АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Системи координат, які застосовуються у військах. Географічні координати точок

Читайте также:
  1. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  2. VI. Вплив виборчих систем на політичні системи
  3. Автоматизовані системи управління проектами
  4. Автоматичні системи аналогового регулювання
  5. Адаптація національної інноваційної системи до умов глобалізації та підвищення її конкурентоспроможності
  6. Адаптація операційної системи до зміни її завантаження за критеріям витрат
  7. Аналіз системи «витрати-випупуск-прибуток» як інструмент обгрунтування виробничо-маркетингових рішень
  8. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  9. Асиметричні криптосистеми
  10. Б. Політичні та економічні системи країн
  11. Багатоточкові системи регулювання.
  12. Бази моделей і системи управління базами моделей

Тема 4 Визначення координат об’єктів по карті

 

 

У практиці роботи офіцерів часто виникає необхідність зорієнтувати старшого начальника або своїх підлеглих про своє місцеположення чи іншого об’єкту (цілі), наприклад в донесенні про результати розвідки противника, місцевості, тощо. Це завдання зводиться до вказівки місцезнаходження цілі відносно відомих точок (ліній) або за допомогою координат.Найшвидший і найточніший спосіб передачі розвідувальних даних про противника це визначення координат цілей (об’єктів) по карті та передача їх за допомогою радіо засобів старшому командирові. Для цього необхідно знати, які системи координат застосовуються у військах, уміти визначати місцеположення цілей. Цим питанням і присвячена дана тема занять.

 

Системи координат, які застосовуються у військах. Географічні координати точок.

Система координат є сукупність ліній і площин, орієнтованих певним чином у просторі, відносно яких визначається положення об’єктів (цілей).

Лінії прийняті за початкові, служать осями координат, а площини координатними площинами.

Координати - величини, які визначають положення точки на площині або в просторі. Для визначення положення точок на земній поверхні використовують географічну, прямокутну, полярну та біполярну системи координат.

 
Географічна система координат.

По суті географічних координат не існує.

Є астрономічні координати, тобто визначення положення об’єкту відносно небесних світил, та геодезичні координати де проектується нормаль на поверхню земного еліпсоїда. При цьому кут відхилення не перевищує 3-4°, або приблизно ==100м.

На топографічних картах застосовують геодезичні координати, які прийнято називати географічними.

Географічна широта В (f) – кут між площиною екватора і нормаллю (лінією, що проходить через дану точку під кутом 90° до поверхні земного еліпсоїда). Широта може бути в межах від 0° до 90° і показує на скільки та чи інша точка північніше чи південніше екватора. Широта називається північною, якщо точка розміщена в Північній півкулі, якщо в Південній – південною. Географічна довгота L (λ) –кут між площиною вихідного (Грінвіцького) меридіану і площиною меридіану, який проходить через дану точку.    
Географічні (геодезичні) координати являють собою кутові величини – широту і довготу, які визначають положення точки на земній поверхні відносно екватора і меридіана (Грінвіцький), який прийнято за початковий.

 
 

 

Довгота буває в межах від 0° до 180° на схід і захід від Грінвіцького меридіану і називатись:східною і західною.

На картах в північно-західному куту рамки праворуч від підпису довготи меридіана міститься підпис «На захід (схід) від Грінвіча».

Визначення географічних координат цілей за топографічними картами.

На топографічних картах географічна сітка представлена паралелями та меридіанами. Лінії паралелей та меридіанів являються внутрішніми рамками карти. На топографічних картах масштабу 1:500 000 (паралелі проведені через 20´, меридіани через 30′), а на карті масштабу 1:1 000 000 (паралелі через 40′ і меридіани через 1˚).

 


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)