АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інформаційні агентства

Читайте также:
  1. VІ. Література та інформаційні ресурси
  2. Анализ услуг кадрового агентства «Гардарика».
  3. Взаимодействие рекламодателей и рекламного агентства
  4. Виконавчі інформаційні системи
  5. Вопросу: выбору местонахождения Европейского агентства по безо-
  6. Доверительное управление, как услуга, предоставляемая агентствами недвижимости?
  7. Довідково-інформаційні документи. Доповідна, пояснювальна, службова записки. Правила їх написання.
  8. Документальні інформаційні системи в середовищі редактора Microsoft Word
  9. Допоміжні інформаційні системи
  10. Загрози інформаційній безпеці України
  11. Информационная система агентства недвижимости

Одним із важливих суб’єктів ІД у галузі масової інформації є інформаційні агентства. Як правило, саме інформаційні агентства є основним джерелом інформації, що поширюється за допомогою друкованих і електронних ЗМІ. Відповідно до Закону України «Про інформаційні агентства» (ст. 1) – це зареєстровані як юридичні особи суб’єкти ІД, що діють з метою надання інформаційних послуг.

Хоча насправді інформаційні агентства не лише надають інформаційні послуги шляхом поширення інформаційної продукції, а й створюють власні інформаційні продукти. Адже, згідно зі ст. 5 цього Закону, діяльність інформаційних агентств включає такі дії, як: збирання, опрацювання, створення, зберігання, підготовка інформації до поширення та випуску інформаційної продукції. При чому випуск і поширення інформаційними агентствами власної продукції з метою отримання прибутку з погляду законодавства розглядають як підприємницьку діяльність у інформаційній галузі.

Продукція інформаційного агентства – це матеріалізований результат його діяльності, призначений для поширення з метою задоволення інформаційних потреб громадян, юридичних осіб, держави, і, як правило, є власністю агентства. Основними видами продукції інформаційних агентств є: електронна, друкована, фото-, кіно-, аудіо- та відеопродукція.

Продукція інформаційних агентств поширюється за допомогою засобів комунікації, до яких законодавство відносить: друковані й екранні видання, радіо, телебачення (кабельне, супутникове, глобальне), електричний і електронний зв’язок (телеграф, телефон, телекс, телефакс), комп’ютерні мережі й інші телекомунікації.

Інформаційне агентство може бути створене у будь-якій організаційній формі та має статус юридичної особи, якого набуває з моменту його державної реєстрації. Мета, завдання, функції та порядок діяльності інформаційного агентства визначають законодавством і його статутом або положенням, яке затверджує засновник або співзасновники інформаційного агентства. До основних об’єктів діяльності інформаційних агентств законодавство, зокрема, відносить таких як:

Ø засновник (співзасновники) інформаційного агентства:

Ø керівник інформаційного агентства – особа, яка безпосередньо керує всіма підрозділами інформаційного агентства, відповідає за результати його роботи, підписує фінансові документи та виконує іншу роботу згідно з наданими йому засновником (співзасновниками) інформаційного агентства повноваженнями;

Ø журналіст інформаційного агентства – творчий працівник, який збирає, отримує, створює та готує інформацію для інформаційного агентства і діє від його імені на підставі трудових чи інших договірних відносин з ним або за його уповноваженням;

Ø спеціаліст у галузі засобів комунікації – працівник інформаційного агентства, який на професійних засадах здійснює поширення інформаційної продукції через засоби комунікації та несе відповідальність за використання цих засобів виключно на підставі чинного законодавства України;

Ø видавець (виробник) продукції інформаційного агентства – саме агентство або суб’єкт підприємництва, який здійснює випуск (тиражування або виробництво) інформаційної продукції на підставі угоди, укладеної між ним та інформаційним агентством;

Ø поширювач продукції інформаційного агентства – саме агентство або суб’єкт підприємництва – власник (користувач) засобу комунікації, через який він поширює продукцію інформаційного агентства в порядку і на умовах, визначених чинним законодавством України й укладеною між ними угодою:

Ø користувач продукції інформаційного агентства – громадяни, юридичні особи, державні органи України й інших держав, які на підставі відповідної угоди з інформаційними агентствами отримують їх інформаційну продукцію.

Однією з основних відмінностей інформаційних агентств від засобів масової інформації є специфіка відносин між агентством і користувачами його інформаційної продукції, яка надається останнім на підставі раніше укладеної угоди. На відміну від цього продукція ЗМІ, як правило, поширюється для невизначеної кількості користувачів.

Згідно зі ст. 9 Закону України «Про інформаційні агентства» право на заснування інформаційного агентства в Україні належить громадянам та юридичним особам України.

Іноземці й іноземні юридичні особи мають право бути лише співзасновниками інформаційних агентств України. При цьому сукупна частка іноземних співзасновників у статутному фонді інформаційного агентства не може становити більш як 35%.

Залежно від форми власності інформаційні агентства можуть бути державними або недержавними.

Іноземні інформаційні агентства мають право діяти на території України лише шляхом відкриття своїх представництв, які представляють зареєстровану в Україні відповідно до чинного законодавства як суб’єкт ІД будь-яку установу (бюро, представництво, корпункт тощо), що представляє в Україні державне або недержавне інформаційне агентство, зареєстроване як юридична особа згідно з чинним законодавством відповідної країни.

Державну реєстрацію інформаційних агентств в Україні здійснює Міністерство юстиції України, а представництв іноземних інформаційних агентств – Міністерство закордонних справ України.

У заяві про державну реєстрацію інформаційного агентства мають бути зазначені:

1) засновник (співзасновники) реквізитів;

2) повне найменування та назва інформаційного агентства;

3) вид інформаційного агентства та його організаційно-правова форма;

4) передбачувана галузь поширення інформаційної продукції (місцева, регіональна, національна та зарубіжна);

5) мови, якими буде поширюватися інформаційна продукція;

6) програмна мета й основні напрями діяльності інформаційного агентства;

7) джерела фінансового та матеріально-технічного забезпечення діяльності інформаційного агентства;

8) місцезнаходження інформаційного агентства.

До заяви про державну реєстрацію інформаційних агентств як суб’єктів підприємницької діяльності додають відповідні установчі документи.

Заяву про державну реєстрацію інформаційного агентства розглядає Мін’юст у семиденний термін з дня її отримання.

Підставами для відмови у державній реєстрації інформаційного агентства є випадки, коли:

Ø назва інформаційного агентства, його програмна мета, основні цілі та напрями діяльності, що суперечать законодавству України:

Ø реєструючим органом уже зареєстровано інше інформаційне агентство з тією ж назвою;

Ø заяву подано до закінчення року з дня набрання законної сили рішенням суду про припинення діяльності цього інформаційного агентства.

З метою забезпечення законності в діяльності інформаційних агентств і можливості ідентифікації інформації, то поширюється Законом України «Про інформаційні агентства» (ст. 28) встановлено вимоги щодо обов’язкової наявності вихідних даних продукції інформаційних агентств. Відповідно до цих вимог кожен випуск продукції інформаційних агентств повинен містити такі вихідні дані:

1) назву інформаційного агентства;

2) прізвище чергового редактора чи відповідального за випуск та їх реквізити;

3) порядковий номер випуску та дату його виходу у світ;

4) адресу агентства.

При поширенні своєї продукції інформаційні агентства мають переважне право на використання засобів комунікації. Державним інформаційним агентствам надається першочергове право перед іншими інформаційними агентствами на використання засобів комунікації для поширення інформації, яка має особливе значення для держави та суспільства.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)