АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Метод дисконтування грошових потоків

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. A) Метод опроса
  3. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  4. B) подготовка, системно построенная с помощью методов-упражнений, представляющая по сути педагогический организованный процесс управления развитием спортсмена
  5. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  6. I. Метод стандартизации
  7. I. Методы выбора инновационной политики
  8. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  9. I. Основные характеристики и проблемы философской методологии.
  10. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  11. I.1.3. Организационно-методический раздел
  12. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Відповідно до цього методу вартість об'єкта оцінки прирівнюється до сумарної теперішньої вартості майбутніх грошових потоків (Cash-flow). При цьому кожен доход чи група доходів зі своїми ставками дисконтування приводяться до величини, рівній сумі їх поточних вартостей.

Відповідно до цього методу вартість об'єкта оцінки визначається таким способом:

- встановлюється період, на який об'єкт оцінки цікавий інвестору;

- обчислюються майбутні грошові потоки;

- майбутні грошові потоки приводяться до їхньої сьогоднішньої вартості з урахуванням передбачуваних темпів росту, часу й періодичності одержання доходів, інфляції.

Цей метод застосовується в наступних випадках:

1) якщо очікується, що майбутні рівні грошових потоків будуть істотно відрізнятися від поточних;

2) доходи компанії стійкі і позитивні;

3) наявної інформації досить для побудови прогнозу очікуваних доходів;

4) об'єкт будується чи тільки що побудований;

5) підприємство являє собою великий багато профільний комерційний об'єкт.

Метод дисконтування грошових потоків - дуже складний, трудомісткий і багато етапний метод оцінки підприємства. В країнах з розвитий ринковою економікою при оцінці великих і середніх підприємств цей метод застосовується в 80-90 % випадках.

Головне достоїнство цього методу в тім, що він єдиний із методів, що заснований на прогнозах майбутнього розвитку ринку, а це найбільшою мірою відповідає інтересам інвестиційного процесу.

Однак, цей метод дає достовірні результати, якщо ринкова кон'юнктура є прогнозованою, фінансова інформація достовірна, ризики підприємства відповідають бізнес-ризикам по країні в цілому, безризикова ставка прибутковості стабільна. Для українських підприємств перераховані умови не характерні.

Основні етапи оцінки підприємства методом дисконтування грошових потоків:

1. Вибір моделі грошового потоку.

При оцінці бізнесу ми можемо застосовувати одну із двох моделей грошового потоку: грошовий потік для власного капіталу (якщо розраховується ринкова вартість власного (акціонерного) капіталу підприємства) або грошовий потік для всього інвестованого капіталу (власний і позиковий капітали підприємства умовно не розрізняються й рахується сукупний грошовий потік).

2. Визначення тривалості прогнозного періоду.

У якості прогнозного береться період, що триває доти, поки темпи росту підприємства не стабілізуються (передбачається, що в постпрогнозний період повинні мати місце стабільні довгострокові темпи росту або нескінченний потік доходів).

З одного боку, чим довше прогнозний період, тим більше число спостережень і більш обґрунтованою з математичної точки зору виглядає підсумкова величина поточної вартості підприємства. З іншого боку, чим довше прогнозний період, тим складніше прогнозувати конкретні величини виторгу, витрат, темпів інфляції, потоків коштів. У країнах з ринковою економікою прогнозний період складає 5-10 років, у країнах з перехідною економікою припустиме скорочення прогнозного періоду до 3 років.

3. Ретроспективний аналіз і прогноз валового виторгу від реалізації. При виконанні цього аналізу варто враховувати: номенклатуру продукції, що випускається, обсяги виробництва й ціни на продукцію, попит на продукцію, темпи інфляції, загальну ситуацію в галузі й економіці, що визначає перспективи попиту й т.д. У результаті аналізу необхідності скласти таблицю й показати динаміку зміни цих факторів за оцінюваний період.

4. Аналіз і прогноз витрат. На цьому етапі оцінювач аналізує співвідношення постійних і перемінних витрат, інфляційні очікування для кожної категорії витрат, порівнюються прогнозовані витрати з відповідними показниками для підприємств конкурентів (в умовах дефіциту інформації в Україні зробити це поки складно).

5. Визначення ставки дисконту.

З математичної точки зору ставка дисконту - це процентна ставка, використовувана для перерахування майбутніх потоків доходів у єдину величину поточної (сьогоднішньої) вартості, що є базою для визначення ринкової вартості бізнесу.

В економічному змісті дисконт - це ставка доходу на вкладений капітал у порівнянні за рівнем ризику об'єкти інвестування, іншими словами - це необхідна ставка доходу по наявним альтернативним варіантам інвестицій з порівнянним рівнем ризику на дату оцінки.

Існують різні методики визначення ставки дисконту. Найбільш розповсюдженими з який є:

1. для грошового потоку для власного капіталу:

a. модель оцінки капітальних активів (CARM - Capital Asset Pricing Model);

b. метод кумулятивної побудови;

2. для грошового потоку для всього інвестиційного капіталу - модель середньозваженої вартості капіталу (WACC - Weighted Averagе Cost Capital).

Розрахунок ставки дисконту залежить від того, який тип грошового потоку використовується для оцінки як база:

· для грошового потоку для власного капіталу застосовується ставка дисконту, що рівна необхідній власником ставці віддачі на вкладений капітал;

· для грошового потоку для всього інвестованого капіталу застосовується ставка дисконту, що рівна сумі зважених ставок віддачі на власний капітал і позикові кошти, де як ваг виступають частки позикових і власних коштів у структурі капіталу. Така ставка дисконту називається середньозваженою вартістю капіталу.

а) модель оцінки капітальних активів (САРМ)


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)