганізмів, розробляє мікробіологічні способи очистки промислових і стічних вод.

Геологічна мікробіологія вивчає значення мікроорганізмів у геологічних процесах, в кругообігу абіогенних елементів, в утворенні корисних копалин, розробляє мікробіологічні способи отримання металів із руд.

Космічна мікробіологія – вивчає вплив на мікроорганізми космічних умов, наявність мікробів на других планетах і в метеоритах, способи попередження занесення зелених мікроорганізмів на другі планети і занесення мікробів із космосу на Землю. Важливим її напрямком є вирішення проблеми кругообігу речовин у космічних кораблях, для забезпечення життєдіяльності людини в тривалих космічних польотах.

Технічна мікробіологія розробляє і впроваджує у виробництво способи отримання мікробіологічним синтезом амінокислот, кормового білка, мікробних добрив і біологічно активних речовин

Технічна мікробіологія розробляє технологію виробництва органічних кислот, ферментів, спирту, вина, пива. Однією з її проблем є розроблення методів боротьби з корозією металів і способів захисту від пошкодження мікробами будівельних матеріалів, різної сировини, продуктів харчування.

Генетика мікроорганізмів – один із прогресивних напрямків сучасної мікробіології. Вона вирішує проблеми, які пов’язані з молекулярною структурою генів прокаріот, закономірності функціонування і реплікації генів, процеси мутагенезу, конструювання методом генної інженерії нових штамів із заданими властивостями.

Мікроорганізми виявились одними з найкращих біологічних моделей для вивчення закономірностей спадковості і мінливості.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)