АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Класифікація пензувально-шлямувальних машин

Читайте также:
  1. II. Класифікація основних засобів
  2. Банківські рахунки та їх класифікація.
  3. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  4. Біржі як елемент інфраструктури ринку. Класифікація бірж.
  5. Біржова торгівля як основа біржової діяльності. Історія еволюції біржової торгівлі. Поняття організованого ринку. Риси та класифікація організованих ринків.
  6. Біржова угода: ознаки, сутність, зміст, класифікація
  7. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  8. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  9. Бюджетна система України та бюджетна класифікація
  10. Вади серця: класифікація, характеристика порушень гемодинаміки.
  11. Взаємозв’язок понять «ринок» і «ринкова економіка». Класифікація ринків
  12. Виборчі технології, їх класифікація

Лекція

Обладнання для обробки харчових субпродуктів, кишок і виробництва харчового тваринного жиру

 

Питання

Обладнання для обробки харчових субпродуктів

Обладнання для обробки кишок

3. Обладнання для виробництва харчового тваринного жиру

Література

1.Технологічне обладнання для переробки продукції тваринництва: Навч. посібник/ О.В. Гвоздєв, Ф.Ю. Ялпачик, Ю.П. Рогач, Л.М. Кюрчева/ За ред. к.т.н. О.В. Гвоздєва. – Суми: Довкілля, 2004. – 420 с.

2. Механізація переробної галузі агропромислового комплексу: Навч. посібник/ О.В. Гвоздєв, Ф.Ю. Ялпачик, Ю.П. Рогач, М.М. Сердюк. – К.: Вища освіта. 2006. – 479 с.

3.Корнюшко Л.М. Оборудование для производства колбасных изделий. Справочник – М: Колос, 1993-304 с.

4.Технологическое оборудование мясокомбинатов/ С.А. Бредихин, О.В. Бредихина, Ю.В. Космодемьянский, Л.Л. Никифоров. – М.: Колос, 1997. – 392 с.

5. Технологическое оборудование для переработки продукции животноводства/ Курочки А.А., Ляшенко В.В., Под общей ред.. В.М. Бантина. – М.: Информагротех, 1998. – 308 с.

 


У залежності від морфологічної будови субпродукти поділяють на чотири групи:

І група - м'ясокісткові субпродукти: голови яловичі, хвости яловичі і баранячі;

ІІ група - м'якотні: язики, лівер (печінка, нирки, серце, м'ясна обрізь, легені, м'ясо стравоходу, мозки й ін.);

ІІІ група – шерстні: голови свині і баранячі в шкірі, губи яловичі, ноги свинячі і яловичі, вуха свинячі і яловичі, хвости свинячі;

ІV група – слизові: рубці, книжки яловичі, шлунки свинячі.

Обробка субпродуктів полягає в промиванні від забруднень, звільнені від шерстного покриву, слизової оболонки та ін. сторонніх тканин, що знижують їх харчове достоїнство.

Обробка м'якотних і м'ясо-кісткових субпродуктів. До засобів механізації при обробці м'якотних і м'ясо-кісткових субпродуктів відносяться машини для відділення нижньої щелепи від голів ВРХ, машини для розрубування голів ВРХ і свиней, барабани для промивання, лінії для обробки голів ВРХ і ін.

Лінія В2 – ФГЛ для обробки яловичих голів приведена на рис.1.

Відділення щелеп здійснюється на машині В2-ФЧБ, розрубування голови на Г6-ФРА, обвалювання нижньої щелепи, прийом черепної коробки, виїмка мозку - вручну на спеціальних столах, що установлені відповідно до технологічного процесу.

 
 

 


Рис. 1. Лінія для обробки яловичих голів:

1 - стіл прийомний; 2 - стіл обвалювання; 3 - машина для відділення щелепи; 4 - транспортер подачі голів і м'яса; 5 - барабан для промивання субпродуктів; 6 - транспортер для подачі промитого м'яса; 7 - стіл для приймання черепної коробки; 8 - машина для розрубування голів; 9 - стіл технологічний.

