АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Загальна характеристика бавовняних тканин

Читайте также:
  1. A. Характеристика нагрузки на организм при работе, которая требует мышечных усилий и энергетического обеспечения
  2. I. Краткая характеристика группы занимающихся
  3. I. Общая характеристика договора продажи недвижимости
  4. II. Загальна характеристика ХНАДУ
  5. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  6. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  7. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  8. III. Характеристика ведомственных целевых программ и мероприятий подпрограммы
  9. III.3.1. Общая характеристика и тенденция развития Правительства Российской Федерации
  10. III.4.1. Общая характеристика и тенденции развития федеральных органов исполнительной власти
  11. III.5.1.Становление судебной власти в России. Общая характеристика судебной системы
  12. III.6.1.Общая характеристика государственного устройства России

Згідно торговельної класифікації всі бавовняні тканини, що виготовляються вітчизняною промисловістю, внесені в прейскурант № 030. В прейскурант на бавовняні тканини, крім власне бавовняних, внесені тканини, що містять суміші бавовни з хімічними волокнами.

Доля бавовняних тканин у загальному випуску становить близько 70%.

Бавовняні тканини поділяються на тканини побутового призначення (більша частина асортименту) і технічного призначення.

У прейскуранті № 030 асортимент бавовняних тканин поділено на 17 груп за призначенням (білизняні, сукняні, підкладкові тощо). В деяких випадках найбільш поширені види тканин виділені в самостійні групи (ситці, бязі, сатини).

До 1-ї групи віднесені ситці, до другої - бязі.

3-я група - білизняні тканини (поділені на підгрупи: бязеву, міткалеву та спеціальну)

4-а група — сатини (поділені на 2 підгрупи: кардні та гребінні сатини).

5-а група — платтяні тканини (поділені на підгрупи за сезоном — на міжсезонну, літню, зимову).

6-а група - тканини для одягу (поділяються на підгрупи: гладкофарбовану, спеціальну, меланжеву, пістрявоткану та зимову).

7-а група — підкладкові тканини.

8-а - тикові тканини (щільні лляні або бавовняні тканини з рисунком у вигляді поздовжніх смуг. Використовується як оббивний матеріал, матеріал для виготовлення матраців тощо).

9-а – ворсові, 10 – тканини для хустин, 11 – рушникові тканини, 12 – сурові тканини,

13 – меблево-декоративні тканини, 14 – ковдрові тканини, 15 – тарні і пакувальні тканини, 16 – марля і марлеві вироби, 17 – технічні тканини.

В швейному виробництві для виготовлення різних видів одягу використовують в основному тканини перших дев’яти груп.

Впорядкованої системи нумерації артикулів бавовняних тканин немає. Артикул бавовняних тканин позначається 2 - 4 значними числом, яке не має числового значення, а вказує на порядковий номер тканин згідно з прейскурантом. Бавовняні тканини мають більше 1300 артикулів.

Асортимент виробів. Асортимент бавовняних тканин складається в основному з тканин побутового призначення, з яких виготовляють різні швейні вироби, білизну натільну, постільну, столову, халати, сукні, сорочки, куртки, костюми, плащі, спортивний та спеціальний одяг тощо. Бавовняні тканини використовуються також як підкладки при виготовленні верхнього одягу, для виготовлення портьєр, для оббивки меблів, в технічних цілях.

Волокнистий склад. Основна частина асортименту – це класичні однорідні тканини, які виготовляють з чистої бавовни. Поряд з ними все більшого поширення набувають тканини із суміші бавовняних і віскозних, полінозних, ацетатних, лавсанових, нітронових волокон. Доля тканин із додаванням хімічних волокон становить близько 20%. Хімічні волокна додають, щоб додати розмаїтість зовнішньому вигляду тканини, збільшити її незминальність і підвищити міцність до зношування.

Пряжа. Для виготовлення бавовняних тканин використовують апаратну, кардну, гребінну, кардно-гребінну, кардно-апаратну пряжу.

Переплетення. Бавовняні тканини виробляють майже усіма видами існуючих переплетень. Найчастіше використовують полотняне, саржеве, сатинове, дрібновізерункове і похідні переплетення..

За способом виготовлення ці тканини випускають вибіленими, гладкофарбованими, набивними, меланжевими, пістрявими та ін.

Х арактер оздоблення. Поліпшують якість тканин апретами, тисненням, мерсеризацією, водовідштовхувальними і протизабруднюючими просоченнями. Спеціальною термообробкою домагаються ефекту тисненої поверхні таких тканин, як ситець.

Властивості. Бавовняні тканини мають певні позитивні властивості: значну міцність, достатню стійкість до багаторазового розтягування та згинання, добру гігроскопічність та інші гігієнічні властивості. Вироби з бавовняних тканин швидко намокають та висихають, добре перуться та прасуються при високих температурах. Разом з тим бавовняні тканини мнуться і не мають достатньої формостійкості. Стійкість бавовняних тканин до тертя менша, ніж тканин з синтетичних волокон.

Технологічні властивості. У швейному виробництві бавовняні тканини, як правило, переробляють без особливих затрат. Бавовняні тканини добре настилаються, легко піддаються різанню, не зміщуються. Вони добре обробляються, не обсипаються і рідко розсовуються в швах. При м’якому оздобленні голкою не прорубуються.

Поверхнева щільність тканин коливається від 60г/м2 (у білизняних і сорочкових тканин) до 400 г/м2 (у джинсових і ворсових).

 


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)