АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Практичне завдання № 3

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  10. IІ Завдання додому
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

Практичне завдання № 1

 

І. Терапія

Ви прибули за викликом до хворого К. 50 років, який скаржиться на головний біль, шум у вухах, нудоту, загальну слабкість, періодичні носові кровотечі. Об’єктивно: шкірні покриви бліді, тони серця приглушені, систолічний шум на верхівці, акцент 2-го тону над аортою, АТ – 200/100 мм рт. ст.

1. Поставте та обгрунтуйте діагноз.

2. Надайте допомогу та визначте тактику.

3. Продемонструйте техніку в/в струминного введення 2,0% розчину еуфіліну.

 

ІІ. Хірургія

Ви фельдшер ФАПу. Вас викликали до слюсаря, 30 років.

Скарги: біль в області опікових ран.

Анамнез: при виконанні ремонтних робіт системи парового опалення замінював вентильний кран, стався прорив проржавілої труби та раптово під тиском хлинув струмінь пару та гарячої води на обличчя, шию, та передню частину тулуба.

Об'єктивно: Хворий збуджений.Відмічається знобіння.На обличчі, передній поверхні шиї, а після зняття одягу і по передній поверхні тулуба шкіра різко гіперемована, місцями покрита множинними міхурами різного розміру, наповненими серозною рідиною з домішками крові. А/Т – 100/50 мм рт.ст., пульс – 110 за хв,зниженого наповнення, температура тіла 36,5°С.

Завдання:

1. Поставте і обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Тактика фельдшера і ПМД.

3. Зробити перев’язку рани з дренажем.

 

ІІІ. Акушерство

До фельдшера ФАПу з’явилась повторновагітна А., 28 р., на черговий прийом. В анамнезі дві вагітності, що завершились фізіологічними пологами. Скарг немає. АТ 120/80 мм рт. ст., Рs – уд/хв., ритмічний. Периферичних набряків не визначається. Зовнішє акушерське дослідження: матка в нормальному тонусі. ВСДМ – 27 см, ОЖ – 88 см. Матка за формою – поперечновитягнутий овоїд. На рівні пупка у правого ребра матки визначається крупна частина плода круглої форми, щільної консистенції. Передлегла частина не визначається. Серцебиття плода праворуч на рівні пупка 140 уд/хв., ясне ритмічне. Піхвове дослідження не проводилось. Фізіологічні відправлення в нормі. Термін вагітності за останньою менструацією та першим ворушінням плода 29-30 тижнів.

1. Сформулюйте діагноз.

2. Визначте фельдшерську тактику і план подальшого нагляду.

3. Продемонструйте на фантомі прийоми Леопольда.

 

ІV. Педіатрія

На ФАП звернулась мати з дитиною 6-ти місяців, зі скаргами: температура тіла 39,6°С, нежить. Дитина неспокійна, весь час плаче, часто кидає ссати груди під час годування. При надавлюванні на козелок вуха, дитина реагує сильним плачем.

1. Поставте попередній діагноз.

2. Надайте невідкладну допомогу.

3. Введіть краплі у вухо.

 

V. Завдання

Випишіть розчин адреналіну гідрохлориду. Визначте групу, фармакологічну дію.

 

Викладачі: ___________________________________

___________________________________

___________________________________

 

Розглянуто на засіданні циклової комісії клінічних дисциплін Лікувальна справа Пр. № 5 від «03» січня 2013р. Голова комісії ______ Сінєпол А.Г.   Затверджую заступник директора з навчальної частини __________Л.А.Корчменко «____» _______________ 2013 р.

Практичне завдання № 2

І. Терапія

Хворий Т. 46 років, звернувся до оздоровпункту заводу зі скаргами на сильний біль в правій половині живота, поперековій області справа, яка віддає в мошонку, стегно; часте болюче сечовипускання невеликими порціями, блювання. Об’єктивно: поведінка хворого метушлива, кидається від болю, стогне. Шкіра бліда, волога. Температура – 36,9°С. Рs – 92 уд/хв. Легені та серце без патології. Язик обкладений білим нальотом, сухий. Живіт здутий, болючий пр пальпації в правій здухвинній області. Симптоми подразнення очеревини відсутні. Симптом Пастернацького (+) справа.

1. Поставте та обгрунтуйте діагноз.

2. Надайте допомогу та визначте тактику.

3. Продемонструйте катетеризацію сечового міхура.

ІІ. Хірургія

Ви фельдшер ФАПу. До Вас вчителька місцевої школи привела учня 11 класу.

Скарги на біль в правому плечі.

Анамнез:на уроці фізкультури під час спуску з гори на лижах впав і вдарився правою рукою об дерево. Ніякої допомоги до цього надано не було.

Об’єктивно: метушиться від болю і тримається за праву руку. Ps – 95 за хв, нормального наповнення, АТ – 105/60 мм рт. ст.

Locus morbi: рухи правою рукою різко болючі, локалізація болю у верхній третині плеча, де відмічається деформація, набряк. При роздяганні потерпілого, ви почули крепітацію. Пульс на променевій артерії визначається. Інших ушкоджень не виявлено.

1. Поставте та обгрунтуйте діагноз.

2.Надайте ПМД та визначте Вашу тактику.

3. Накладіть шину Крамера згідно умови задачі.

