АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Для групи М-21 (д. і з.ф.н.)

Читайте также:
  1. Але спочатку фашистські, як, власне, й більшовицькі групи в Росії та націонал-соціалістичні – у Німеччині, були малочисельними й малопомітними в політичному житті.
  2. Батьківські консультативно-корекційні групи.
  3. Ваш рейтинг Рейтинг групи
  4. Визначення малої групи.
  5. Визначте неформальні групи (колективи) підприємства, ефективність взаємодії формальних і неформальних груп та розробіть заходи щодо її підвищення (5 балів).
  6. Виконання спеціального завдання з попередження чи розкриття злочинної діяльності організованої групи або злочинної організації
  7. Виконання спеціального завдання з розкриття злочинної діяльності організованої групи чи злочинної організації
  8. Вимоги до професійних і особистісних якостей керівника групи АСПН
  9. ВІДКРИТИЙ ЛИСТ Л. БРЄЖНЄВУ ВІД ГРУПИ УВ’ЯЗНЕНИХ ЧЛЕНІВ УГС
  10. Геноми майже всіх відомих РНК-вмісних вірусів – це лінійні молекули, які можна розділити на 3 групи.
  11. Групи виробів з чорних металів.
  12. Групи за характером взаємовідносин між їх членами

1. Правові основи функціонування підприємства в сучасній системі господарювання.

2. Ринкове середовище господарювання підприємства.

3. Підприємництво як сучасна форма господарювання.

4. Договірні взаємовідносини та партнерські зв’язки у підприємницькій діяльності.

5. Структура та управління підприємством.

6. Кадрова політика та сучасна система управління персоналом на підприємстві.

7. Поняття, класифікація і структура персоналу підприємства.

8. Основні засоби підприємства: поняття, функціонально-елементний склад та оцінка.

9. Ефективність відтворення та використання основних фондів підприємства.

10. Амортизація основних фондів та методи її нарахування.

11. Нематеріальні ресурси та активи підприємства.

12. Нормування оборотних коштів підприємства.

13. Оборотний капітал підприємства: сутність, функціонально-елементний склад та процес трансформації.

14. Шляхи поліпшення ефективності використання оборотних коштів (засобів) підприємства.

15. Визначення необхідного обсягу та джерел використання виробничих інвестицій.

Для студентів групи МК-21

16. Інвестиційна діяльність підприємства.

17. Чинники підвищення ефективності використання інвестицій на підприємстві.

18. Інноваційна діяльність підприємства.

19. Поняття та класифікація інноваційних процесів та їх взаємозв'язок.

20. Техніко-технологічна база та виробнича потужність підприємства.

21. Виробнича програма підприємства: показники оцінки та формування.

22. Організація виробництва: сутність, форми та методи.

23. Економічна ефективність підвищення якості продукції.

24. Економічний механізм управління якістю продукції.

25. Державне економічне регулювання підприємництва в Україні.

26. Резерви підвищення продуктивності праці персоналу підприємства.

27. Мотивація трудової діяльності працівників на підприємстві.

28. Сучасна політика оплати праці на підприємстві.

29. Ціни на продукцію (послуги): сутнісна характеристика, методика встановлення та регулювання.

30. Цінова політика підприємства: сутність, принципи та особливості формування.

 

 

Завдання для виконання практичної частини курсової роботи

ВАРІАНТ 1

Задача 1

B цеху встановлено 25 верстатів. Норма часу на обробку виробу складає 0,46 нормо-годин. Режим роботи цеху двозмінний при тривалості зміни 8,1 год. B році 233 робочих днів. Регламентовані простої обладнання в ремонті складають 4,5 %. Коефіцієнт використання потужності рівний 0,89.

Визначити виробничу потужність цеху і його виробничу програму.

Задача 2

Підприємство може застосовувати прискорену амортизацію основних фондів групи 3, зокрема токарних верстатів. Визначте, яким саме методом краще скористатись при нарахуванні амортизації (прискореного зменшення залишкової вартості, зменшення залишкової вартості чи кумулятивним), якщо початкова вартість верстата 100 тис. грн, ліквідаційна вартість очікується на рівні 1 тис. грн, а нормативний строк служби даного об’єкта основних засобів становить 5 років.

Задача 3

Чиста вага деталі виробу, який виготовляється з сталі – 52 кг. Норма витрат сталі – 56 кг. Випускається 35000 виробів в рік. Поставка сталі здійснюється один раз в квартал. Транспортний запас 2 дні. Технологічний запас – 3 дні. Визначити величину нормативу обігових коштів у виробничих запасах і коефіцієнт використання сталі.

Задача 4

Розрахувати планову чисельність робітників підприємства за професіями, якщо виробнича програма підприємства складає 60000 виробів за рік. Трудомісткість виконання окремих видів робіт на один виріб складає: токарні роботи – 10 нормо-год., свердлильні роботи – 17 нормо-год., фрезерні роботи – 8 нормо-год., шліфувальні роботи – 6 нормо-год., складальні роботи – 16 нормо-год. Середній процент виконання норм на підприємстві становить 105%, а річний дійсний фонд робочого часу одного робітника – 1820 год. Чисельність допоміжних робітників – 30% від числа основних робітників.

