АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ТЕМА 3. Фінансово-правові норми та фінансові правовідносини

Читайте также:
  1. I. ФІНАНСОВІ РЕЗУЛЬТАТИ
  2. IV. ГИГИЕНИЧЕСКОЕ НОРМИРОВАНИЕ
  3. А) Фінанси – це відносини, а не гроші. Із зміною грошей фінансові відносини не змінюються.
  4. Банківські та інші фінансові послуги (крім страхування)
  5. Бутук О. І. Валютно-фінансові відносини: Навч. Посібник. – К. – Т-во «Знання», 2006. – 349 с.
  6. Валютно-фінансові і платіжні умови зовнішньоторговельних угод.
  7. Валютно-фінансові умови зовнішньоторговельних контрактів
  8. Валютно-фінансові умови при здійсненні операцій, що мають ознаки кредитування
  9. Вибрация, ее влияние на организм человека в условиях производства. Нормирование и меры профилактики
  10. Визначення категорій та мета складання Звіту про фінансові результати
  11. ВІДОМЧІ БУДІВЕЛЬНІ НОРМИ УКРАЇНИ
  12. Влада і норми в первісній общині

Методичні матеріали до вивчення дисципліни

«Фінансове та банківське право»

Для студентів ІБО КНЕУ

Очно-заочна форма навчання

1. Зміст дисципліни за темами

РОЗДІЛ 1. ФІНАНСОВЕ ПРАВО

 

ТЕМА 1. Правові аспекти фінансової діяльності держави

Фінанси як економічна і юридична категорія. Фінансові ресурси. Державні фінанси. Приватні фінанси. Публічні фінанси. Централізовані фонди коштів. Децентралізовані фонди коштів.

Поняття фінансової діяльності держави. Суб’єкти, об’єкти та зміст фінансової діяльності держави. Принципи фінансової діяльності держави. Методи фінансової діяльності держави. Методи формування грошових фондів. Методи розподілу грошових фондів. Метод фінансування. Метод кредитування. Методи використання грошових фондів. Форми фінансової діяльності держави.

Фінансова система, її структура. Фінансова політика, її елементи. Органи, що здійснюють управління у сфері фінансової діяльності держави. Органи загальної компетенції. Органи спеціальної компетенції. Повноваження органів державної влади та органів місцевого самоврядування у сфері фінансової діяльності держави.

 

ТЕМА 2. Предмет, метод, система та джерела фінансового права

Предмет фінансового права, його сучасне розуміння. Особливості відносин, що складають предмет фінансового права. Метод фінансового права, його специфічні риси. Поняття фінансового права. Система фінансового права. Місце фінансового права в системі права України. Фінансове право як галузь права. Наука фінансового права.

Поняття джерел фінансового права. Види джерел фінансового права України за юридичною силою. Конституція України як основне джерело фінансового права. Закони як акти вищої юридичної сили в системі фінансового законодавства України. Значення та місце кодифікованих актів – Бюджетного кодексу України та Податкового кодексу України в системі фінансового законодавства. Підзаконні нормативно-правові акти в системі джерел фінансового права. Дія фінансово-правових актів у часі, просторі і за колом осіб.

Місце міжнародних правових актів в системі джерел фінансового права України. Види міжнародних правових актів, що регулюють фінансові правовідносини. Поняття та ознаки міжнародного договору як джерела фінансового права. Особливості звичаїв ділового обороту у фінансовому праві. Міжнародні банківські правила. Міжнародні податкові угоди. Угоди про уникнення подвійного оподаткування.

 

ТЕМА 3. Фінансово-правові норми та фінансові правовідносини

Поняття і особливості фінансово-правових норм. Види фінансово-правових норм. Структура фінансово-правової норми. Санкції фінансово-правових норм.

Поняття, зміст та особливості фінансових правовідносин. Суб’єкти фінансових правовідносин і суб’єкти фінансового права. Правосуб’єктність у фінансовому праві. Об’єкти фінансових правовідносин. Суб’єктивні права та юридичні обов’язки учасників фінансових правовідносин. Підстави виникнення, зміни та припинення фінансових правовідносин.

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)