АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Навчальним закладом

Читайте также:
  1. ДЕМОКРАТИЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ
  2. ДЕМОКРАТИЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ
  3. ЗАКОНОМІРНОСТІ ТА ПРИНЦИПИ УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ
  4. ЗМІСТ ДІЯЛЬНОСТІ З УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ
  5. ІНФОРМАТИЗАЦІЯ УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ
  6. МЕТОДИ ОДЕРЖАННЯ ІНФОРМАЦІЇ, НЕОБХІДНОЇ ДЛЯ УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ
  7. МОДЕЛЮВАННЯ МЕТОДІВ УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ
  8. ОРГАНІЗАЦІЙНО-МЕТОДИЧНІ МЕТОДИ УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНИМ ЗАКЛАДОМ
  9. Особливості управління вищими навчальними закладами.
  10. Особливості управління загальноосвітніми навчальними закладами.
  11. ОСОБЛИВОСТІ УПРАВЛІННЯ НАВЧАЛЬНИМИ ЗАКЛАДАМИ РІЗНОГО ТИПУ

 

Структура керівництва загальноосвітнім навчальним закладом – це устрій керівництва, у якому відповідно до штатного розпису і посадових інструкцій розставлені керівні кадри і визначені взаємовідносини та спосіб передавання інформації між ними та підлеглими їм службовими особами.

Взаємовідносини в керівництві бувають двох видів: взаємини субординації (підлеглості) і взаємини погоджування і координації. Взаємини субординації полягають у поданні обов’язкових вказівок, розпоряджень, наказів з боку керівників та їх виконанні з боку підлеглих. Відносини субординації називають відносинами вертикального порядку.

Взаємини погодження – це відносини між працівниками, які за своїми службовими посадами перебувають на одному і тому самому посадовому рівні, або між працівниками, посади яких не підпорядковані одна одній. Це так звані відносини горизонтального напрямку.

Розрізняють лінійний, функціональний і змішаний типи структури керівництва в закладах освіти.

При лінійній структурі керівництва розпорядження передаються тільки через безпосереднього начальника на всіх рівнях. У кожного керівника може бути кілька підлеглих, але кожен підлеглий має лише одного керівника.

Функціональна структура керівництва полягає в тому, що працівник може бути підпорядкований одночасно кільком керівникам, які відають певними ділянками роботи або виконують певну специфічну функцію.

Змішаний тип структури керівництва характеризується тим, що в ньому органічно поєднуються і лінійний, і функціональний принципи, при цьому безпосередня підлеглість працівника єдиноначальнику закладу з усіх питань має розумно поєднуватися з підпорядкованістю керівникам нижчих рівнів. Щоб не допустити при такій структурі дублювання і неузгодженості в роботі, керівник навчального закладу повинен вміло розподілити обов’язки і права всіх службовців, координувати їх дії.

Керівництво у загальноосвітньому навчальному закладі будується за лінійно-функціональним принципом, що зумовлене складністю завдань з навчання і виховання учнів, а також складністю взаємин між працівниками закладу, бо в школі керівні функції мають всі працівники, крім обслуговуючого персоналу.

Директор навчального закладу – єдиноначальник, йому підпорядковані всі без винятку працівники школи та учні, йому безпосередньо підпорядковані заступники директора, директор бібліотеки, головний бухгалтер, помічник керівника, соціальний педагог, завідувач шкільної їдальні, але цим не обмежується безпосередній вплив директора на працівників школи. За ним закріплено контроль за діяльністю учителів певного циклу навчальних предметів, керівників методичних об`єднань. Він здійснює загальне керівництво класними керівниками, спрямовує учнівське самоврядування; координує свою діяльність з діяльністю педагога-організатора, підтримує тісний контакт з батьківським комітетом.

Керівник навчального закладу безпосередньо керує педагогічною радою, координує свою роботу з профспілковою та іншими громадськими організаціями школи.

Структура керівництва в школі передбачає передачу інформації по прямому і зворотному зв’язках, без такої циркуляції інформації неможливе управління. По прямих зв’язках подається директивна, командна і розпорядна інформація, а по зворотних – інформація-відповідь про хід і стан виконання розпоряджень, про ступінь засвоєння інформації, що надійшла по прямому зв’язку.

Істотним недоліком сучасного стану внутрішкільного контролю і керівництва є те, що в школі не вистачає науково обґрунтованого інформаційного режиму.

Щоденно керівнику закладу потрібні такі відомості:

- про адміністративно-управлінський апарат – вчасність прибуття на роботу, стан виконання планових заходів;

- про вчителів і класних керівників – прибуття на роботу, заміну уроків відсутніх учителів, про проведення виховних заходів;

- про учнів – стан відвідування занять, причини пропусків уроків, дані про успішність учнів з окремих предметів у певних класах, поведінку учнів на уроках і перервах, про стан ведення щоденників і підготовки домашніх завдань;

- про обслуговуючий персонал – прибуття на роботу, готовність шкільного приміщення, навчальних кабінетів, майстерень до навчальних занять, готовність їдальні, стан виконання оперативних господарських справ;

- про надходження до школи – заяв, листів, розпоряджень тощо.

