АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Метод ринку капіталу (метод компанії-аналога)

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. A) Метод опроса
  3. A) Устойчивая система средств, методов и приемов общения тренера с спортсменами
  4. B) подготовка, системно построенная с помощью методов-упражнений, представляющая по сути педагогический организованный процесс управления развитием спортсмена
  5. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  6. I. Метод стандартизации
  7. I. Методы выбора инновационной политики
  8. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  9. I. Основные характеристики и проблемы философской методологии.
  10. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  11. I.1.3. Организационно-методический раздел
  12. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ

Заснований на ринкових цінах акцій подібних компаній. Базою для порівняння служить ціна на одну акцію акціонерних товариств відкритого типу. Цей метод базується на фінансовому аналізі оцінюваної і порівнянної компаній. При виборі підприємств-аналогів необхідно керуватися наступними вимогами:

1) компанія повинна відноситися до тієї ж самої галузі, що й оцінювана, чи до галузі, що реагує на ті ж економічні явища;

2) якісні і кількісні характеристики компанії повинні бути близькі;

3) обсяг інформації з компаній-аналогів для порівняння їх з оцінюваною компанією повинний бути достатній.

Важлива складова частина оцінки по даному методу - аналіз фінансового становища компаній і зіставлення. Фінансова інформація може бути отримана оцінювачем як по публікаціям у періодичної печатки, так і на підставі письмового запиту або безпосередньо на компанії в ходе співбесіди. Система аналітичних показників і критеріїв порівняння, використовуваних при аналізі фінансового положення компанії, також як і методологія оцінки вартості компанії у цілому, залежить від мети і функції оцінки.

Визначення ринкової вартості власного капіталу підприємства порівняльним методом засновано на використанні цінових мультиплікаторів.

Ціновий мультиплікатор - це коефіцієнт, що показує співвідношення між ринковою ціною підприємства чи акції і фінансовою базою. Фінансова база оцінного мультиплікатора є, по суті, вимірником, що відбиває фінансові результати діяльності підприємства, до якого можна віднести не тільки прибуток, але і грошовий потік, дивідендні виплати, виторг від реалізації й ін.

Для розрахунку мультиплікатора необхідно:

1. Визначити ціну акції по усім компаніям, обраним як аналог – це дасть значення чисельника у формулі;

2. Обчислити фінансову базу (прибуток, виторг від реалізації, вартість чистих активів і т.д.) або за визначений період, або на дату оцінки – це дасть величину знаменника.

Ціна акції береться на останню дату, що передує даті оцінки, або вона представляє середнє значення між максимальною і мінімальною величинами ціни за останній місяць.

В якості фінансової базі повинний виступати показник фінансових результатів або за останній звітний рік або середню величину за кілька років, що передують даті оцінки.

Існує багато оцінних мультиплікаторів, застосовуваних при оцінці вартості бізнесу. Їх можна розділити на два типи: інтервальні та моментні. До інтервальних мультиплікаторів відносяться: ціна/прибуток; ціна/грошовий потік, ціна/дивідендні виплати; ціна/виторг від реалізації. До моментних мультиплікаторів відносяться: ціна/балансова вартість активів; ціна/чиста вартість активів. Вибір найбільш доречного з них визначається в кожній конкретній ситуації, наприклад:

P/R - ціна/валові доходи (застосовується, коли оцінювана й порівнянні компанії мають подібні операційні витрати, - сфера послуг);

P/EBT - ціна/прибуток до оподатковування (більше придатний для зіставлення компаній, що мають різні податкові умови);

При оцінці вартості бізнесу для одержання найбільш об'єктивних даних рекомендується застосовувати декілька мультиплікаторів одночасно.

Застосування методу ринку капіталу (компанії-аналога) допускається у випадку використання як мінімум трьох аналогів об'єкта оцінки по кожному використовуваному ціновому мультиплікатору.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)