Варіант 2

Задача 1

Підсобний робітник обслуговує трьох основних робітників. Його годинна тарифна ставка становить 85% годинної тарифної ставки робітника І розряду при 8-год. робочому дні. Змінна норма виробітку кожного із основних робітників становить 70 штук за зміну, а фактичне виконання цієї норми за зміну становило: першим робітником – 97,5%; другим – 116,4%, третім – 110%. Визначити фактичний денний заробіток підсобника.

Задача 2

Визначити прибуток товаровиробника, обсяг випуску продукції якого становить 5500 виробів. Витрати на виробництво і збут одного виробу складають 50 грн, роздрібна ціна – 82 грн, націнка збутових організацій – 3,6%, націнка торгівельних організацій 5%.

Задача 3

В першому кварталі питомі змінні витрати на виріб склали 95 грн, ціна одиниці продукції – 125 грн, загальні постійні витрати – 1000 грн. У другому кварталі ціни на сировину зросли на 10%, що призвело до росту змінних витрат також на 10%. Визначити, як зміна цін на сировину здійснила вплив на поріг рентабельності?

Задача 4

У звітному році обсяг випуску продукції склав 22000 тис.грн./рік, а трудомісткість виробничої програми в цьому році знизилась в порівнянні з базовим на 950 людино-днів. Річний виробіток в базовому році склав 120 тис.грн./чол. За рік. Визначити виробіток на одного працюючого у звітному році і його відносний ріст, якщо відомо, що в цьому році було 240 робочих днів

ВАРІАНТ 3

Задача 1

Станом на 1 січня поточного року виробнича потужність підприємства становила 3550 тис. грн. На початку травня поточного року було введено в дію виробничі потужності на суму 455 тис. грн., а на початку вересня виведено з експлуатації – на суму 290 тис. грн. Середньорічна виробнича потужність підприємства за минулий рік становила 3350 тис. грн. Впродовж поточного року фактично вироблено продукції на суму 3280 тис. грн.

1) визначити середньорічну виробничу потужність підприємства у поточному році;

2) приріст середньорічної потужності підприємства в поточному році у порівнянні з минулим;

3) вихідну (на кінець року) потужність підприємства на початок наступного за поточним роком;

4) коефіцієнт використання виробничої потужності підприємства в поточному році.

Задача 2

Розрахуйте суми річних амортизаційних відрахувань за устаткуванням цеху на основі методу зменшення залишкової вартості, якщо первісна вартість устаткування склала 168 тис. грн, його ліквідаційна вартість – 12 тис. грн. Корисний термін служби даного устаткування – 6 років.

Задача 3

Затрати часу на виробництво одиниці продукції в звітному періоді порівняно з базисним зросли на 35%. На скільки змінилась продуктивність праці, якщо в звітному періоді затрати часу становили 600 хв.? Також, скільки дорівнювали затрати часу у базисному періоді? Шляхи зниження затрат часу.

Задача 4

Визначити нормоване завдання для бригади із 12 чоловік на місяць, при затратах робочого часу на одиницю продукції 1,2 людино-годин. Кількість робочих днів в місяці – 22. На скільки відсотків зросте продуктивність праці, якщо це завдання бригада виконає за 19,5 днів і скільки зможе додатково виготовити одиниць продукції?

Варіант 4

Задача 1

B базовому періоді на підприємстві було зайнято 315 робітників. У плановому періоді намічено збільшити їх чисельність до 328 чоловік. Обсяг виробництва продукції в базовому періоді становив 28 200 млн. грн, а на наступний рік заплановано збільшити обсяг випуску продукції на 650 млн. грн. Визначити частку приросту обсягу продукції за рахунок підвищення продуктивності праці.

Задача 2

Бригада складається з 5 робітників. Місячний бригадний заробіток склав 8000 грн, при цьому робітник І-го розряду відпрацював 149 нормо-год.; ІІ розряду – 135 нормо-год.; IІІ розряду – 150 нормо-год.; і два робітники IV розряду – по 160 нормо-год. кожен. Обчислити місячний заробіток кожного члена бригади.

Задача 3

Визначити роздрібну ціну виробу, виробнича собівартість якого становить 38,5 грн, витрати на збут – 8% від виробничої собівартості, планова рентабельність – 19%, націнка збутових організацій – 2,3%, націнка торговельних організацій – 3,5%.

Задача 4

Розрахувати показники рентабельності за пекарнею згідно даних таблиці. Середньорічна вартість основних виробничих фондів підприємства становить 560 тис. грн, а нормованих оборотних засобів 200,4 тис. грн. Показники Річний обсяг реалізації, т Собівартість виробу, грн/од. Відпускна ціна, грн/од. Вага виробу, кг Хліб пшеничний 72 2,35 2,75 0,9 Хліб житній 62 2,15 2,55 1,0 Батон молочний 35 2,10 2,50 0,5 Булка українська 10 1,45 1,80 0,2

ВАРІАНТ 5

Задача 1

Обчислити величину реалізованої продукції та її приріст у плановому році, якщо у звітному обсяг реалізації становив 600 тис. грн.

