АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Покривна тканина, первинна і вторинна

Читайте также:
  1. Первинна будова стебла.
  2. ПЕРВИННА ОБРОБКА СИРОВИНИ.
  3. Первинна превенція

Головне призначення покривних тканин - охорона рослини від висихання та інших несприятливих впливів навколишнього середовища. Залежно від походження розрізняють три групи покривних тканин:

· епідерму,

· корок,

· кірку.

Епідерма – це первинна покривна тканина, утворена з протодерми, вкриває листки і молоді стебла.

Найчастіше епідерма складається з одного шару живих, щільно зімкнених клітин, що не мають хлоропластів.

Стінки клітин звичайно звивисті, що сприяє більш міцному з'єднанню їх між собою.

Товщина стінок неоднакова - зовнішні, що межують з навколишнім середовищем, більш товсті, ніж решта і вкриті шаром кутину (кутикула) або воску.

Захисна функція епідерми підсилюється виростами її клітин - волосками (трихомами ), різноманітними за будовою.

В епідермі є особливі утворення для газообміну і транспірації - продихові апарати, які складаються з двох замикаючих клітин і щілини між ними - продихової щілини.

Замикаючі клітини містять хлоропласти.

Стінка їх з боку клітин епідерми набагато тонша, ніж з боку щілини. Клітини епідерми, які межують із замикаючими клітинами, часто іншої форми ніж решта.

Такі клітини називають побічними.

Продихові апарати розташовані по обох боках листкової пластинки, у надземних рослин переважно на нижньому, а у плаваючих листків водяних рослин - лише на верхньому боці.

Корок. Клітини епідерми внаслідок росту стебла в товщину деформуються і відмирають і утворюється вторинна покривна тканина - корок.

Утворення його пов'язане з діяльністю вторинної меристеми - коркового камбію (фелогену), що виникає із субепідермальних клітин, а іноді з клітин епідерми.

Клітини коркового камбію діляться тангенціально (перегородками, паралельними поверхні стебла) і диференціюються у відцентровому напрямі у корок (фелему), а в доцентровому - у шар живих паренхімних клітин (фелодерму).

Комплекс, який складається з трьох тканин - фелогену, фелеми і фелодерми, називають перидермою.

Захисну функцію виконує лише корок. Він складається з правильних радіальних рядів щільно закріплених клітин, на стінках яких відкладається суберин.

В результаті окорковіння стінок вміст клітин відмирає.

Для транспірації і газообміну у корку є особливі утворення — сочевички, виповнені округлими клітинами, між якими розташовані великі міжклітинники.

Тканина, що виповнює сочевичку, утворюється ще до появи суцільного шару коркового камбію в результаті поділу паренхімних клітин, які лежать під продиховим апаратом.

Кірка. Утворюється у дерев і кущів на зміну корку, яка піднатиском стебла, що розростається у товщину, через 2—3 роки розривається. У тканинах кори, що лежать глибше, закладаються нові ділянки коркового камбію, з яких утворюються нові шари корка. Внаслідок цього зовнішні тканини ізолюються від центральної частини стебла, деформуються і відмирають. Таким чином, на поверхні стебла утворюється комплекс мертвих тканин, який складається з кількох шарів корка і відмерлих ділянок кори. Це і є кірка.

Видільні тканини.

Рослини не мають спеціалізованих органів виділення, однак екскреторні речовини у них так або інакше видаляються з організму або накопичуються в особливих вмістищах.

У зв’язку з цим є дві групи видільних тканин:

внутрішньоїсекреції групи належать молочники, поодинокі виділь­ні клітини, накопичують чують й лізигенні вмістища; продуктами внутрішнього секреції є дубильні речовини смоли, ефірні олії тощо.

зовнішньої секреції. другої групи — відносять залозисті волоски і залозки, розташовані на поверхні органів; продуктами зовнішньої секреції є ефірні олії, нектар, вода тощо.

Видільні тканини внутрішньої секреції:

· Молочники. Це живі клітини з цитоплазмою, багатьма ядрами і вакуолею, що виповнена молочним соком (латексом).

Стінка їх складається з целюлози.

Розрізняють два види молочників: членисті і нечленисті. Членисті молочники утворюються так само, як і судини в результаті руйнування поперечних стінок у вертикального ряду клітин, нечленисті виникають внаслідок розростання спеціальних клітин зародка. Це гігантські циліндричні або розгалужені клітини.

Молочники розташовані або лише у флоемі, або пронизують усі органи тіла (стебло, корінь, листок).

Вони виконують не тільки видільну, а й провідну і запасаючу функції.

Провідна функція відбувається тоді, коли молочники з’єднують місця синтезу органічних речовин, наприклад листки, з місцями засвоєння їх.

Про видільну і запасаючу функції молочників можна робити висновок за складом латексу.

У різних рослин склад латексу дуже різноманітний.

З екскреторних речовин він часто містить каучук, таніди, алкалоїди, смоли тощо; із запасних - крохмаль, цукри, білки, жирну олію.

Іноді у латексі є ферменти.

Колір латексу білий або оранжево-червоний.

Молочники характерні лише для деяких груп рослин, наприклад складноцвітних, макових, молочайних та інших.

· Видільні клітини. Розсіяні серед клітин інших тканин.

В міру того як накопичується екстракт, протопласт клітин відмирає, а на стінку клітини зсередини відкладається суберин, який ізолює отруйні речовини від оточуючих клітин. Видільні клітини є в листках чаю, лавра, у кореневищах базана та в інших рослинах.

· Схізогенні і лізигенні вмістища. В них накопичуються і довго зберігаються багато кінцевих продуктів життєдіяльності, які не беруть участі в обміні речовин.

Вони округлої або каналоподібної форми і різні за розмірами.

· Схізогенні вмістища формуються з міжклітинників, які утворюються в результаті розсування клітин.

Живі клітини, що прилягають до вмістища, стають епітеліальними і виділяють у порожнину вмістища екскреторні речовини. Схізогенні вмістища бувають у дуже різноманітних груп рослин, але особливо характерні для голонасінних, в яких в смоляних ходах накопичується бальзам - розчин смол в ефірних оліях.

Лізигенні вмістища утворюються в результаті розчинення групи клітин, виповнених екскреторними речовинами. Вони характерні для цитрусових.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)