АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПІДХОДИ І МЕТОДИ, ВИКОРИСТОВУВАНІ ДЛЯ ОЦІНКИ БІЗНЕСУ

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. V. Сценарії і прогнозні оцінки інноваційного розвитку України на період до 2020 року за індикаторами Європейського інноваційного табло
  3. Аналіз проекту на основі комплексної експертизи. Критерії оцінки проектної ефективності
  4. Анкета експертної оцінки території населеного пункту
  5. В. Набір гідрохімічний нгх для оцінки якості води в ході розвідки джерел водопостачання
  6. Вагові коефіцієнти показників оцінки інвестиційної привабливості галузі (ВЕД) 1 (2, 3) _________
  7. Вагові коефіцієнти показників оцінки інвестиційної привабливості регіону 1 (2, 3) ( _________ обл.)
  8. Варіанти входження у світ бізнесу
  9. Вибір підходу до оцінки і методу оцінки
  10. Вибір юридичної форми бізнесу
  11. Вплив методів оцінки запасів на прибуток
  12. Вправа 11. Виберіть слово, яке підходить за значенням.

У міжнародній професійній практиці існують декілька методів оцінки бізнесу компанії. Їх можна виділити в три основних підходи: витратний (майновий), порівняльний (ринковий) і дохідний. Кожний з них припускає використання при оцінці властивих йому методів. Так, дохідний підхід передбачає використання методу капіталізації й методу дисконтування грошових потоків. Витратний підхід використовує метод чистих активів і метод ліквідаційної вартості. При порівняльному (ринковому) підході використовуються: метод ринку капіталу, метод угод і метод галузевих коефіцієнтів.

Методи дисконтування грошових потоків, ринку капіталу й галузевих коефіцієнтів орієнтовані на оцінку компанії, що діє і яка буде й далі функціонувати. Методи ліквідаційної вартості й угод, навпроти, застосовні для випадку, коли інвестор збирається закрити компанію або істотно скоротити обсяг випуску продукції. Метод капіталізації застосовується до тих компаній, які встигли нагромадити активи в результаті капіталізації їх у попередні періоди; цей метод найбільш адекватний при оцінці «зрілих» по своєму віку компаній.

Слід зазначити, що всі перераховані підходи й методи не є взаємовиключними, вони доповнюють один одного. Звичайно, було б дивним використати всі можливі методи для оцінки одного об'єкта.

При оцінці вартості компанії (бізнесу) залежно від цілей оцінки, шуканої вартості, поставлених умов, стану самого об'єкта й стану економічного середовища використають сполучення двох-трьох методів найбільш придатних у даній ситуації.

Остаточна оцінка вартості підприємства (бізнесу) може бути визначена по формулі:

(2.1)

 

де Vi — оцінка вартості підприємства (бізнесу) i-м методом (всі застосовні методи оцінки довільно нумеруються);

i = 1,..., n — безліч застосовних у цьому випадку методів оцінки;

Zi — ваговий коефіцієнт методу номер i.

При цьому вагові коефіцієнти значимості оцінок по різним методам оцінки розуміються як коефіцієнти довіри до відповідного методу. Ці коефіцієнти визначаються оцінювачем самостійно. Очевидно, що при цьому розумне виставляння коефіцієнтів Z є одним з головних свідчень достатньої кваліфікованості й неупередженості оцінювача бізнесу.

Проводячи вибір необхідних методів для проведення процесу оцінки компанії необхідно представляти переваги й недоліки, які несе в собі кожен підхід і метод.

 

Таблиця 2.1 - Переваги й недоліки підходів оцінки вартості компанії

Підхід Переваги Недоліки
Порівняльний (ринковий) Повністю ринковий метод; відображає нинішню, реальну практику покупки; - заснований на минулому, немає обліку майбутніх очікувань; - необхідний цілий ряд виправлень; - важкодоступні дані через відсутність опублікованої інформації з операцій купівлі-продажу; - нерозвиненість фондового ринку;
Дохідний - єдиний метод, що враховує майбутні доходи; - ураховує ситуацію на ринку через ставку дисконту; - ураховує ризик інвестицій; - трудомісткий прогноз; - низька ймовірність прогнозування грошових потоків; - неадекватність розрахунку ставки дисконтування;
Витратний (майновий) Ґрунтується на реально існуючих активах; - частково не враховує вартість нематеріальних активів (НМА) і goodwill; - немає обліку майбутніх очікувань; не розглядає рівні прибутків;

 

Таблиця наочно показує, що в багатьох випадках необхідно застосовувати різні методи оцінки вартості компанії, що дозволить в остаточному підсумку, одержати більш достовірний результат.

 

Дохідний підхід

При дохідному підході вартість бізнесу визначається величиною очікуваних доходів. Чим більше доход, принесений об'єктом оцінки, тим більше величина його ринкової вартості.

Дохідний підхід - це визначення поточної вартості майбутніх доходів, що виникнуть у результаті використання власності й можливого подальшого її продажу. У даному випадку застосовується оцінний принцип чекання.

Приведення майбутніх доходів до поточної вартості на дату проведення оцінки засновано на концепції зміни вартості грошей у часі, відповідно до якої доход, отриманий у даний момент часу, має для інвестора більшу цінність, ніж такий же доход, що буде отриманий у майбутньому.

Застосування методів дохідного підходу є обов'язковим у випадку оцінки бізнесу, що має прибуток.

Основними джерелами, використовуваними для оцінки вартості бізнесу методів дохідного підходу, є:

1. Бухгалтерська й фінансова звітність підприємства за минулі звітні періоди й на дату оцінки.

2. Результати анкетування й проведення інтерв'ю з керівництвом, адміністрацією компанії, відповіді компанії на запити оцінювача.

3. Інформація про економічну ситуацію й тенденції розвитку галузі, до якої належить оцінювана компанія.

4. Інформація про ризики, пов'язаних з діяльністю компанії й т.д.

Оскільки бухгалтерська звітність підприємств не завжди вірогідно відображає фінансове становище підприємства, точність оцінки залежить від того, наскільки глибоко оцінювач ознайомився з реальним положенням справ. Якщо оцінюване підприємство мінімізує свої податкові зобов'язання за допомогою різних хитромудрих схем, оцінювач збільшує ризики, які бере до уваги при розрахунку вартості бізнесу.

В рамках дохідного підходу виділяють 2 методу: метод дисконтування грошових потоків та метод капіталізації.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)