АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПРИ ЇХ ВИНИКНЕННІ

 

3.1 Основні причини пожеж:

3.1.1. Пожежа — це неконтрольований процес горіння поза спеціальним осередком, який завдає матеріальні збитки.

3.1.2. Для виникнення горіння необхідно наявність 3-х чинників водночас:

- горючої речовини;

- достатньої кількості кисню, повітря або іншого окислювача;

- теплового імпульсу (джерела запалення).

3.1.3. Аналіз пожеж показує, що основними причинами їх виникнення є:

- несправності теплових агрегатів, технологічного обладнання, електричних установок (мереж, приладів освітлення, електродвигунів);

- порушення правил зберігання матеріалів, сировини;

- необережне поводження з вогнем;

- вибухи газо- і пилоповітряних сумішей;

- розряди статичної і атмосферної електрики;

- порушення герметичності обладнання і трубопроводів на вибухо - та пожеже -небезпечннх дільницях виробництва;

- порушення правил ведення вогневих робіт.

3.1.4. Необхідно знати всі засоби пожежегасіння і вміти практично приводити їх в дію і не допускати порушень правил пожежної безпеки на виробництві.

3.1.5. Виробничі відходи, сміття, невикористані матеріали необхідно вилучати в спеціально відведені для цього місця.

3.1.6. Проходи, виходи, коридори, сходини не дозволяється захаращувати

різноманітними предметами і обладнанням.

3.1.7. Паління дозволяється тільки в спеціально обладнаних для цього місцях, де є бачки з водою для недопалків і написи «Місце для паління».

3.1.8. Місця знаходження первинних засобів пожежегасіння повинні бути легкодоступними.

3.2. Первинні засоби гасіння пожеж і правила користування йми.

3.2.1. В якості первинних засобів пожежегасіння, які находяться на підприємстві, застосовують:

хімічні пінні (ОХП-10); вуглекислотні (ОУ-2, ОУ-5) і порошкові (ОГГУ-5) вогнегасники, пожежні крани, пісок, кошму, воду. Пінні вогнегасники і воду не впускається застосовувати при гасінні електрообладнання і електроустановок, що находяться під напругою.

3.2.2. При користуванні вогнегасником ОХП-10 необхідно прочистити сприск голкою, ручку розташовану на горловині повернути на 180°, перевернути вогнегасник вверх дном і можливо швидко направити струмом піни на місце спалахування.

3.2.3. Вуглекислотні вогнегасники призначені для гасіння будь-яких горючих речовин, за винятком лужних металів, а також таких речовин, горіння яких може відбуватися без доступу повітря.

У випадку користування вуглекислотним вогнегасником, його необхідно вийняти з підвіски, піднести можливо ближче до місця спалахування, повернути розтруб до осередку пожежі і відкрити вентиль до відказу. Якщо направити сухий струм згори, потрібний ефект не досягається, бо двоокис вуглецю буде відноситись тягою гарячого повітря.

3.2.4. Вогнегасник ОПУ-5 призначений для ліквідації осередку пожежі будь-якого класу. При виникненні пожежі необхідно:

- поставити вогнегасник до місця пожежі;

- висмикнути чеку, натиснути на важіль запірного приладу,

- натиснути на важіль пістолету, направивши струм на осередок пожежі;

- гасити полум'я з відстані не більш 4м.

3.2.5. У випадку виникнення пожежі, той, хто виявив його зобов'язаний повідомити майстру зміни і диспетчеру заводу, або іншій посадовій особі.

3.2.6. У випадку необхідності треба зупинити машини, агрегати, вимкнути електродвигуни і вентсистеми, закрити двері і вікна, які виходять в сусідні приміщення і назовні, розпочати гасіння вогню.

3.2.7. При виникненні аварії діяти згідно з Планом локалізації аварійних ситуацій.


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)