У плановому році підприємство передбачає виготовити продукції на суму 740 тис. грн. Частина її на суму 30 тис. грн буде використано на внутрішні потреби. Готова продукція на складах на кінець планового року збільшиться на 5 тис. грн. Додатково до програми випуску готових виробів підприємством будуть надані послуги промислового характеру за замовленням інших підприємств на 45 тис. грн і виготовлено та реалізовано на сторону напівфабрикатів на 12 тис. грн.

Задача 2

Визначити вартість основних фондів на початок і на кінець року, середньорічну вартість основних виробничих фондів підприємства з урахуванням їх вибуття і введення протягом звітного року згідно даних наведених у таблиці. На початок року вартість об’єктів основних фондів І групи становила – 9356 тис. грн, ІІ групи – 7588 тис. грн, ІІІ – 6897 тис. грн, ІV – 2235 тис. грн.

Найменування ОФ
Вартість введених ОФ, тис. грн Вартість виведених ОФ, тис. грн Дата введення Дата вибуття
Будівля заводоуправління     14.03  
Будівля обробного цеху       16.07
Будівля складу     20.02  
Конвеєрна стрічка     11.08  
Вантажний автомобіль       17.06
Офісні меблі     01.01  
Програмне забезпечення     16.01  
Складальні верстати       10.03
Верстати з числовим програмним управлінням     20.04  
Інструмент     12.01  
Конторські приналежності     18.02  

Задача 3

Встановити величину виробничих запасів (сировини і матеріалів), якщо відомо, що за один день витрачається 8,5 тонн сировини, ціна 1 т – 10 тис. грн. Сировина і матеріали доставляються на підприємство кожних 28 днів, тривалість транспортування – 3 дні, підготовчий запас – 5 днів.

Задача 4

Норма виробітку після підвищення на 20% становила 40 деталей в годину. Як змінилася розцінка за одиницю продукції? Робота 5-го розряду. Денна тарифна ставка 1-го розряду – 2,32 грн. Тарифний коефіцієнт 5-го розряду – 1,7.

Варіант 6

Задача 1

Обсяг виробничої програми підприємства в базовому періоді становив 368 млн. грн, і зросте в плановому періоді на 11%. Виробіток на одного працюючого в базовому періоді становив – 2,3 млн. грн. Завдяки кращій організації виробництва чисельність промислово-виробничого персоналу зменшиться в плановому періоді на 9 чол. Визначити процент зміни продуктивності праці та чисельність працюючих на підприємстві в плановому періоді.

Задача 2

Визначити планове зростання продуктивності праці (виробітку) на підприємстві у процентах, якщо випуск товарної продукції планується збільшити на 9,5% порівняно з базовим періодом, а чисельність працюючих лише на – 2,1%.

Задача 3

Потужність на початок року становила 45 тис.грн. З 12 лютого введено потужностей на суму 10 тис.грн. Визначити середньорічну потужність і помісячний випуск продукції при коефіцієнті використання потужності 0,9 і робочих днів у місяцях: січень – 20 днів, лютий – 20, березень – 22, квітень – 22, травень – 20, червень – 22, липень – 23, серпень – 21, вересень – 22, жовтень – 22, листопад – 21, грудень – 23 дні.

Задача 4

Бригада із 10 чоловік за місяць заробила 2600 грн. Якими способами можна розподілити заробітну плату між членами бригади? Зробити розрахунок трьома можливими способами. Необхідні показники допишіть самостійно. Які системи оплати праці діють на відомому Вам підприємстві? Їх характеристика.

ВАРІАНТ 7

Задача 1

Основна продукція підприємства запланована в обсязі 520 млн. грн, послуги промислового характеру – 48 млн. грн. Вартість виготовлених напівфабрикатів в плановому періоді становить 50 млн. грн, з них 45% для власного виробництва. Розмір незавершеного виробництва на кінець періоду збільшився на 38 млн. грн. Залишки готової продукції на складі на початок періоду становили 80 млн. грн, а на кінець – 30 млн. грн.

Визначити обсяг товарної, валової, реалізованої і чистої продукції підприємства, якщо матеріальні витрати і амортизація складають 55% товарної продукції.

Задача 2

Визначити середньорічну і залишкову вартість транспортних засобів підприємства, якщо їх вартість на 1 січня звітного року становила 600 тис. грн, у травні було введено транспортних засобів на 85 тис. грн, а в вересні виведено – на 40 тис. грн. Розрахувати фондовіддачу, фондомісткість і фондоозброєність, якщо чисельність промислово-виробничого персоналу підприємства становить 40 чоловік, а обсяг реалізованої продукції за рік – 755 тис. грн.

Задача 3

Визначити норматив оборотних засобів у незавершеному виробництві, якщо виробнича собівартість виробу за плановою калькуляцією 2000 грн в тому числі витрати на сировину, основні матеріали і куповані напівфабрикати – 1200 грн, тривалість виробничого циклу – 20 робочих днів, а річний план випуску продукції – 8 тис. шт.

Задача 4

Визначити коефіцієнт використання планового фонду часу роботи 6 верстатів за такими даними: протягом року підприємство працює 260 днів у дві зміни, тривалість зміни – 8 годин, витрати часу на технічне обслуговування та ремонт верстата – 4 %. Фактично верстати відпрацювали 25470 машино-годин.