 

ІІІ. Акушерство

До фельдшера ФАПу звернулась пацієнтка Л., 30 р., яка скаржиться на маткову кровотечу, що триває третій день. Кровотеча з’явилась після затримки менструації на 3 тижні. З анамнезу встановлено: пологів – 2; медабортів – 2; останній аборт 3 місяці тому, без ускладнень. Менструації до останнього часу регулярні. Об’єктивно: нормальної конституції, шкіра рожева. АТ 120/70 мм рт. ст. Рs – 76 уд/хв., ритмічний. Живіт м’який, безболісний. Гінекологічне дослідження: з зовнішні статеві органи розвинуті правильно, слизова оболонка шийки матки і піхви вкрита багатошаровим плоским епітелієм, рожева. Виділення кров’янисті, червоні, помірні. Шийка матки циліндричної форми, зовнішнє вічко закрите. Тіло матки в антефлексіо, нормальних розмірів, щільної консистенції, рухоме, безболісне. Придатки матки не визначаються.

1. Поставте діагноз і обгрунтуйте його.

2. Невідкладна допомога і тактика фельдшера ФАПу.

3. Продемонструйте на фантомі техніку взяття мазків на кольпоцитологічне дослідження.

ІV. Педіатрія

Мати з дитиною 4 років звернулась на ФАП. Скарги на зниження апетиту у дитини, слабкість, загальне нездужання, непостійний біль у животі, неспокійний сон. Під час випорожнень в калі – глист довжиною 1,2 см.

1. Поставте та обгрунтуйте діагноз.

2. Тактика фельдшера.

3. Продемонструйте взяття зіскобу на ентеробіоз.

 

V. Завдання

Випишіть розчин атропіну сульфату. Визначте групу, фармакологічну дію.

 

Викладачі: ___________________________________

___________________________________

___________________________________


Розглянуто на засіданні циклової комісії клінічних дисциплін Лікувальна справа Пр. № 5 від «03» січня 2013р. Голова комісії ______ Сінєпол А.Г.   Затверджую заступник директора з навчальної частини __________Л.А.Корчменко «____» _______________ 2013 р.

Практичне завдання № 3

 

І. Терапія

Хворий С. 30 років, доставлений на ФАП зі скаргами на ядуху, кашель з харкотинням, що важко виділяється, в’язкого характеру. Приступи ядухи відмічаються біля року. За медичною допомогою не звертався. Об’єктивно: дихання шумне, маса сухих свистячих хрипів на всій поверхні легень. Тони серця глухі, ритмічні, АТ – 140/70 мм рт. ст. Ps – 100 уд/хв.

1. Поставте та обгрунтуйте діагноз.

2. Надайте першу допомогу та визначте свою тактику.

3. Проведіть пальпацію лімфатичних вузлів.

 

II. Хірургія

Ви фельдшер ФАПу. Вас викликали до дитини 3 років.

Скарги батьків: дитина плаче, хапається руками за живіт. Двічі було блювання,випорожнення зі слизом і кров'ю.

Анамнез: захворіла зранку,раптово, після того як прокинулася і появились переймоподібні болі. Увечері була практично здорова. Випорожнення було приблизно через півгодини після того, як з’явилися болі.

Об'єктивно: В легенях везикулярне дихання. Пульс 120 за хв, А/Т – 100/50 мм рт.ст.Язик сухий, зів чистий. При пальпації: живіт приймає участь в акті дихання, м'який. В момент обстеження дитина раптово стала збудженою, кричить із-за болю в животі,підгинає до живота ніжки.В правому нижньому відділі живота пальпується пухлиноподібне довгасте, м'яке, еластичне утворення. Живіт локально напружений. Дитина віднімає вашу руку, заважає обстеженню. На протязі обстеження ви спостерігали два приступи болю в животі.

Завдання:

1. Поставте і обґрунтуйте попередній діагноз.

2. Тактика фельдшера.

3. Провести накладання джгута-закрутки при артеріальній кровотечі.

 

ІІІ. Акушерство

Роділля В., 30 років поступила в пологовий будинок з активною пологовою діяльністю. З анамнезу встановлено: теперішня вагітність третя, доношена, перебігала фізіологічно. Перша і друга вагітності закінчились медичними абортами. Через 5 годин після вступу в пологовий будинок народився живий доношений плід масою 3200 г, довжиною 50 см, за шкалою Апгар – 8 балів. Сеча виведена катетером. Через 5 хв. після народження плода з’явились кров’янисті виділення з піхви. Ознак відокремлення плаценти немає. Кровотеча продовжується і через 5 хв. досягла 250 мл.

1. Сформулюйте і обгрунтуйте діагноз.

2. Визначте подальшу акушерську тактику.

3. Продемонструйте ручне відокремлення і вилучення посліду з матки на фантомі.

 

ІV. Педіатрія

Фельдшера ФАПу викликали до дитини 5 років у зв’язку з температурою тіла до 39°С, появою пухлини біля привушної залози, шкіра у цьому місці без змін. В групі дитячого садка був подібний випадок захворювання.

1. Поставте та обгрунтуйте діагноз.

2. Тактика фельдшера та принципи лікування.

3. Накладіть зігріваючий компрес.

 

V. Завдання

Випишіть розчин кофеїн бензоат натрію. Визначте групу, фармакологічну дію.

 

Викладачі: ___________________________________

___________________________________

___________________________________


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)