АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Види та класифікація експериментів

Читайте также:
  1. II. Класифікація основних засобів
  2. Банківські рахунки та їх класифікація.
  3. БИЛЕТ 5-6Поняття про організаційні форми навчання. Класифікація форм навчання природознавству.Класифік норм навч.природозн.
  4. Біржі як елемент інфраструктури ринку. Класифікація бірж.
  5. Біржова торгівля як основа біржової діяльності. Історія еволюції біржової торгівлі. Поняття організованого ринку. Риси та класифікація організованих ринків.
  6. Біржова угода: ознаки, сутність, зміст, класифікація
  7. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  8. Бюджетна класифікація: будова, роль і призначення видатків
  9. Бюджетна система України та бюджетна класифікація
  10. Вади серця: класифікація, характеристика порушень гемодинаміки.
  11. Взаємозв’язок понять «ринок» і «ринкова економіка». Класифікація ринків
  12. Виборчі технології, їх класифікація

Види експериментів:

Лабораторній експеримент проводитися в спеціально організованих умовах, що відрізняються від реальних. При цьому звичайно застосовуються технічні засоби і спеціальна апаратура. Дії досліджуваних визначаються інструкціями.

Переваги «+»:

1. Забезпечується висока точність результатів;

2. Створюються оптимальні умови для досліджень психологічних явищ;

3. Здійснюється майже повний контроль за всіма змінними;

4. Можліві повторні дослідження в аналогічних умовах.

Недоліки «-»:

1. Умові діяльності досліджуваних не відповідають реальним;

2. Досліджувані знають про тих, що вони є об'єктами досліджень.

Багато значимих досягнень психологічної науки завдячують використанню лабораторних експериментів. Однак далеко не завжди отримані при цьому результати можна правомірно переносити в оточуючу дійсність.

Пріродній експеримент проводитися в реальних умовах при цілеспрямованому варіюванні деяких з них.

Часто використовується для вивчення особливостей поведінки.

За характером дії дослідника розрізняють констатуючий і формуючий експерименти.

Констатуючий експеримент передбачає виявлення існуючих психічних особливостей або рівнів розвитку відповідних, якостей, а також констатацію відношень причин і наслідків.

Формуючий експеримент передбачає активний, цілеспрямований вплив дослідника на досліджуваних з тим, щоб виробити певні властивості або якості. Це дозволяє розкрити механізми, динаміку, закономірності утворення психічних феноменів, визначити умови їхнього ефективного розвитку.

Від ступеня розробленості проблеми виділяють експерименти:

- пошукові, спрямовані на одержання принципово нових результатів в малодослідженій галузі. Такі експерименти проводяться, коли невідомо, чи існує причинно-наслідковий зв'язок між незалежними і залежними змінними, або в тих випадках, коли не встановлений характер залежної змінної.

- уточнюючі, метою яких є визначення між поширення дія певної теорії або закону. При цьому звичайно в порівнянні з вихідними експериментами варіюються умови, методика, об'єкти дослідження.

- критичні, організуються з метою спростування існуючої теорії або закону новими фактами;

- відтворювальні, передбачають точне повторення експериментів попередників для визначення вірогідності, надійності й об'єктивності отриманих ними результатів.

1. «Дітіна-Ікс». Три групи дорослих попросили пограти з дітьми, які булі одягнені в однакову жовту форму і описати їх. Одним говорили, що це дівчата, іншим – хлопці, третім – не вказували стати. Перші – пропонували грати лялями і описували їх як ніжних і лагідних, другі пропонували грати у футбол, описували як мужніх, треті угадували стати не точніше, як би це сталося випадковим чином.

2. Запорожець розпитував дошкільників про маловідомі їм явища, почасти, чому одні предмети тонути, а інші плавають. Після фантастичних відповідей пропонував кидати їм у воду різні предмети (маленький гвіздок, великий дерев’яний брусок). Спочатку діти угадували, потім навчились роздумувати послідовно і логічно. У них з'явилася здатність до простіших форм індукції і дедукції.

3. У експериментах С. Мілграма одна людина чи компанія в 2, 3, 4, 5, 10, 15 людей зупинялись посеред людного нью-йоркського тротуару і дивувалися вгору. При цьому навколо них збирались прохожі і також задирали голови. Віяснілось, що відсоток приєднавшихся збільшувався із збільшенням розміру групи до п’яти людей.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)