Варіант 8

Задача 1

Планова трудомісткість виробничої програми підприємства становить 6520 нормо-год., корисний фонд часу середньоспискового робітника – 1865 год., плановий середній процент виконання норм виробітку складає 110%. Якою повинна бути планова чисельність основних робітників?

Задача 2

Обчислити місячний заробіток робітника V розряду, якщо за місяць ним виготовлено 620 виробів при завданні 500 шт. Трудомісткість виробу 22 нормо-хв. Вихідна база для нарахування доплат 112% від плану, у результаті перевиконання якої розцінка подвоюється.

Задача 3

У звітному році затрати на товарну продукцію склали 22 800 тис. грн, а на поточний рік вони заплановані в сумі 19 500 тис. грн. Товарна продукція в діючих гуртових цінах становила, відповідно, 23 100 тис. грн і 20 300 тис. грн. Визначити, на скільки відсотків заплановане зниження собівартості на 1 грн товарної продукції у порівнянні зі звітом.

Задача 4

Підприємство закупило товару на суму 18 млн. грн, а реалізувало його за 29 млн. грн (в т.ч. ПДВ). Сума витрат обертання підприємства склала 3,5 млн. грн, частка податків та інших обов'язкових платежів із валового прибутку 25%. Частка коштів, спрямованих на споживання з прибутку підприємства склала 68%.

Визначити: чисту виручку підприємства (без ПДВ); валовий і чистий прибуток; чистий прибуток, спрямованих на накопичення; рентабельність обороту.

ВАРІАНТ 9

Задача 1

Швейна фабрика працює у дві зміни по 8,1 год. На початку року на фабриці було встановлено 415 станків, з 1 квітня було встановлено ще 60 станків, а з 1 серпня вибуло 50 станків. Кількість робочих днів в році – 268, плановий процент простоїв на ремонт станка – 7%. Продуктивність одного станка складає 5 м тканини в годину. План випуску продукції – 8500 тис. м.

Визначити виробничу потужність фабрики по випуску тканини та розрахувати коефіцієнт її використання.

Задача 2

B цеху в наявності є 10 свердлильних верстатів, які придбані чотири роки тому за ціною 12 тис. грн за одиницю. Нормативний строк служби цієї групи устаткування 5,2 року. Відновна вартість верстата 11 тис. грн. Розрахувати загальний коефіцієнт зношення верстатів.

Задача 3

Підприємство місцевої промисловості виготовляє вироби A і Б. Визначити норму запасу матеріалів у звітному і плановому роках, розмір вивільнених у пановому періоді нормованих оборотних засобів у результаті зниження норм витрат матеріалів за даними таблиці. Показники Вироби А Б Річний обсяг виробництва у звітному році, тис. шт. 40 60 Ріст обсягу виробництва у плановому році, % 10 11 Норма витрат матеріалів на виріб, грн 80 100 Норматив запасу матеріалів, днів 23 25 Планове завдання щодо зниження норм витрат матеріалів, % 3 2

Задача 4

Реконструкція тракторного заводу передбачає інвестування в сумі 175 млн. грн. з періодом їх реалізації 10 років. При цьому вона дозволить збільшити обсяг випуску тракторів з 4,8 до 5,5 тис. шт. на рік і буде вивільнено обладнання на суму 3 млн. грн. собівартість продукції до реконструкції становила 158 млн. грн, а після реконструкції передбачається її зниження на 1,5%. Рівень рентабельності продукції запланований у розмірі 12%. Щорічні амортизаційні відрахування становитимуть близько 2,6 млн. грн. Встановити доцільність інвестицій в реконструкцію тракторного заводу.

Варіант 10

Задача 1

Підприємство виготовляє вироби з пластмаси шляхом лиття. Річний обсяг виробництва виробів становить 900 тис. шт., а трудомісткість виробу – 0,35 нормо-год. Тривалість робочої зміни 8 год. при однозмінному режимі роботи. Внутрізмінні витрати часу з вини робітників – 1,5%, а на регламентовані простої – 3%. Відсоток виконання норм виробітку складає 105%. Визначити необхідну чисельність робітників.

Задача 2

Визначити потужність та виробничу програму підрозділу підприємства, якщо норма часу на виготовлення одиниці виробу становить 1,5 нормо-годин. Підприємство працює у дві зміни, тривалість зміни – 8 годин. Номінальний фонд робочого часу підприємства – 260 днів на рік. Втрати робочого часу становлять 10 %. Виробнича потужність підрозділу визначається потужністю встановленого обладнання. Кількість одиниць обладнання підрозділу становить 14, коефіцієнт використання потужності – 0,93.

Задача 3

Собівартість підакцизного товару становить 840 грн (в тому числі матеріальні витрати – 490 грн), рівень рентабельності виробу – 26%, ставка акцизного збору – 24%, збутова націнка – 10%, торгівельна націнка – 18%. Визначити роздрібну ціну виробу та суму ПДВ, що підлягає сплаті до бюджети.

Задача 4

Обчислити поріг рентабельності (точку беззбитковості) підприємства, а також обсяги виробництва, за яких підприємство зможе отримувати прибутки в розмірі 15 і 40 тис. грн. Змінні витрати підприємства становлять 28,5 грн/од. Постійні витрати підприємства за рік склали 280 тис. грн. Ціна одиниці виробу – 45 грн.

