АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Хімічний склад та біогеохімічні функції живої речовини

Читайте также:
  1. D. Визначення енергетичної цінності та нутрієнтного складу добового раціону на підставі статистичної обробки меню-розкладок
  2. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  3. II. Склад сім'ї призовника
  4. IV. Запишіть 2 приклади: один - пособництва зґвалтуванню, другий - готування до розбещення неповнолітніх (складіть фабули).
  5. IV. Складіть список КК зарубіжних держав, які перекладені на українську чи російську мову, вкажіть джерела, в яких вони опубліковані.
  6. SLS-Склад Лайт
  7. SWOT-аналіз підприємства та складання профілю середовища.
  8. V. Запишіть 2 приклади вчинення замаху на злочини, передбачені статтями розділу ІІІ Особливої частини КК України (складіть фабули).
  9. VI. Помилки та ускладнення
  10. VI. Помилки та ускладнення
  11. VI. Помилки та ускладнення
  12. VVS Офис - Склад - Магазин v4.3.1

Взаємні стосунки хімічних елементів у земній корі, в біосфері і живих організмах є надзвичайно складними. Присутність кожного елемента виражається в "кларках" (кларк — середній вміст елемента в земній корі, походить від прізвища американського геохіміка Ф.Кларка) — питомій вазі елемента у відсотках. Кларки елементів у живих організмах і земній корі не завжди збігаються. Деякі, трапляючись у великих. кількостях у земній корі (наприклад, титан і стронцій), в організмах містяться лише у вигляді сліду. Відкритим біохімічним середовищем для живих організмів є не земна кора, ні всі хімічні явища літосфери, гідросфери й атмосфери, а лише система водних розчинів. Лише ті елементи, які в біосфері творять добре розчинні сполуки, можуть дістатися в більших кількостях до клітин рослин і тварин. Тому хімічний склад живих організмів не є відбиттям хімічного складу земної кори, а лише кларка різних елементів у біосфері.

Головний склад органічної матерії залежить від тих хімічних елементів, які перебувають у біосфері в газовому стані, тому органічний світ живих організмів пов'язаний із кругообігом газів на Землі. В процесі спонтанного розпаду важких радіоактивних ядер (в земній корі) до поверхні допливає струмінь енергії. В такий спосіб тяжкі сполуки перетворюються в легші, які врешті-решт досягають поверхні Землі у вигляді земних газів.. З геохімічної точки зору органічна матерія є кисневою системою, багатою на вуглець. Близько 97-98% атомів організмів потрапляє після їхньої смерті в шар земних газів. Тому зрозуміло, чому всі гази біосфери (О2, СО2, Н20, NH3, Н2S,SO2, Н2, СН4, СНОН, СSО, N02) є біогенного походження.

Земна кора, за Д. І. Менделєєвим, налічує 100 хімічних елементів. Проте лише шість з них взаємодіють в атмосфері: водень, кисень, азот, вуглець, фосфор і сірка. Як бачимо, в біосферних геохімічних процесах беруть участь найбільш здатні до хімічних реакцій елементи. Перші чотири елементи утворюють майже всю масу наземних рослин, на які припадає близько 99% усієї живої речовини.

Крім вуглецю, водню, азоту і кисню організми використовують зольні елементи — кальцій, калій, магній, залізо та мікроелементи — цинк, молібден, бор тощо. Атмосфера насичена вуглецем, в літосфері перева-жають алюмосилікати та трапляється незначна кількість металів.

Живі компоненти біосфери, як уже наголошувалось, складаються з тих хімічних елементів, що й неживі компоненти географічної оболонки. Проте їх роль у біосфері неоднакова, а тому їх за значимістю розподіляють на 6 груп:

1. Благородні, або інертні, гази — гелій, неон, аргон, крептон, ксенон. До складу організмів не входять.

2. Благордні метали — радій, рутеній, паладій, осмій, іридій, платина, золото. Вони майже не утворюють сполук у земній корі.

3. Циклічні, або органогенні елементи. Цю групу ще називають міграційною, характеризується вона високою реактивною здатністю еле-ментів, з них складаються живі організми (водень, кисень, азот, вуглець, фосфор, сірка, кальцій, калій, магній, залізо і т.д.).

4. Розсіяні елементи — рубідій, цезій, ніобій, тантал (утворюють спо-луки на великій глибині земної кори); йод, бром (вступають в реакцію лише на поверхні Землі).

5. Сильно радіоактивні — полоній, радон, радій, уран, нептун, плутоній тощо.

6. Рідкісноземельні — ітрій, лантон, церій, самарій, європій, тулій і т.д.

На групу органогенних (міграційних) елементів в земній корі припадає 99,7% маси, а на решту — лише 0,3%. Таким чином, основна маса елементів — це мігранти, які здійснюють кругообіг у географічній оболонці, а частина інертних елементів дуже мала.

Організми складаються з таких основних елементів: кисню — 70%, вуглецю — 18, водню — 10,5, кальцію — 0,5% та ін.

Елементи, представлені в живих і мертвих організмах, називають біогенними. Однак немає в біосфері елементів, яких би бракувало ворганічній матерії, тому практично можна всі елементи називатибіогенними. Здавалось би, навіть такі небіогенні елементи, як вольфрамі кобальт, переходять у своїй міграції через органічну матерію. З погляду на кларк в органічній матерії хімічні елементи поділено на три групи: макроелементи (10-1 – 10-2) — О, Н, С, N, Са, S, Р, К, Sі, Мg, Fе, Nа, СІ,А1; мікроелементи (10-3 – 10-2) — Zп, Вг, Мn, Сu, І, Аs, В, F, РЬ, Ті, V, Сг, Ni,Sr, Аg, Со, Ва, Тh; ультраелементи (10-6 – 10-12) — Аu, Rb, Нg, Rа, Rn.

