АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Сучасні тенденції інформатизації

Читайте также:
  1. Аналіз інших нормативно-правовими актів в сфері інформатизації та шляхи для її удосконалення.
  2. АРХІВОЗНАВЧІ АСПЕКТИ ІНФОРМАТИЗАЦІЇ
  3. Видатні економ-географи світу та сучасні концепції розвитку економічної географії
  4. Гуманістичні тенденції розвитку сучасної філософії
  5. Динаміка та тенденції розвитку світової зовнішньої торгівлі
  6. Дитячі об’єднання та організації в сучасній школі.
  7. Економічне обґрунтування міжнародної торгівлі та її сучасні тенденції
  8. Історія становлення та сучасні дослідницькі перспективи соціології політики
  9. Конфесійна ситуація в сучасній Україні
  10. Література до розділу 2.4. Сучасні види та технології навчання
  11. Марка товару. Типи марок та їх значення в сучасній маркетинговій діяльності. Брендинг.
  12. Мета й завдання виховання в сучаснійУкраїні

 

У теоретичних роботах, присвячених проблемам інформаційного суспільства, найчастіше домінують футуристичні ідеї, засновані на утопічному розумінні впливу технологій на суспільство. Тим більше що, формування основ нових типів суспільства лише до певної міри визначається технологічними чинниками. Важливе вплив саме на це надають перетворення на економіці, соціальній структурі суспільства, процесі, громадській свідомості й т.п. Можна констатувати, що у сьогоднішньому масовому розумінні інформаційне суспільство нарешті таки пов'язується, передусім, з технічними аспектами розвитку. Тому досить поширена думка, що вже перейшло лише епоху, що можна вважати інформаційним суспільством. Існують інші думки, за якими говорити про формування інформаційного суспільства на час рано, попри наявність технічних передумов. Понад те, є можливість, що таке суспільство загалом не відбутися без цілеспрямованого колективного втручання.

Попри істотно різне уявлення у тому, що таке інформаційне суспільство, і що він повинен полягати, обговорення проблем інформатизації життєдіяльності покупців, безліч її зв'язки й з громадської еволюцією представляється однією з найважливіших проблем сучасності, оскільки важливо оцінити альтернативи розвитку і впливу перебіг подій.

Слід зазначити, що найважливішої сучасної тенденцією є розвиток глобальних телекомунікаційних мереж, і конвергенція з їхньої основі найрізноманітніших телекомунікаційних послуг, зокрема і традиційних – телефонному зв'язку, телебачення та т.д. Якщо 1970 - 1980 роках комп'ютерні мережі були у основному окремих корпорацій, відомств і запровадження державних структур, те з початку 90-х років, спостерігається розвиток мереж на новому глобальному рівні. Найважливішим каталізатором цього процесу стало б світове визнання комп'ютерну мережу Інтернет. Саме він змогла об'єднати мільйони покупців, безліч сотні країн, скоротити географічні відстані й узагалі ліквідувати перепони для спілкування у різноманітних галузях науки, культури і освіти. Багаторазово випробувані переваги Інтернету практично в усьому світі сприяли поступового переходу з розвитку власних корпоративних чи відомчих мереж побудувати відкритих стандартизованих систем та його інтеграції до Інтернету.

Нині з повною переконаністю говорити про становлення всеохоплюючої електронної середовища для економічної діяльності, яка отримала назву «глобальна мережна економіка». Компанія чи індивід, перебувають у будь-якій точці економічної системи, можуть із меншими витратами контакти з будь-який інший компанією чи індивідом щодо співпраці, реалізації торгівлі або обміну ідеями.Разворачивающийся прогрес у формуванні і розширенні масштабів мережевий економіки обумовлений, по-перше, безперервним розвитком та швидким поширенням інформаційно-комунікаційних технологій, і навіть постійним зниженням ціни це і, що підвищує їх доступність. По-друге, наявне істотне переміщення різних видів соціально-економічної діяльність у електронну середу, що сьогодні представляє тисячі видів бізнесу. Уніфікація правил електронної торгівлі у світовому масштабі поки представляється віддаленій перспективою, але нинішнього напрямі ведеться співробітництво з лінії низки відділу міжнародних організацій.

Істотні трансформації відбуваються у масовій свідомості. Найбільше вплив саме на це надають електронні ЗМІ й, передусім, Інтернет. Вибір інформаційних продуктів і рівнем послуг сьогодні багатий як ніколи, і завдяки інтерактивності кожний формувати власне інформаційне «оточення» на свій смак і запитам.. Відбувається конвергенція інформаційних і телекомунікаційних технологій з урахуванням Інтернету. У Інтернеті ЗМІ знаходять цілком нових форм (наприклад, блоги), дозволяють звичайних людей (очевидцям) доносити неспотворені інформацію про подіях безпосередньо іншим.