ВАРІАНТ 11

Задача 1

У звітному періоді підприємство випустило і реалізувало виробів А у кількості 300 одиниць, виробів Б – 400 одиниць. Ціна виробу А – 1,8 млн. грн, а виробу Б – 2,5 млн. грн. Вартість послуг промислового характеру, наданих стороннім підприємствам, – 37,5 млн. грн. Залишки незавершеного виробництва на початок року – 75 млн. грн, на кінець року – 53 млн. грн.

Поряд з основною продукцією виготовлена тара на суму 2 млн. грн, в тому числі для реалізації на сторону на суму 1,5 млн. грн.

Визначити обсяг товарної, валової і реалізованої продукції підприємства.

Задача 2

Визначити відновну вартість автоматичної лінії по розливу безалкогольних напоїв, якщо початкова її вартість становила 100 тис. грн, лінія експлуатується три роки, середньорічний приріст продуктивності праці в економіці становить 1%. Якою буде відновна вартість лінії з врахуванням зношення, якщо відомо, що річна норма амортизації становить 15%?

Задача 3

Визначити норматив оборотних засобів у незавершеному виробництві, якщо протягом року буде виготовлено 26000 виробыв собівартістю 1240 грн за одиницю. На початку циклу виготовлення, тривалість якого 41 день, витрачається 410 грн.

Задача 4 Встановити доцільність інвестицій в будівництво нового заводу за показниками їх абсолютної ефективності та періоду окупності, якщо обсяг випуску продукції становитиме 100 тис. шт., гуртова ціна виробу – 300 грн, собівартість виробу – 240 грн, обсяг інвестицій – 14 млн. грн, вартість виробничих фондів – 17,5 млн. грн.

Варіант 12

Задача 1

Втрати робочого часу через плинність на одного робітника склали: на першому підприємстві – 4 дні, на другому – 7 днів, на третьому – 5, на четвертому – 6 днів. Плановий виробіток на один людино-день становить: на першому підприємстві – 80 тис. грн, на другому – 90 тис. грн, на третьому – 75 тис. грн, на четвертому – 85 тис. грн. Плинність за підприємствами відповідно, така: 85, 100, 60 і 90 чоловік. Розрахувати економію робочого часу і можливий додатковий випуск продукції в результаті усунення плинності кадрів на підприємствах.

Задача 2

Посадовий оклад інженера 2500 грн за місяць. Із 23 днів за графіком ним відпрацьовано 18 днів (5 днів хворів). 3 фонду Матеріального заохочення йому нарахована премія в розмірі 25% фактичного заробітку. Обчислити місячну заробітну плату інженера з врахуванням премії.

Задача 3

Визначити суму загальновиробничих витрат, що повинна бути включена у собівартість виробу, якщо відомо, що сума загальновиробничих витрат 60 тис. грн, основна заробітна плата виробничих робітників цеху 25 тис. грн і, за діючим технологічним процесом, за повне виготовлення виробу основна заробітна плата – 2,8 грн/одиницю.

Задача 4

Спеціалізоване підприємство "А" торгує борошном. Витрати на оренду й утримання помешкань в середньому за місяць складають 300 тис. грн. Оклади службовців (включаючи обов'язкові відрахування із зарплати) складають 700 тис. грн. Інші постійні витрати – 200 тис. грн.

Ціна продажу 1 т борошна – 3520 тис. грн. Витрати на транспортування та реалізацію складають 6 тис. грн у розрахунку на 1 т. Ціна закупки 1 т борошна становить 3450 тис. грн.

Скільки тонн борошна підприємству потрібно продавати кожного місяця, щоб не бути збитковим?

ВАРІАНТ 13

Задача 1

На підприємстві за звітний період:

- вироблено готових виробів на суму 566 млн. грн, з них відвантажено покупцям і сплачено ними на суму 542 млн. грн;

- вироблено напівфабрикатів на суму 226 млн. грн, з них фактично спожито у своєму виробництві на 191 млн. грн, а призначено до реалізації на 35 млн. грн, а фактично реалізовано на 32 млн. грн;

- виконано робіт промислового характеру за замовленням зі сторони (роботи оплачені – 2200 тис. грн);

- виконано ремонт заводського виробничого устаткування: капітальний на 7,5 млн. грн, поточний на 2,5 млн. грн.

Залишки незавершеного виробництва на початок року становили 1,5 млн. грн, а на кінець – 1 млн. грн. Крім того, надійшли платежі на суму 4100 тис. грн. за продукцію, відвантажену в кінці попереднього періоду.

Обчислити обсяги товарної, валової і реалізованої продукції підприємства.

Задача 2

Визначити загальний коефіцієнт зношення верстата, придбаного чотири роки тому, якщо початкова вартість верстата 30 тис. грн. Вартість чергового капітального ремонту 12 тис. грн. Річний приріст продуктивності праці в середньому в економіці становить 1,2%.

Задача 3

Норматив оборотних засобів підприємства у звітному році склав 940 тис. грн, а обсяг реалізованої продукції 1760 тис. грн. Як повинен змінитися коефіцієнт оборотності, якщо в плановому році передбачається збільшення обсягу реалізованої продукції на 15%, а нормативу оборотних засобів тільки на 10%?

