АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Концепція індивідуального ризику

Читайте также:
  1. Аналіз і оцінка комерційного ризику
  2. Аналіз ризику виникнення небезпеки.
  3. Аналіз ризику підприємства методом «краватка-метелик»
  4. Аналіз ризику та ефективності управління портфелем фінансових інвестицій.
  5. Види і оцінка ризику.
  6. Вимір та урахування впливу ризику
  7. Вихідні дані для індивідуального завдання
  8. Вихідні дані для написання теоретичної частини контрольної роботи (індивідуального завдання)
  9. Врахування закономірностей вікового та індивідуального розвитку особистості.
  10. ДЕВІАНТНА ПОВЕДІНКА: ФАКТОРИ РИЗИКУ
  11. динамічна концепція культури
  12. Діти групи ризику: суб’єктивні й об’єктивні чинники їх соціальної дезадаптації

Людина, що працює на підприємстві або проживає в місцевості, яка при аварії може опинитися в зоні руйнування або дії небезпек, піддається ризику. Концепція «індивідуального ризику» стосується людей, що проживають (працюють) в такій місцевості і піддаються дії небезпеки. Ці люди називаються такими, що «ризикують». У Україні 80 % людей можна віднести до цієї категорії. Рівень ризику для певної людини залежить від цілого ряду чинників, залежних від їхнього місця знаходження і часу. Переважна більшість людей змінюють своє місцезнаходження протягом дня і щодня тільки певний час проводять удома.

Фахівці в галузі безпеки пропонують найбільш загальне визначення: ризик – це кількісна оцінка небезпеки.

Кількісна оцінка – це відношення числа тих або інших несприятливих результатів до їхнього можливого числа за певний період.

Але формально ризик – це, звичайно, частота прояву або реалізації небезпек. При аналізі «індивідуального ризику» необхідно враховувати природу нещасного випадку, частку часу знаходження в «зоні ризику» і місцепроживання того, хто «ризикує».

Індивідуальний ризик фатального результату за рік, обумовлений різними причинами, становить: від автомобілів – 2,5·10-4, від падіння – 9·10-5, від пожеж – 4·10-5, від електричного струму – 6·10-6, від блискавки – 5·10-7, від утоплення – 3 10-5, залізничний транспорт – 3 10-5, алкоголь – 5·10-4.

Прийнято позначати в розрахунках ризик буквою R (від англійського слова risk – ризик).

Розглянемо приклад ризику (R) дії на людину небезпечного чинника.

 

Рис. 1. Схема добового переміщення жителя міста в робочий день

 

Приклад 1

Хай хтось «А» живе в невеликому населеному пункті, що налічує 420 осіб. Статистичні дані за 25 років, які ми маємо в своєму розпорядженні, свідчать про те, що за цей час з числа жителів цього населеного пункту 17 осіб загинуло і 154 людини постраждали і що чисельність населення за цей період часу майже не мінялася.

Житель «А» цього населеного пункту 40 годин на тиждень працює в найближчому населеному пункті, на 3 тижні в році виїжджає на відпочинок, 6 тижнів щороку проводить у відрядженнях, а решта часу знаходиться удома.

 

Розв’язок

1. Визначуваний індивідуальний ризик для жителя «А» за формулою

 

, (2)

 

де NП – число загиблих жителів в даному населеному пункті (17);

d – число тижнів у році (52);

td – число годин на тиждень (24 · 7 = 168);

t – число годин на тиждень, коли житель «А» схильний до небезпеки (168 – 40 = 128), де 40 – кількість годин на тиждень, коли житель «А» працює в найближчому населеному пункті;

Т – відрізок часу обліку статистичних даних (25 років);

NО – кількість населення, що проживає в даному населеному пункті (420);

Д – кількість тижнів, проведених жителем «А» в населеному пункті, де він проживає постійно (52 – 3 – 6 = 43):

де 3 – кількість тижнів у році, коли житель «А» виїжджає на відпочинок;

6 – кількість тижнів у році, коли житель «А» знаходиться у відрядженнях;

NТР – кількість жителів визначеного населеного пункту, які постраждали за відрізок часу обліку статистичних даних (154).

 

.

 

2. Індивідуальний ризик стати жертвою нещасного випадку будь-якого ступеня тяжкості для жителя «А» визначуваний за таким виразом:

 

; (3)

 

.

 

Висновок: Порівнюючи можна зробити висновок, що вірогідність стати жертвою нещасного випадку будь-якого ступеня тяжкості у жителя «А» в 10 разів вище, ніж загинути.

Приклад 2

Щодня в країні внаслідок різних небезпек неприродною смертю гине близько 150 тис. осіб. Приймаючи чисельність населення країни 47 млн осіб визначаємо ризик загибелі (RСТР) жителя країни від небезпек

 

.

 

Висновок: ризик загибелі становить 32 людини з кожних 10000 осіб.


1 | 2 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)