 

Черепна коробка і м'ясо, отримане після обвалювання, подаються в барабан 5 для промивання транспортером 4, який розділений у повздовжньому напрямку на два потоки. Промите м'ясо похилим транспортером 6 подається до підвісного ковша чи візка. Голова через стіл прийому черепної коробки 7 направляється на розрубування і технологічний стіл.

Машина В2–ФЧБ для відділення щелеп призначена для механізованого відділення щелеп від голів ВРХ. Машина складається з корпусу, клина, маховика і приводу.

Машина працює за такою схемою: оператор робить глибинний подовжній надріз сухожиль з попереднім відвалюванням щелепи, нанизує голову передньою частиною на клин (щелепою догори). У цей час палець маховика, що безупинно обертається, захоплює щелепу і пересуває голову за ходом обертання, причому щелепа пересувається по верхньому контуру клина, а черепна частина голови – по нижньому. Щелепа механічно відокремлюється від голови шляхом виводу шарнірних вилок щелепи із суглобів з наступним розривом сухожиль. Відділена щелепа і черепна частина голови розділяються машиною на два самостійних потоки.

Машина Г6-ФРА для розрубування голів (рис. 2, а) має корпус з листового і кутового прокату. У ньому встановлюються гідроциліндр, стіл, ніж і електрообладнання, на гідробаці - привід гідростанції і гідророзподільний блок. Пристрій для переміщення фіксаторів складається з гідроциліндра, спеціальних кулачків з тягами і планками. Гідророзподільний блок включає металеву плиту, гідророзподільники і запобіжний клапан. Привід гідростанції складається з електродвигуна і насоса, з'єднаних між собою муфтою. Освітлювач і світлоприймач фотоелектронного реле служать для огородження робочої зони. Огородження і щиток з органічного скла охороняють робітника від крові, що розприскується, і роздроблених частин, які відскакують з робочої зони. Педаль виготовлена з труби і служить для включення гідророзподільника з метою переміщення фіксаторів.

Після пуску машини беруть голову тварини за щелепу, натискають ногою на педаль (при цьому повинні розійтися притиски) і укладають її на стіл до упору в стінку. Мозкова порожнина повинна знаходитися під вирізом ножа. При відпусканні педалі притиски сходяться, голова захватами фіксується на столі. Двома руками одночасно натискають кнопки на корпусі машини, стіл з головою рухається нагору під ніж, голова розрубується, стіл автоматично опускається в нижнє положення. Натискають на педаль, розрубана голова звільняється, її знімають зі столу й укладають на стіл наступну голову.

 

Рис. 2. Машини для розрубування голів:

а - машина Г6-ФРА: 1 - блок гідророзподільний; 2 - привід гідростанції; 3 - електрообладнання; 4 - освітлювач; 5 - щиток; 6 - реле фотоелектронне; 7 - корпус; 8 - стіл; 9 - пристрій для переміщення фіксаторів; 10 - гідроциліндр; 11 - педаль; 12 - огородження; 13- ніж; б-машина А-48-10М: 1 - ніж; 2, 9, 11 - голівки шатуна; 3 - ножова траверса; 4-станина; 5 -редуктор; 6 - шків-маховик; 7-електродвигун; 8 - клиновий ремінь; 10 - ексцентрик; 12 – шатун.

Обробка шерстних субпродуктів. При обробці шерстних субпродуктів використовують поточно-механізовані лінії й окремі машини, що забезпечують механізацію основних технологічних операцій. Це лінії для обробки свинячих голів і шерстних субпродуктів, а також машини для очищення і мийки субпродуктів, зняття копит і опалювання субпродуктів, опалювальні печі, центрифуги, мийні барабани.

Лінія для обробки свинячих голів типу Я2-ФУГ призначена для шпарення, видалення й опалювання щетини, остаточного очищення і мийки свинячих голів.

Лінія складається зі шпарильного чана, ланцюгового конвеєра, скребмашини, опалювальної печі і полірувальної машини. Усі ці механізми змонтовані на спільній станині.

Обробка слизових субпродуктів. При обробці слизових субпродуктів основними засобами механізації є барабани, центрифуги і поточно-механізовані лінії.