Задача 4

Випуск товарної продукції 20 млн.грн. Чисельність працюючих ПВП – 500 чол. Скільки буде вивільнено працюючих, якщо продуктивність праці відрядних робітників зросте на 2%, а вони в складі ПВП становили 80%, 20% – почасові робітники? На скільки зросте продуктивність праці? Як поступити з вивільненими робітниками? Шляхи зростання продуктивності праці.

Варіант 14

Задача 1

На заводі встановлено 280 верстатів, планова норма обслуговування обладнання складає 22 верстати на одного працівника, режим роботи підприємства – тризмінний. Номінальний фонд робочого часу одного робітника становить 257 днів, планові невиходи – 25 днів.

Визначити облікову та явочну чисельність працівників.

Задача 2

Місячний оклад економіста підприємства становить 3250 грн. Розрахувати суму його заробітної плати за поточний місяць, якщо із 22 робочих днів за графіком він працював 19 днів: 2 дні хворів, а один день виконував державні обов’язки із збереженням середньої заробітної плати. Розмір премії із фонду матеріального заохочення в поточному місяці – 28% окладу, у минулому місяці, де було 22 робочих дні за графіком, розмір премії становив 26% окладу.

Задача 3

На обробку деталі затрачалось 20 хвилин. Після перегляду норм часу на дану деталь була встановлена норма 16 хв. Тривалість зміни 8 годин. Обчислити, на скільки відсотків знизилась трудомісткість роботи і зросла продуктивність праці.

Задача 4

Спеціалізоване підприємство торгує олією. Витрати на оренду й утримання помешкань у середньому за місяць складають 400 грн, амортизацію – 600 грн, інші постійні витрати – 2200 грн. Оклади службовців (з врахуванням обов'язкових відрахування із зарплати) – 700 тис. грн. Ціна покупки 1 т олії – 4400 грн. Ціна продажу 1 т олії – 4900 грн.

Витрати на збереження та реалізацію 1 т у середньому складають 130 грн.

Скільки тонн олії підприємству потрібно продавати за місяць, щоб не бути збитковим? Скільки прибутку за місяць отримає підприємство, якщо попит покупців дозволяє продавати 321 т олії?

ВАРІАНТ 15

Задача 1

Обґрунтувати виробничу програму підприємства з виробництва металовиробів з точки зору забезпеченості металом, якщо на плановий період підприємством укладено договори на поставку металу в обсязі 8 тонн, а середня вага виробу 0,85 кг. Коефіцієнт використання металу становить 0,72. 30% відходів металу можуть повторно використовуватися у виробництві. Ha плановий період МП має доставити споживачам 7500 шт. металовиробів.

Задача 2

Скільки в зміну буде виготовлено продукції в натуральному вигляді, якщо затрати робочого часу на одиницю продукції становлять 200 людино-годин, а чисельність робітників, які виготовляють цю продукцію дорівнює 350 чоловік? Шляхи зростання продуктивності праці.

Задача 3

Визначити показники використання оборотних засобів (коефіцієнт оборотності, тривалість одного обороту, коефіцієнт завантаження оборотних засобів, рентабельність оборотних засобів), якщо собівартість річного обсягу реалізованої продукції становила 4600 тис.грн., вартість середньорічного залишку оборотних засобів 460 тис.грн. Прибуток підприємства 540 тис.грн

Задача 4

Є два варіанти будівництва заводу на випуск 4000 машин за рік. За першим варіантом будівництво триватиме 5 років, за другим – 4 роки. Питомі інвестицій на машину відповідно становлять 80000 і 88800 грн. Розподіл їх за роками рівномірний за обома варіантами, собівартість машин однакова. Визначити який варіант інвестицій доцільніший на основі загальної суми приведених затрат.

Список рекомендованої літератури

1. Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 346-ІV-ВР. 2. Закон України „Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні” від 16.07.1999 р. № 996.

3. Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 28.12.1999р. № 334/94 ВВР

4. Закон України «Про інвестиційну діяльність» від 18.09.1991 р. №1560

5. Закон України «Про господарські товариства» від 19.19.1991 р. № 1576

6. Закон України «Про іпотеку» від 05.06.2003 р. № 898

7. Закон України «Про цінні папери та фондову біржу» від 18.06.1991 р. № 1201 - ХІІ

8. Закон України «Про заставу» від 02.10.1992 р. № 2654 - ХІІ

9. Закон України «Про фінансовий лізинг» від 16.12.1997 р. № 723/97 (з наступними змінами та доповненнями від 11.12.2003 р.№1381-IV).

10. Закон України «Про інноваційну діяльність» від 04.07.2002 року №40-ІV.

11. Закон України «Про пріоритетні напрями інноваційної діяльності в Україні» від 16.01.2003 року №433-ІV.

12. Закон України «Про наукову і науково-технічну діяльність» від 13.12.1991 року №1977-ХІІ.

13. Методичні рекомендації з підготовки інвестиційних проектів. Міністерство економіки України, 2005.

14. Методичні рекомендації з розроблення бізнес-плану підприємств. Затверджені наказом Міністерства економіки України від 06.09.2006 р. № 290.

15. Наказ Міністерства фінансів України „Питання складання фінансової звітності” від 24.02.2000 р. № 37

16. Правила випуску та обігу фондових деривативів. Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 24.06.1997 р. № 13.

