АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Теорія держави і права

Читайте также:
  1. A) это основные или ведущие начала процесса формирования развития и функционирования права
  2. I. Дополните предложения глаголами, данными справа, поставив их в Imperfekt.
  3. I. Личные права и свободы.
  4. I. НОРМА ПРАВА, ИЛИ ОБЪЕКТИВНОЕ ПРАВО
  5. I. О СУЩЕСТВЕ ПРАВА И НРАВСТВЕННОСТИ
  6. I. Поняття й ознаки об'єкта авторського права.
  7. II. Внедоговорные источники трудового права.
  8. II. Левая и правая стороны
  9. II. Особисті права Членів Державної Народньої Ради
  10. II. ПРАВА ГРОМАДЯН УКРАЇНИ
  11. II. Учет продажи продукции в случае момента перехода права собственности, отличного от момента отгрузки продукции покупателю
  12. II. ХАРАКТЕРНЫЕ СВОЙСТВА И ТЕНДЕНЦИИ ПРАВА И НРАВСТВЕННОСТИ

Теорія держави і права в системі юридичних наук. Поняття й ознаки держави. Поняття державного суверенітету. Теорії виникнення держави. Типологія держав. Демократія і автократія як два типи державності. Федерація як форма державного устрою: поняття, основні ознаки.

Поняття і основні функції держави. Правова держава та її основні ознаки. Унітарна держава: поняття та основні ознаки. Президентська республіка: основні ознаки. Визначення поняття «право». Поняття, структура та ознаки норми права. Юридичні факти, їх класифікація. Застосування норм права. Поняття законності та її гарантії. Тлумачення норм права: офіційне, аутентичне, доктринальне. Підзаконні нормативні акти, їх види. Систематизація нормативно-правових актів. Кодифікація. Закон. Основні правові ознаки закону. Право в системі соціальних норм суспільства. Поняття та елементи правовідносин. Поняття і структура правопорушення. Види правопорушень. Поняття та види юридичної відповідальності. Поняття правоздатності і дієздатності.

 

Конституційне право

Поняття, предмет та метод конституційного права України як галузі права. Джерела конституційного права України. Юридичні властивості Конституції України. Характеристика форми української держави. Конституційно-правовий статус об’єднань громадян в Україні.

Поняття та принципи конституційно-правового статусу людини і громадянина в Україні. Поняття та принципи громадянства України. Набуття громадянства України. Припинення громадянства України. Конституційно-правовий статус іноземців та осіб без громадянства в Україні.

Поняття та види конституційних прав та свобод людини і громадянина. Конституційні обов’язки людини і громадянина в України. Гарантії прав та свобод людини і громадянина: поняття, види.

Поняття та види виборів в Україні. Види виборчих систем та їх застосування в Україні. Поняття, види та порядок проведення референдумів в Україні.

Місце і роль Верховної Ради України в системі органів державної влади: ознаки, склад, порядок формування, строки повноважень, дострокове припинення повноважень парламенту України. Повноваження Верховної Ради України. Правова природа, місце та роль інституту глави держави в правовій системі України. Повноваження Президента України. Склад та порядок формування Кабінету Міністрів України. Припинення повноважень Кабінету Міністрів України. Повноваження Кабінету Міністрів України. Поняття та система центральних органів виконавчої влади в Україні. Система, порядок формування та повноваження місцевих органів виконавчої влади в України.

Конституційні засади здійснення судочинства в Україні. Місце Конституційного Суду України в системі органів державної влади України, порядок формування та структура КСУ. Повноваження Конституційного Суду України.

Поняття, принципи (засади) та система територіального устрою України. Автономна Республіка Крим як територіальна автономія у складі України: поняття, ознаки. Поняття та юридична природа місцевого самоврядування в Україні. Сільські, селищні, міські ради: порядок формування, повноваження, структура, організація роботи. Сільський, селищний та міський голова: порядок обрання, повноваження, підстави дострокового припинення повноважень.

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)