На кінець тижня керівника закладу освіти повинні цікавити такі дані:

- про адміністративно-управлінський апарат – дані про роботу заступників директора з учителями і класними керівниками, про результати контрольних робіт, про наслідки проведених виховних позакласних і позашкільних заходів з учнями, про стан ведення класних журналів, щоденників, зошитів і т.д.;

- про вчителів і класних керівників – дані про наслідки методичної роботи, самоосвіту учителів, про результати роботи з окремими учнями і класами, про позакласну і позашкільну роботу з учнями, стан виконання навчальних програм;

- про результати роботи з учнями – дані про відвідування уроків учнями і їх успішність, захворювання, про учнів, які потребують особливої уваги, про результати участі учнів у різних шкільних змаганнях, у суспільно корисній роботі, про особливі події, внаслідок яких необхідно заохочувати учнів або застосовувати до них заходи стягнення;

- про роботу з батьками – дані про педагогічний всеобуч батьків, роботу з неблагополучними сім`ями, про роботу батьківського активу з учнями, участь батьків у розв’язанні господарських питань у школі, роботу батьківського активу із сім`ями учнів;

- про господарську роботу і роботу обслуговуючого персоналу – стан шкільного приміщення і пришкільної ділянки, ставлення обслуговуючого персоналу до виконання своїх обов’язків тощо.

 

Структура робочого часу керівника навчального закладу.

Час – один із ресурсів, який не відновлюється. Уміння ощадливо і раціонально використовувати робочий час, постійно удосконалювати процес його планування – ознака організованого керівника.

Підвищення наукового рівня керівництва школою тісно пов’язане з правильним і економним використанням бюджету робочого та позаробочого часу керівника закладу. Систематичний облік часу допомагає рівномірно виконувати план роботи школи без перевантаження, гарантує поетапний контроль за виконанням планових заходів.

Основний робочий час керівника навчального закладу витрачається на такі види діяльності:

І. Керівництво навчально-виховною роботою:

- керівництво роботою вчителів;

- керівництво роботою класних керівників;

- керівництво роботою заступників директора з навчально-виховної та виховної роботи;

- керівництво діяльністю педагога-організатора;

- спрямування і надання допомоги учнівському самоврядуванню.

ІІ. Організація підвищення кваліфікації педагогічних кадрів:

- науково-методична робота;

- організація самоосвіти.

ІІІ. Робота з батьками, громадськими організаціями:

- спрямування роботи батьківського комітету школи;

- підготовка і проведення загальношкільних батьківських зборів;

- індивідуальна робота з батьками;

- робота з громадськими організаціями;

- робота з соціальними партнерами;

- робота з населенням мікрорайону школи;

- організація педагогічної пропаганди серед батьків та жителів мікрорайону щодо створення позитивного іміджу навчального закладу.

ІУ. Адміністративно-господарська та фінансово-економічна діяльність:

- керівництво роботою заступника директора з господарських питань (завгоспа);

- керівництво роботою бухгалтерії;

- створення спецфонду, його наповнення, використання;

- фандрайзинг.

У. Адміністративно-управлінська діяльність:

- ознайомлення з нормативно-правовими матеріалами: накази, розпорядження, листи та організація їх виконання;

- підготовка інформацій, доповідей. Звітів;

- розгляд листів, звернень громадян, заяв, скарг;

- службові виклики і відрядження, участь у нарадах районного відділу освіти, місцевого самоврядування;

- керівництво педагогічною радою, організація і перевірка виконання її рішень;

- організація і проведення нарад при директору, шкільних зборів, оперативок;

- прийом відвідувачів;

- телефонні розмови;

- організація роботи адміністративно-управлінського апарату;

- перевірка трудової дисципліни учасників навчально-виховного процесу;

- комплектація школи педагогічними кадрами, обслуговуючим персоналом;

- робота над забезпеченням контингенту учнів;

- планування роботи школи;

- робота з шкільним лікарем, оздоровча робота з дітьми;

- розгляд питань з учасниками навчально-виховного процесу з адміністративно-управлінських питань;

- координація роботи адміністрації і профспілки.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 31 | 32 | 33 | 34 | 35 | 36 | 37 | 38 | 39 | 40 | 41 | 42 | 43 | 44 | 45 | 46 | 47 | 48 | 49 | 50 | 51 | 52 | 53 | 54 | 55 | 56 | 57 | 58 | 59 | 60 | 61 | 62 | 63 | 64 | 65 | 66 | 67 | 68 | 69 | 70 | 71 | 72 | 73 | 74 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)