17. Положення про вимоги до стандартної (типової) форми деривативів. Постанова Кабінету Міністрів України № 632 від 19.05.1999 р.

18. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку № 2, 5, 11, затверджені Наказом Міністерства фінансів України № 87 від 31.03 1999 р.

19. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 2 «Баланс», затверджене Міністерством фінансів України від 31 березня 1999 р. № 87

20. Положення (стандарт) бухгалтерського обліку 3 «Звіт про фінансові результати», затверджене Міністерством фінансів України від 31 березня 1999р. №87.

21. Методичні рекомендації щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства чи доведення до банкрутства, затверджені наказом Мінекономіки України від 19.01.2006 р. №14.

22. Постанова Верховної Ради України «Про Концепцію науково-технологічного та інноваційного розвитку України» від 13 липня 1999 року №916-ХІV.

23. Постанова Кабінету Міністрів України «Про заходи щодо підтримки інноваційно-інвестиційних проектів» від 5 серпня 2002 року №1106.

24. Антонюк Л.Л., Сацик В.І. Фінансовий менеджмент. Курс лекцій. – Луцьк. – РВВ ЛДТУ. – 2003.

25. Балабанов И.Т. Основы финансового менеджмента. Как управлять капиталом? — М.: Финансы и статистика, 1995. — 384 с.

26. Бланк И.А. Основы инвестиционного менеджмента. 2-е изд. перераб. и доп. (в 2-х томах). Т.1. - Киев: Эльга, Ника-Центр, 2004. - 560 с.

27. Бланк И.А. Основы финансового менеджмента. 2-е изд. перераб. и доп. (в 2-х томах). Т.2. – К.: Ника-Центр, Эльга, 2004.- 624 с.

28. Бланк И.А. Управление прибылью. 2-е изд. перераб. и доп. Т.2 - Киев: Ника-Центр, 2002. - 752 с.

29. Бланк И.А. Управление прибылью.- Киев: Ника-Центр, 2002. - 544 с.

30. Бланк И.А. Финансовый менеджмент: Учебный курс. – К.: Ника-Центр, 2000. – 528 с.

31. Бойчик І.М. Економіка підприємства: Навчальний посібник. – К.: Атака, 2004. – 480 с.

32. Вахович І.М., Герасимчук З.В., Камінська І.М., Ковальська Л.Л., Кривов’язюк І.В., Науменко С.В., Оксенюк К.І., Піскорська В.О., Ткачик В.І., Хвищун Н.В. Економіка підприємства: Навчальний посібник. – Луцьк: Надстир’я, 2010. – 632 с.

33. Волков О.І., Денисенко П.М., Гречан А.П. та ін. Економіка та організація інноваційної діяльності: Підручник (третє видання). – К.: Центр учбової літератури, 2007. – 662 с.

34. Герасимчук З.В., Вахович І.М. Фінансовий менеджмент. Навчальний посібник. – Луцьк: «Настир’я», 2004. – 520 с.

35. Герасимчук З.В., Вахович І.М. Фінансовий менеджмент: Навч. посібник, вид. 2-ге перероблене і доповнене. – Луцьк: Надстир’я, 2007. – 413 с.

36. Гетьман О.О., Шаповал В.М. Економіка підприємства: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. – Київ, Центр навчальної літератури, 2006. – 488 с.

37. Гриньова В.М. Функціонально-вартісний аналіз в інноваційній діяльності підприємства: Монографія. – К.: Видавничий дім «Інжек», 2004. – 128с.

38. Економіка підприємства: Підручник/ За заг. ред. С.Ф. Покропивного. – К.: КНЕУ, 2000. – 528 с.

39. Економічний аналіз: Навчальний посібник / М.А. Болюх, В.З. Бурачевський, М.І. Горбаток; За ред. Акад. НАНУ, проф. М.Г. Чумаченка. – К.: КНЕУ, 2001. – 540 с.

40. Ілляшенко С.М. Управління інноваційним розвитком: Навчальний посібник. – 2-ге вид., перероб. і доп. – Суми: ВТД «Університетська кгнига»; К.: Видавничий дім «Княгиня Ольга», 2005. – 324 с.

41. Кардаш В. Я., Павленко І. А., Шафалюк О. К. Товарна інноваційна політика: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ, 2001. – 182с. 42. Ковалев В. В. Финансовый анализ: Управление капиталом. Выборинвестиций. Анализ отчетности. – М.: Финансы и статистика, 1995. – 432 с. 43. Коваленко Л.О., Ремньова Л.М. Фінансовий менеджмент: Навч. посіб. – 2-ге вид., перероб. і доп. – К.: Знання, 2005. – 485 с.

44. Коваленко Л.О., Ремньова Л.М. Фінансовий менеджмент: Навчальний посібник. – Чернігів: ЧДІЕУ, 2001. – 456 с. 45. Комаринський Я., Яремчук І. Фінансово-інвестиційний аналіз: Навч. посіб. – К.: Українська енциклопедія ім. М.П.Бажана, 1996. – 297 с. 46. Кононенко О. Анализ финансовой отчетности. – Харьков: Фактор, 2002. – 143 с.

