АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Виникнення класичної політичної економії в Англії і Франції

Читайте также:
  1. Аварії в свердловинах, причини виникнення й способи ліквідації
  2. Аналіз ризику виникнення небезпеки.
  3. Б. Одиниці (елементи) сучасної політичної карти світу на суходолі
  4. Важливе значення (з політичної, юридичної або іншої точки зору).
  5. Взаємодія навичок та виникнення умінь.
  6. Визначення ВЛІ та їх класифікація за етіологічною ознакою. Причини виникнення.
  7. Виникнення горіння від теплових проявів електричної енергії.
  8. ВИНИКНЕННЯ ГРАЖДАНСЬКОГО КНИГОДРУКУВАННЯ В УКРАЇНІ
  9. Виникнення гри, гра як засіб виховання.
  10. Виникнення держави. Шляхи (способи) виникнення держави у різних народів світу
  11. Виникнення економічної теорії і основні етапи її розвитку
  12. Виникнення життя. Основні етапи біогенезу

Основоположником класичної політичної економії в Англії вважається Уїльям Петті (1623 - 1687). Він народився в сім'ї ремісника. У 14 років найнявся юнгою на торгове судно. Згодом вивчав медицину, математику, фізику. В економічну науку ввійшов як економіст перехідного періоду від меркантилізму до

класичної політичної економії.

У. Петті на відміну від меркантилістів, що опиралися на поверхові явища економічного життя, зробив спробу проникнути в сутність економічних процесів і пояснити їх. Він заклав фундамент теорії вартості. Позаринкову ціну він розглядав як "природну", тобто об'єктивну, основу ринкової ціни. Вартість він ототожнював з міновою вартістю, а останню - з ціною. У.Петті констатував, що праця за капіталізму створює не просто споживну вартість, а товар, який має мінову вартість.

У 17 ст. у Франції ще панує феодалізм, промисловість була слабо розвинена. В економічній теорії та економічній політиці панував меркантилізм.

У перший половині 18 ст. Франція втрачає військову могутність і свої позиції у зовнішній торгівлі. Відтак ідеї меркантилізму також втрачають своє значення. У Франції формується класична політична економія як альтернатива меркантилізму.

Засновник класичної політичної економії у Франції П'єр Буагільбер (1646 -1714), народився в Руані в дворянській сім'ї, здобув гарну освіту. Теоретично обґрунтовуючи питання реформування економічної політики, Буагільбер ставить кілька проблем: чим визначається економічне зростання країни, дією яких законів забезпечується, що є джерелом багатства, що лежить в основі ціни. Відповіді на ці запитання він дає на основі теорії вартості.

Ідеї П. Буагільбера продовжували фізіократи. Засновник цієї школи французький економістФ. Кене (1694 - 1774), у праці "Економічна таблиця" та деяких інших досліджень доводив, що єдиним джерелом багатства є сільське господарство, і вперше в історії економічних учень зробив спробу охарактеризувати річний процес відтворення в цілому. В основі цього процесу лежить еквівалентний обмін. Виходячи з цього, Ф. Кене розкривав неспроможність меркантилізму ототожнення багатства з грошима, трактування обігу як джерела багатства. Фізіократи обґрунтували, що джерелом нових продуктів, додаткової вартості є не сфера обігу, а саме сфера виробництва. Проте, їхня історична обмеженість полягала в тому, що вони вважали продуктивною лише землеробську працю, а в промисловості, працівник лише змінює форму речовини, яка дається йому землеробом.

Основу економічної системи Кене становить його вчення про "чистий продукт". Це надлишок продукції, одержаний у сільському господарстві, над витратами виробництва. Створюється він, на думку Кене, лише в сільському господарстві, оскільки тут діє природа, яка здатна збільшувати споживчі вартості.

"Чистий продукт" у фізіократів ототожнюється із земельною рентою, яку одержують землевласники. Саме тому фізіократи виступали за проведення податкової реформи з наміром усі види податків замінити одним - поземельним.

Фізіократи дали досить глибоке, як на ті часи, визначення капіталу. Капітал у Кене - не гроші, а засоби виробництва, які можна придбати на гроші. Фізіократи не приділяли належної уваги аналізу сутності грошей. Гроші у Кене - лише засіб, що полегшує обмін, оскільки це - безплідне багатство.

Теоретичні ідеї фізіократів на практиці намагався втілити в життя А.Тюрго (1727 - 1781). В 1774 р. він став міністром фінансів Людовіка XVI. Вчений підготував і здійснив низку буржуазних економічних реформ, які передбачали ліквідацію феодальних обмежень у торгівлі й виробництві, заборону податку із хлібної торгівлі тощо. Ці прогресивні перетворення спричинилися до незадоволення феодальної знаті і були скасовані. Це був крах не тільки реформи, а й фізіократії в цілому.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)