АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Фізичні властивості жирів та застосування. Біологічне значення жирів

Читайте также:
  1. B. Біологічне щадіння, енергетичне щадіння, екстрактивне щадіння
  2. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  3. Definitions. Визначення.
  4. E. Продукт, натуральні властивості якого змінені з метою обману споживача
  5. I. Визначення сімейства рослини.
  6. II. Визначення видової приналежності рослини.
  7. IV. Основні поняття і визначення,
  8. V. Призначення на військові посади, переміщення по службі. Атестування військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом
  9. Xімічні властивості аренів
  10. А) Визначення термінології
  11. А)3 год після прибуття товарів у пункт призначення та може корегуватися на підставі законодавчих актів
  12. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження

ПЛАН

1. Поняття про жири.

2. Фізичні властивості жирів та застосування. Біологічне значення жирів.

2. Хімічні властивості та одержання жирів.

 

Поняття про жири.

Жири — це суміш повних естерів гліцерину та одноосновних жирних кислот загальної формули СН2ОСОR'–СНОСОR"–СH2ОСОR"'.

Склад жирів установив у 1811 році французький вче­ний Е. Шеврель. Нагріваючи жир з водою у лужному сере­довищі, він виявив, що жири розщеплюються. При цьому утворюються гліцерин та різні карбонові кислоти. А в 1854 році французький вчений М. Бертло здійснив зворотний процес: при нагріванні гліцерину з вищими карбоновими кислотами він отримав жири та воду.

Тверді жири (тваринного походження) утворені переважно вищими насиченими карбоновими кислотами – стеариновою С17Н35СООН, пальмітиновою С15Н31СООН та деякими іншими кисло­тами.

Рідкі жири (рослинного походження) утворені головним чином вищими ненасиченими карбоновими кислотами – олеїновою С17Н33СООН, лінолевою С17Н31СООН та ліноленовою С17Н29СООН.

Жирні кислоти, які найчастіше входять до складу жирів

Назва Молекулярна формула Структурна формула
Алканові кислоти
Масляна 3Н7СООН) СН3–(СН2)2–СООН
Капронова 5Н11СООН) СН3–(СН2)4–СООН
Каприлова 7Н15СООН) СН3–(СН2)6–СООН
Капронова 9Н19СООН) СН3–(СН2)8–СООН
Лауринова 11Н23СООН) СН3–(СН2)10–СООН
Міристинова 13Н27СООН) СН3–(СН2)12–СООН
Пальмітинова 15Н31СООН) СН3–(СН2)14–СООН
Стеаринова 17Н35СООН) СН3–(СН2)16–СООН
Арахінова 19Н39СООН) СН3–(СН2)18–СООН
Алкенові кислоти
Олеїнова 17Н33СООН) СН3–(СН2)7–СН=СН–(СН2)7–СООН
Алкадієнові кислоти
Лінольова 17Н31СООН) СН3–(СН2)4–СН=СН–СН2–СН=СН–(СН2)7–СООН
Алкатрієнові кислоти
Ліноленова 17Н29СООН) СН3–СН2–СН=СН–СН2–СН=СН–СН2–СН=СН–(СН2)7–СООН

 

Фізичні властивості жирів та застосування. Біологічне значення жирів.

Жири — це в'язкі рідини або тверді речовини, легші за воду, у воді не розчиняються, зате розчиняються в органіч­них розчинниках. Чим вища молекулярна вага жирів та чим вищий вміст у них насичених кислот, тим вища, як правило, їх температу­ра плавлення.

Жири добре засвоюються організмом, мають високу ка­лорійність, містять біологічно активні речовини (ненасичені жирні кислоти, фосфатиди, вітаміни). Розщеп­люючись в організмі, жири вивільняють велику кількість енергії (1 г жиру розщеплюється до СО2 та Н2О з виділен­ням 38,9 кДж енергії).

Жири — це найважливіший компонент кожної живої клітини. Накопичуючись у підшкірних тканинах, вони за­хищають внутрішні органи від ушкодження, є терморегу­лятором та енергетичним депо організму.

Жири володіють поруч своєрідних специфічних властивостей.

1. Усі жири мають маслянисту консистенцію.

2. Температура плавлення жиру визначається процентним умістом твердих граничних кислот.

3. Температура затвердіння жирів на 5-10об нижче їхні температури плавлення.

4. Жири не розчинні у воді, але розчинні в ряді органічних розчинників (ефірі, бензині й ін.). Вони здатні розчиняти ефірні олії і деякі барвні речовини, наприклад каротин - барвне речовина моркви і томатів.

5. Жири погані провідники тепла.

6. Для жирів характерна здатність до емульгування, тобто утворенню з водою емульсій. Для одержання емульсій суміш жиру і води піддають тривалому механічному чи перемішуванню струшуванню. У результаті відбувається диспергування (тонке здрібнювання) жиру, при цьому загальна поверхня жиру різко зростає. Багато продуктів харчування є емульсіями: молоко, вершкова олія, маргарин, майонез, морозиво й ін. Емульгування жиру викликає помутніння м'ясних бульйонів (особливо при сильному кипінні). Здатність олій утворювати емульсії використовується в готуванні косметичних кремів на жировій основі, при жируванні хутряних шкурок, шкіри.

Жири мають величезне біологічне значення. Вони виконують в організмі різні функції. Жири охороняють організм від теплових утрат, тому що є поганим провідником тепла. Частина жиру використовується для побудови кліток (структурний жир), частина відкладається у виді запасної резервної речовини (резервний жир). Жир захищає деякі органи (наприклад, печінка) від механічних впливів, тому що має визначену пружність. Жири в організмі можуть утворюватися не тільки з жирів, що надходять з їжею, але й у результаті синтезу з вуглеводів і білків.

В організмі жири під дією ферментів спочатку розщеп­люються до вищих карбонових кислот та гліцерину. Потім карбонові кислоти та гліцерин розщеплюються до С02 та Н20.

Жири рослинного та тваринного походження використо­вують як харчові продукти як вершкове масло, рослинні олії, маргарин, смалець.. Раніше жири використовували для добування мила. Жири застосовуються також у парфу­мерії. Багато жирів містится у свиному салі та у сирі. Жири - висококалорійні продукти. Деякі жири містять вітаміни A, D (наприклад, риб'ячий жир, особливо трісковий жир), Е (бавовняна, кукурудзяна олія).

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)