47. Коробов М.Я. Фінансово-економічний аналіз діяльності підприємств: Навч. посібник. – К.: Т-во «Знання», КОО, 2000. – 378 с.

48. Костіна Н.І. Фінанси: Система моделей і прогнозів: Навч. посібник.-К.: Четверта хвиля, 1998. – 178 с.

49. Крайник О.П., Барвінська Э.С. Економіка підприємства: Навчальний посібник / За редакцією О.П. Крайник. – Львів: Національний університет «Львівська політехніка» (Інформаційно-видавничий центр «ІНТЕЛЕКТ+» Інституту післядипломної освіти), «Інтелект – Захід», 2003. – 208 с.

50. Кузьмін О.Є., Мельник О.Г. Теоретичні та прикладні засади менеджменту: Навч. посіб. – 2-е вид., доп. і перероб. – Львів: Національний університет „Львівська політехніка", „Інтелект-Захід", 2003. – 352 с.

51. Манів З.О., Луцький І.М. Економіка підприємства: Навчальний посібник. – 2-ге вид, стер. – К.: Знання, 2006. – 580 с. 52. Мартиненко М.М. Основи менеджменту: Підручник. – К.: Каравела, 2005. – 496 с.

53. Мельник Л.Г. Економіка підприємства: Навчальний посібник. – Суми: Видавничо-торговий дім «Університетська книга», 2004. – 656 с.

54. Павленко І. А., Гончарова Н. П., Швиданенко Г. О. Економіка та організація інноваційної діяльності: Навч.-метод. посібник для самост. вивч. дисц. – К.: КНЕУ, 2002. – 150 с.

55. Петленко Ю.В. Оптимізація джерел фінансових ресурсів підприємств // Фінанси України. – 2000. – №6. – с. 91-95.

56. Петрович Й.М., Кіт А.Ф., Семенів О.М. та ін. Економіка підприємства: Підручник / За заг. ред. Й.М. Петровича. – Львів: «Новий світ – 2000», 2004. – 680 с. 57. Побурко Я.О., Данилко В.К. Часткові та комплексні статистичні оцінювання внеску регіонів України у соціально-економічний розвиток держави // Регіональна економіка – 2004. – № 3. –С.121–139. 58. Робінс Стефан П., Де Ченцо Девід А. Основи менеджменту / Пер. з англ. А.Олійник та ін. – К.: Вид-во Соломії Павличко „Основи", 2002. – 671 с. 59. Романів Є.М., Хом'як Р.Л., Мороз А.С., Гресик В.В. Контроль і ревізія: Навч. посіб. Нормативно-практичні матеріали. – Львів: Національний університет „Львівська політехніка", „Інтелект-Захід", 2001. – 200 с.

60. Рудь Н.Т. Економіка і організація інноваційної діяльності: Навчальний посібник. – Луцьк: РВВ ЛДТУ, 2007. – 476 с.

61. Ситник Л.С. Фінансовий менеджмент: Навч. посібник. – К.: Центр навчальної літератури, 2006. – 352 с.

62. Стельмащук А.М., Державне регулювання економіки. Навчальний посібник. –Тернопіль: ТАНГ, 2000. – 315 с.

63. Федулова Л. І. Інноваційна економіка [Текст]: Підручник / Л. І. Федулова. – К.: Либiдь, 2006. – 480 с. 64. Финансовый менеджмент: теория и практика: Учебник/Под ред. Е.С.Стояновой. – 2-е изд., перераб. и доп. – М.: Перспектива, 1997. – 574 с.

65. Финансы предприятий: Учебник / Под. Ред. проф. Н.В. Колчиной. – М.: ЮНИТИ, 2000. – 413 с.

66. Фінанси підприємств. Підручник / Під ред. Поддєрьогіна А.М. – К.: КНЕУ, 1998. – 368 с.

67. Фінанси підприємств: Підручник / Керівник авт. кол. і наук. ред. проф. П.М. Поддєрьогін. – К.: КНЕУ, 2000. – 460 с.

68. Фінансовий менеджмент: Підручник / кер. кол. авт і наук. ред. проф. А.М.Поддєрьогін. – К.: КНЕУ, 2005. – 535 с.

69. Харів П. С. Інноваційна діяльність підприємства та економічна оцінка інноваційних процесів. – Тернопіль: “Економічна думка”, 2003. – 326 с.

70. Цал-Цалко Ю.С. Фінансова звітність підприємства та її аналіз: Навч.посіб. – 2-е видання, перероб. і доп. – К.: ЦУЛ, 2002. – 360 с.

71. Цигилик І.І. Економіка й організація інноваційної діяльності: Навчальний посібник. – Івано-Франківськ: Інститут менеджменту та економіки, 2001. – 148 с.

72. Шваб Л.І. Економіка підприємства: Навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів. 3-тє вид. – К.: Каравелла, 2006. – 584 с. 73. Шелудько В.М. Фінансовий менеджмент: Підручник. – К.: Знання, 2006. – 439 с.

74. Шеремет А.Д., Сайфулин Р.С. Финансы предпреятий. – М.: ИНФРА-М, 1999. – 343 с. 75. Шеремет О.О.Фінансовий аналіз: Навч. посіб. - К., 2005. – 196 с.

Додаток А


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.037 сек.)