АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Радіозахисні речовини

Читайте также:
  1. Білкові речовини. Амінокислоти як компоненти білків та пептидів
  2. Вогнегасні речовини
  3. Встановлення формули дослідницької речовини
  4. ЕТАПИ НОРМУВАННЯ ЕКЗОГЕННОЇ ХІМІЧНОЇ РЕЧОВИНИ В ГРУНТІ
  5. Задача 5. Які речовини елімінуються більш ефективно?
  6. Зміна агрегатного стану речовини
  7. І-ої речовини з джерел типу Д1
  8. ІІ. Вогнегасні речовини
  9. Класифікація пожеж та рекомендовані вогнегасильні речовини
  10. Класифікація пожеж та рекомендовані вогнегасильні речовини
  11. Класифікація пожеж та рекомендовані вогнегасні речовини
  12. Конденсований стан речовини

Радіопротектори - речовини синтетичного походження, введення яких до середовища з біологічними об'єктами або до організму тварин і людини перед опроміненням знижує вражаючу дію іонізуючого випромінювання.

Радіопротектори призначені для індивідуального захисту від опромінення у надзвичайних ситуаціях та для захисту неушкоджених тканин при променевій терапії злоякісних пухлин. З багатьох вивчених препаратів відібрані найбільш ефективні, які відносяться до двох великих класів: сполуки, що містять сірку та індолілалкіламіни. До сполук, які містять сірку, належать також аміноалкілтіофосфати, аміноалкілізотуроневі похідні, амінокислоти, що містять сірку, пептиди та їх відповідні дисульфіди. Радіозахисною активністю во­лодіють лише ті амінотіоли, в яких вуглеводневий ланцюг, що відок­ремлює аміногрупу від Н-групи, складається з 2-х чи 3-х атомів вуг­лецю. Н-група в цих сполуках повинна бути вільною або звільнятися у процесі їх метаболізму в організмі. Частину радіопротекторів, які містять сірку, вводять тільки парантерально, інші ефективні і при - прийомі всередину. Максимальна концентрація у крові в першому випадку настає через 5-15 хвилин, а у другому - через 3-6 хвилин.

Протипроменевий ефект в організмі реалізується двома шля­хами. Вирішальне значення для прояву захисного ефекту радіо­протекторів, які містять сірку, має досягнення граничної концент­рації радіопротекторів у клітинах критичних органів (кровоутворювальної системи та шлунка) при загальному опроміненні або в кліти­нах будь-яких інших тканин, які захищають при локальному радіа­ційному впливі. Переважно механізм радіозахисної дії індолілалкіламінів в організмі полягає у створенні тканинної гіпоксії внаслідок тимчасового спазму кровоносних судин.

Протипроменевий захист організму може бути досягнутий ви­користанням загальної гіпоксії, яка викликається вдиханням збідне­них киснем газових сумішей. Цей метод отримав назву гіпоксірадотерапії та вивчається переважно для захисту нормальних тканин при променевій терапії злоякісних пухлин.

У теперішній час розроблені продукти харчування, які знижують або запобігають всмоктуванню травним трактом радіонуклідів цезію та стронцію. До їх складу входять спеціальні речовини - блокатори. Розроблено великий асортимент продуктів, до яких входять фероцин, альгінат натрію, харчовий пектин, окремі амінокислоти (лізин, метіонін, феніналнін), комплекс вітамінів, солі кальцію, йоду, сухе знежирене молоко, суха морська капуста. Результати досліджень свідчать про значне зниження накопичуваних в організмі радіонуклідів цезію та стронцію при споживанні цих продуктів.

Радіопротекторною властивістю володіє аскорбінова кислота. Вона інактивує вільні форми кисню, підтримує у відновлювальному стані SH-групи білків.

Важлива роль у радіозахисному комплексі належить біофлавоноїдам - вони зміцнюють стінки судин та внутрішньоклітинні мембрани, проявляють антиоксидантні властивості, пом'якшують порушення енергетичного балансу.

 


Дози

Поглинена доза, Гр Наслідки Прояв
менше 0,1 Спадкові порушення (генетичні ефекти), які рідко виникають. У потомстві
0, 1 - 1,0 Віддалені наслідки (соматичні ефекти). Через кілька років
1,0 - 2,0 Легка форма променевої хвороби. Ослаблений імунітет. Через кілька місяців
2,0 - 3,0 Гостра форма променевої хвороби. Через 1 - 2 місяці
3,0 - 10, 0 Середня форма променевої хвроби, що переходить у важку. Ураження кісткового мозку. Через 12 - 30 діб
10, 0 - 50, 0 Кишкова форма променевої хвороби. 7 - 10 діб
50 - 100 Токсична форма променевої хвороби. 4 - 8 діб
понад 100 Церебральна форма променевої хвороби. Кілька годин

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)