Лінія В2-ФРУ1 для обробки слизових субпродуктів (рис. 3) дозволяє виконувати такі технологічні операції: промивання рубців, шпарення, очищення від слизової оболонки, мийка з охолодженням, інспекція і доочищення.

 

Рис. 3. Лінія для обробки слизових субпродуктів:

1 - барабан для промивання субпродуктів; 2 - прийомний стіл; 3 - шпарильний чан; 4 - ланцюговий конвеєр; 5 - бункер-нагромаджувач рубців; 6 - центрифуга для мийки; 7 - центрифуга для охолодження; 8 - вивантажувальний лоток; 1 - стіл інспекції.

 

Призначення машин для обробки кишок полягає в очищенні поверхні кишок із внутрішньої і зовнішньої сторін. Після очищення кишки придатні для наповнення їх різним м'ясним фаршем.

Основним елементом конструкції машини для обробки кишок є два віджимних вальці, між якими пропускаються кишки (рис 4).

Рис. 4. Віджимні вальці:

1 – ремінь для подачі кишок; 2 – віджимні вальці; 3 – розподільна спіраль; 4 – кишка; 5 – ванна для кишок; 6 – чан для складання кишок.

 

Для того, щоб віджимні вальці використовувалися по усій своїй ширині і процес видалення складової кишок відбувався без перерв, перед вальцями встановлена розподільна спіраль. Для збереження еластичності кишок, розм'якшення жиру і змивання складової робочі вальці під час роботи зрошуються теплою водою t = 35 - 40°C за допомогою пристрою з перфорованими трубками.

Класифікація пензувально-шлямувальних машин.

Кишки знежирюють (пензелують) машинним способом чи вручну.

Пензувальні машини можуть бути щіткові і вальцові.

При очищенні (шлямуванні) кишок видаляють усі зайві оболонки (слизову, м'язову й ін.).

Шлямувальні машини бувають безперервної і періодичної дії. За конструкцією: вальцові, щіткові і барабанні.

Щіткова машина (рис 5) призначена для знежирення і шлямування тонких кишок. Вона складається з мотального і двох щіткових барабанів, на поверхні яких укріплені щітки. У машині обробляються одночасно дванадцять складених удвічі кишок.

Вальцові машини призначені для звільнення кишок від жиру і шляму. Найпоширеніший тип машин для обробки кишок. На рисунку 6 показаний принцип дії таких машин.

 

Рис. 5. Схема щіткової машини для знежирення кишок:

1, 2 – щіткові барабани; 3, 4 – напрямні ролики; 5 – мотальний барабан.

 

Кишку заправляють у напрямний гребінь. Призначення гребеня в тім, щоб кишки не попадали пучком на подавальний вал.

Рифлений подавальний вал 2 захоплює кишку, і, обертаючи, подає її на опорний валець 4 і на очисний валець 6, що за одну хвилину робить кілька тисяч ударів по кишці. Валець розпушує оболонку кишки й очищає її. Над очисним вальцем і під ним розташовані перфоровані труби для подачі теплої (40°C) води. Вода змиває з оболонки кишки відбиті залишки.

Різниця в частоті обертання подавального й очисного вальців приблизно шестиразова, що дозволяє здійснювати необхідне очищення кишок.

 

Рис. 6. Схема вальцової машини:

1 - напрямний гребінь; 2 - подавальний валець; 3, 5 - труби зрошувачів; 4 - опорний валець; 6 - очисний валець.

 

Принцип роботи всіх машин для обробки кишок збігається з описаною конструкцією.

За ступенем очищення машини поділяються на:

· універсальні (ФОК);

· шлямодробильні (ФОК-Б-02);

· для очищення – пензувально-шлямувальні (ДО6-ФЛК/4);

· для остаточного очищення (ФОК-Б-04).

Для попереднього очищення використовують рифлений валець з металу, а для остаточного – гумовий. Кількість вальців на одній машині може змінюватися від 3 до 7.

Механізована лінія для обробки кишок (рис. 7).У лінії з'єднані в потік всі вище згадані машини для обробки кишок. Машини з'єднані між собою стрічковими і шнековими транспортерами. Всі операції проходять автоматизовано.