Хімічні прояви живої речовини в біосфері виражаються за В.І. Вернадським п'ятьма основними групами біогеохімічних функцій: газові, концентраційні, окисно-відновні, біохімічні, біогеохімічні функції людини.

Газові функції:

1) киснево-вуглекисла - в результаті цієї функції створюється подавляюча маса вільного кисню на планеті. Основним носієм є хлорофільні організми. Ця функція тісно пов'язана з біогеохімічним циклом Оксигену в біосфері.

2) вуглекисла незалежна від кисневої - обумовлена процесами дихання живих організмів, в ході яких виділяється СО2.

3) озонова та перикисводнева - пов'язана із утворенням озону та перекису водню. Оскільки ці речовини утворюються з вільного кисню, а подавляюча маса кисню утворилася в результаті діяльності живої речовини, тому утворення озону та перекису водню генетично пов'язана із живими організмами.

4) азотна - в результаті створюється головна маса вільного азоту тропосфери. Вона здійснюєтьсяв ходібіогеохімічного циклу Нітрогену в біосфері і здійснюється за рахунок ґрунтових бактерій та бактерій поверхні океану.

5) вуглеводна - в ході цієї функції виникають біогенні гази та інші речовини вуглеводневого складу.

6) водна - при цьому створюється біогенний колообіг води, який відіграє важливу роль в колообізі води в біосфері.

7) сірководнева і сульфідна - за рахунок цієї функції здійснюється колообіг сульфуру в біосфері. Вона полягає в окисленні мінеральної сірки живими організмами, в процесі сульфофіксації утворюютьсяSO32-, а також у відновленні мінеральної сірки бактеріями в процесі десульфофікації при цьому утворюється сірководень або Н2S.

Концентраційна функція полягає у здатності живих організмів акумулювати різноманітні хімічні елементи із зовнішнього середовища. Поділяється:

1) концентраційна функція першого роду - полягає у захопленні живими організмами із оточуючого середовища тих 14-ти хімічних елементів, сполуки яких зустрічаються тільки в тілі всих живих організмів.

2) концентраційна функція другого роду - вона пов'язана із різним рівнем накопичення різних хімічних елементів у різних видів.

В наш час відбуваються зміни концентраційної функції другого роду,які пов'язані з інтенсивною концентрацією важких металів живими організмами.

В.1. Вернадський у зв'язку із концентраційною функцією другого роду розділив організми на 4 групи:

1) організми певного елементу, тобто при концентрації елементу більше 10% від маси організму. Відносяться: гідрогенооксигенні організми, карбонні організми, нітрогенні організми, натрієві організми, кремнієві організми.

2) організми багаті на певний елемент при його середній концентрації 1 - 10%. Наприклад: у сірчаних бактеріях до 10% сульфуру.

3) організми звичайні, при концентрації певного елементу менше 1%.

4) організми бідні на певний елемент, при концентрації менше 0,1%.

Окисно-відновні функції полягають у хімічних перетвореннях речовин живими організмами в процесі життєдіяльності. Вона складається із 2-х частин:

1) окисна - полягає в окисленні сполук бідних на оксиген;

2 ) відновна - полягає у відновленні живими організмами хімічних речовин.

Біохімічні функції бувають І-го і ІІ-го роду, інколи ще виділяють ІІІ-го роду.

Біохімічна функція 1-го роду пов'язана з диханням, живленням та розмноженням організму; вона проявляється у вигляді трьох форм біогенної міграції атомів:

а) біогенна міграція атомів 1-го роду - здійснюється одноклітинними;

б) біогенна міграція атомів 2-го роду - здійснюється багатоклітинними;

в) біогенна міграція атомів 3-го роду - здійснюється людиною.

Біохімічна функція ІІ-го роду пов'язана із руйнуванням живих організмів після їхнього відмираннячерезбіокосну речовину в косну.

Біогеохімічні функції людини проявляються в біогенній міграції атомів 2-го роду, а також 3-го роду, що викликається людським розумом і працею. За своїм географічним значенням біогенна міграція атомів 3-го роду переважає біогенну міграцію 1-го і 2-го роду разом взятих. Витрати енергії і речовини пов'язані з фізіологічними потребами людини становлять лише 3%, а інші 97% - з технікою.

Найважливіші біогеохімічні функції людини:

1) газова;

2) водна - пов'язана із технічними потребами;

3) пилова - утворення пилу в результаті антропогенної діяльності;

4)нафтові - пов'язані із видобутком нафтопродуктів та їх використанням;

5)важкометалічні - пов'язані із перетворенням важких металів у хімічноактивний стан та включення їх у біохімічні цикли;

6) хлорвуглеводнева - синтез та використання пестецидів та гірбецидів;

7)органічних легколетучих сполук - відноситься вироблення дихлоретану, фенолу.

Функції 4-7 не мають аналогів в природі, тому виступають в біосфері як чужорідні. З цим пов'язана нециклічність більшості антропогенних речовин. Більшість цих речовин володіють різним ступенем токсичності для живих організмів.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)