АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Новий винахід вчених продовжить життя

Читайте также:
  1. II. Методологічні засади, підходи, принципи, критерії формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  2. Template method (шаблоновий метод)
  3. VII. Система підготовки кадрів до здійснення процесу формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя
  4. VIII. Шляхи, умови та очікувані результати реалізації Концепції формування позитивної мотивації на здоровий спосіб життя у дітей та молоді
  5. XXVII Новий вік
  6. Адміністративний порядок захисту прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок.
  7. Берн починає нове життя
  8. Біосфера – це сукупність гідро, атмо- та літосфери Землі, у якій є життя та знаходяться продукти функціонування живих організмів .
  9. Вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох осіб.
  10. Види порушень прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок.
  11. Винахідник друкарської справи
  12. Виникнення життя. Основні етапи біогенезу

ОСТАННІЙ ВИНАХІД У МЕДИЦИНІ

Час – найдефіцитніший фактор у медицині. Інколи не вистачає всього кілька секунд, щоб довести справу до успішного кінця. Лікарі ж часто повторюють: «ми не боги». І катастрофічна неконтрольованість швидко минаючих хвилин - цьому підтвердження.


Не зважаючи на всі новітні наукові досягнення, дістати ці дорогоцінні секунди просто ніде. Але винахідливі американці, здається, знайшли вихід. Якщо ми не знаємо, звідки дістати ще одну порцію часу, ми його просто…розтягнемо. Така ідея лягла в основу нової розробки науковців. Учені навчилися перетворювати кров у рухомий лід!


Вже протягом усього останнього десятиліття медики активно використовують справді живильну силу гіпотермії. Уся чудодійність цього методу заключається у властивості тканин потребувати меншу кількість кисню, за умов заниженої температури. Тобто, охолоджуючи організм чи окремі органи, можна уповільнити процес руйнування клітин. Поки що, медицина використовує охолоджувальні жакети та льодяні ванни, а інколи, навіть звичайні грілки, наповнені не гарячою, а холодною водою. Гіпотермія дуже цінна у екстренних випадках, на кшталт припинення серцевої діяльності. Але як охолодити живі тканини організму, без подальшого для нього ущербу?


Тим паче, сучасна гіпотермія, хоч і виконує основне завдання уповільнення руйнування клітин, та занадто повільно. Темп охолодження методами, що використовуються на даний час недостатньо високий, якщо розглядати процедуру гіпотермії з точки зору дії на внутрішнє середовище організму.


Найефективнішим засобом внутрішнього охолодження досі вважалося введення в певні ділянки холодного сольового розчину. Проте, властивості фізрозчину не дають можливості знизити температуру самого препарату до низьких відміток, тому і дієвість методу не надто висока.


Вихід знайшовся неочікувано просто. Ідея вирішення проблеми належить американському інженеру Кену Коса і полягає у тому, щоб подати лід безпосередньо в судини. Організм потратить значно більше тепла та енергії, щоб лід почав танути і, таким чином, охолодження буде тривалішим. На жаль, практичність такої теорії була рівна нулю, адже виконати процедуру досі було можливо лише на неживому тілі, трупі, просто кажучи. Для функціонуючого організму потрібен особливий лід, який, власне, і винайшли американські вчені.


Грандіозність відкриття не піддається критиці. Якщо зараз у медиків є всього 10 хвилин для реанімаційних дій (час, після якого клітини мозку починають відмирати), то при застосуванні методу введення винайденої рідини у формі льоду, термін для проведення медичних маніпуляцій збільшується у шість разів! Тобто, у лікарів буде ще година, щоб врятувати людське життя.


Відкриття також планують застосовувати, перш за все, під час проведення операцій на нирках. В момент проведення оперативного втручання, кров до цих органів майже не подається, через що часто виникають труднощі з успішним завершенням процедури.


Перспектив у застосування нового препарату – маса. Прорив у гіпотермії дасть нові можливості у зберіганні донорських органів, для відстроченого лікування, надання допомоги воєнним під час бойових дій…Словом, прогнози втішають.


На жаль, технологія ще не пройшла достатньої апробації для того, щоб ввести її в використання. Будемо надіятися, що новий винахід американських вчених буде признаний дієвим та безпечним і лікарі всього світу нарешті зможуть відчути себе бодай трішки богами.


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)