 

Рис. 7. Механізована лінія для обробки кишок:

1 - прийомний стіл для розрубування кишок; 2 - транспортер; 3 - віджимні вальці; 4 - шлямодробильна машина; 5 - машина для промивання кишок; 6 - ванни; 7 - машина для остаточного очищення кишок.

Методи виділення жиру із сировини. Жир можна виділяти з жиросировини різними методами: виплавкою, екстракцією і гідромеханічним способом.

Виплавка. При різних способах виплавки (вогневий обігрів, обігрів парою, електричним струмом та ін.) жиросировину нагрівають. Жир плавиться, м'яко відокремлюється від тканини і витікає. Простота даного методу обумовила його найбільше поширення. Однак він має недолік - не забезпечує повного видалення жиру, частина жиру втрачається з білковою тканиною і залишається в шкварі, що вимагає застосування додаткових машин для знежирення шквари.

Виплавляють харчовий жир в апаратах періодичної і безперервної дії, застосовують сухий чи мокрий спосіб.

Екстракція - виділення жиру з жиросировини летучими нітророзчинниками. Перевага методу – залишок жиру в сировині дуже незначний (0,1...0,2 %). Недолік – дорогі розчинники й установки для екстракції. Тому даний метод не одержав широкого поширення. У м'ясній промисловості його застосовують для знежирення сировини в клейовому і желатиновому виробництвах.

Гідромеханічний (імпульсний) метод – для виділення жиру з кісток. При цьому методі з попередньо подрібнених кісток під дією імпульсних (гідравлічних) ударів у водяному середовищі виділяються жирові клітини разом зі сполучною тканиною. При цьому утворюється суспензія, що складається з жиру, білків і води.

Для створення імпульсів можна використовувати модернізовану молоткову дробарку.

До засобів механізації при отриманні жиру виплавкою відносяться машини для подрібнення жиросировини, обладнання для виплавки, комбіновані машини для подрібнення жиросировини і виплавки жиру й обладнання для відділення жиру від шквари.

Поточна лінія АВЖ (рис 8). Першою технологічною операцією є подрібнення-плавлення сировинина спеціальному обладнанні, де ступінь подрібнення підвищується в результаті установки центробіжної машини для попереднього подрібнення сировини.

На машині подрібнення-плавлення - машині АВЖ – 245 (рис. 2.33) обробка сировини проходить під дією трьох факторів: в обладнання надходить пара; в обладнанні є ножі для подрібнення сировини і сировина надходить в перфорований барабан, де на нього діє центробіжна сила, під дією якої подрібнена сировина передається далі по потоковій лінії без використання насосу.

В машині АВЖ подрібнення сировини двоступеневе – первинне подрібнення робиться рухомим ножем, паралельно якому встановлені два нерухомих ножа. Ці ножі роблять друге, більш тонке подрібнення сировини. Відстань між рухомим та нерухомими ножами можна регулювати, що дозволяє збільшити ступінь подрібнення сировини.

Між машиною для подрібнення – плавлення сировини 5 (рис. 9) та шнековою центрифугою 7 встановлений циклон – конденсатор 4, який видаляє з сировини пар (який не перетворився на конденсат). Якщо цей пар залишиться у сировині, то може знизитись якість жиру на сепараторі 8.

Із шнекової центрифуги 7 жир стікає у збіжник жиру 14, звідки насосом (з підключенням напорного бачку) подається як і перед шнековою центрифугою в сепаратор 8. Між сепараторами встановлені насоси 11 – АВЖ – 130 та циклони 6. Конструкція насосів 11 схожа на конструкції насосів 5 в

установці для подрібнення – плавлення сировини. Задача цього насосу при подачі сировини заключається в подальшому її подрібненні.

З третього сепаратора жир надходить в накопичувач 13, звідти на шнековий охолоджувач 12, який працює на холодній воді і далі на фасування.

Рис. 9. Центробіжна машина АВЖ – 245:

1 – рухомий ніж; 2 – нерухомий ніж; 3 – барабан, що обертається; 4 – електродвигун.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.01 сек.)