АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Розрахунок величини вартості у післяпрогнозний період. Модель Гордона

Читайте также:
  1. CAPM - модель оценки долгосрочных активов
  2. D) На специально подготовительные и модельные микроциклы.
  3. I. Базовая модель оценки ценных бумаг.
  4. I. Розрахунок опору опускних труб
  5. III. Розрахунок корисного напору циркуляції відвідних труб
  6. S-образная модель роста популяции
  7. V. Розрахунок немеханічного обладнання.
  8. VII. Розрахунок площі цеху
  9. Абсолютні величини
  10. Автомодельность
  11. Административная модель
  12. Адміністративний порядок захисту прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок.

При ефективному управлінні підприємством термін його життя прагне до нескінченності. Прогнозувати на кілька десятків або сотень років вперед недоцільно, оскільки, чим довше період прогнозування, тим нижче точність прогнозу.

Щоб врахувати доходи, які може принести бізнес за межами періоду прогнозування, визначається вартість реверсії.

Реверсія - це:

- дохід від можливого перепродажу майна (підприємства) в кінці періоду прогнозування;

- вартість майна (підприємства) на кінець прогнозного періоду.

Залежно від перспектив розвитку бізнесу в післяпрогнозний період вибирається один з представлених в табл. 5 способів розрахунку його вартості на кінець прогнозного періоду.

Основним способом визначення вартості підприємства на кінець прогнозного періоду є застосування моделі Гордона.

Модель Гордона - визначення вартості бізнесу капіталізацією доходу першого постпрогнозного року за ставкою капіталізації, що враховує довгострокові темпи зростання грошового потоку. Модель Гордона служить способом попередньої або наближеної оцінки вартості підприємства.

Розрахунки проводяться за формулою:

 

де FV - очікувана вартість в післяпрогнозний період;

CF(n+1)- грошовий потік доходів за перший рік післяпрогнозного (залишкового) періоду;

DR - ставка дисконтування;

t - довгострокові (умовно постійні) темпи зростання грошового потоку у залишковому періоді.

Таблиця 5

Методи розрахунку вартості підприємства на кінець прогнозного періоду (реверсії)

Назва методу   Умови і особливості застосування  
Метод розрахунку за ліквідаційною вартістю Застосовується, якщо в післяпрогнозний період очікується банкрутство підприємства з подальшим продажем наявних активів. Враховуються витрати, пов'язані з ліквідацією, і знижка на терміновість у випадку термінової ліквідації. Для оцінки діючого підприємства, що приносить прибуток, а тим більше що знаходиться у стадії росту, цей метод непридатний.
Метод розрахунку за вартістю чистих активів Метод може бути використаний для стабільного бізнесу, головною характеристикою якого є значні матеріальні активи (фондомісткі виробництва), або якщо на кінець прогнозного періоду очікується продаж активів підприємства за ринковою вартістю
Метод передбачуваного продажу   Грошовий потік перераховується в показники вартості за допомогою спеціальних коефіцієнтів, отриманих з аналізу ретроспективних даних по продажам аналогічних компаній. Метод застосовується, якщо аналогічні підприємства часто продаються-купуються та можна обґрунтувати тенденцію зміни їх вартості. На вітчизняному ринку через малу кількості ринкових даних застосування методу досить проблематично
Модель Гордона   Модель Гордона заснована на прогнозі отримання стабільних доходів у залишковий період і припускає, що величини зносу і капіталовкладень рівні

Умови застосування моделі Гордона:

1) темпи зростання доходу стабільні;

2) капітальні вкладення в післяпрогнозному періоді приблизно рівні амортизаційним відрахуванням;

3) темпи зростання доходу не перевищують ставки дисконтування, інакше оцінка за моделлю буде давати ірраціональні результати.

4) темпи зростання доходу помірні, наприклад, не перевищують 3-5%, оскільки значні темпи зростання неможливі без додаткових капітальних вкладень, яких дана модель не передбачає. До того ж постійні великі темпи зростання доходу на невизначено тривалий період часу навряд чи реалістичні.

Теоретично термін життя бізнесу прагне до нескінченності і є досить довгим. Очікувані доходи від нього змінні, але їх динаміка така, що реальним наближенням до дійсності стає припущення про їх постійний темпі зростання (t = const):

 

 

Так, якщо оцінювачем визначено темп росту 2% річних, то це означає, що темпи зростання доходу можуть трохи змінюватися по роках, усереднена багаторічна величина темпу зростання доходу становить 2%. Передбачається, що у разі зменшення прибутків ініціатори проекту зуміють, наприклад, підготувати до випуску нову продукцію, здатну замінити продукт з рентабельністю, що зменшується. В цілому, як би не коливався життєвий цикл підприємства, у довгостроковому плані ці коливання згладжуються і являють собою трендовий рух.

Довгострокові темпи зростання грошового потоку можуть бути прирівняні до середньогалузевих. При відсутності темпів зростання коефіцієнт капіталізації буде дорівнює ставці дисконтування.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)