Відбувається значна активізація використання інформаційно-комунікаційних технологій у державних органах, яка переслідує дві основні завдання. По-перше, зробити держава демократичнішим, інформаційно відкритим, «прозорим» населенню. Для цього він розвивається область надання з допомогою інформаційно-комунікаційних технологій низки державних послуг для населення й бізнесу, створення масивів з державною інформацією, а саме статистика, склепіння законів, відкриття державними відомствами своїх сайтів з Інтернету, покликаних налагодити продуктивніший діалог із громадськістю. По-друге, з допомогою використання нових технологій збільшити ефективність діяльності самих державні органи. Проте, слід, визнати, що часто реалізація таких послуг перебуває в низький рівень, а підвищення ефективності діяльності немає, оскільки значні ресурси витрачаються підтримку інформаційної інфраструктури.

Поруч із конвергенцією комп'ютерних і телекомунікаційних технологій друга половина 90-х ознаменувалася масовим злиттям компаній, що відбувалося, переважно, у двох напрямах. По-перше, як уже почалися об'єднання фірм, зайнятих виробництвом змісту (контенту) і телекомунікаційних операторів, які мають засобами його постачання населенню. Яскравим прикладом – оператори мобільного зв'язку, заробляючи з продажу розважального і ділового контенту суми, порівнянні зі сплатою безпосередньо самих послуг зв'язку. По-друге, відбувається злиття компаній, володіють різними частинами інформаційної індустрії: виробників комп'ютерна техніка, програмного забезпечення, систем кабельного мовлення, супутникового і мобільного зв'язку. Головна мета подібних об'єднань є збільшення капіталу і підвищення рахунок цього конкурентоспроможності. Свідченням так можна трактувати такі компанії, як «Microsoft» і «IBM», інтегруючі у собі безліч підрозділів, котрі займаються розробкою апаратних і програмних засобів, різного контенту тощо.

Інформаційне суспільство висуває підвищений попит силою-силенноюинформационно-насищенних продуктів та надаваних послуг, передачу яких уможливлено здійснювати через електронні мережі. Це створює основу розвитку дистанційних трудових відносин, інакше званих віддаленій роботою. Згідно з деякими оцінкам, чисельністьудаленно працюють США становить близько 20-25 відсотків від загальної кількості.Удаленная робота має багато переваг, передусім, соціально-економічних – відсутність транспортних витрат, нагоду отримати роботу у будь-якому районі світу, розширення можливостей працевлаштування людей обмеженими фізичними можливостями. Дедалі популярнішою стає дистанційне навчання перебуває.

Нові технології спілкування Інтернетом багато важать в світі. Різні сервіси і забезпечення пропонують можливості текстового і голосового спілкування, відеоконференцій тощо. Електронна пошта повсюдно використовується для особистої й ділової листування. Останні 5 років спостерігається бурхливий ріст соціальних мереж, які надають можливості пошуку людей, спілкування, обміну інформацією між, створення різних віртуальних співтовариств та т.д.

Інформатизація і комп'ютеризація вимагає від людей нових навичок, нових знань і нового мислення, покликаних забезпечити адаптацію до місцевих умов і реаліям комп'ютеризованого нашого суспільства та надати йому своє достойне місце у цьому суспільстві. Отож не можна ні з У. Мартіном у цьому, що інформатизація впливає особу і якість життя всіх членів товариства як у індивідуальному, і на організаційному рівні, робочому місці й у побуті.

 

ВИСНОВКИ З четвертого ПИТАННЯ:

 

Важливу роль грає розвиток сучасних наукомістких технологій, які тісно пов'язані з інформаційної індустрією.Возрастающие обсяги інформації вимагають більш продуктивних обчислювальних пристроїв, що у своє чергу тягне у себе розвиток технологій виробництва мікропроцесорів та інших електронних компонентів. Задля більшої досконалішого технологічного процесу виробництва створюються нові системи автоматичного управління, штучного інтелекту тощо.Автоматизируются також процеси розробки та проектування нових виробів, які вже багато в чому виконуються з мінімальним участю людини. У цьому корінним відзнакою інформаційного суспільства від індустріального і те, що автомати самостійно починають добувати і використовувати знання (інформацію) й без участі людини. При індустріалізації йде автоматизація ручної праці як наслідок підвищується рівень життя людей. Інформаційне суспільство передбачає автоматизацію розумової праці, який раніше міг виконувати лише людина.

Можна довго перераховувати сучасні досягнення у галузі інформаційних технологій, використовувані у різноманітних галузях, проте, важливішою завданням є оцінка впливу цих досягнень на сучасної суспільство так і особистість, і навіть аналіз проблем, пов'язаних із цими процесами.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)