АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ПСИХОАНАЛІЗ І ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВО

Читайте также:
  1. Гуманістичний психоаналіз Е. Фромма
  2. Літературна критика та літературознавство
  3. ПИТАННЯ ДО ЕКЗАМЕНУ З КУРСУ «ПОРІВНЯЛЬНЕ ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВО»
  4. Психоаналіз 3. Фрейда
  5. Психоаналіз головних персонажів творів Стефана Жеромського «Вірна ріка», «Провесна», «Історія гріха» та «Бездомні»
  6. СЕАНС ПСИХОАНАЛІЗУ
  7. ТЕМА 10. ПСИХОАНАЛІЗ. ФЕМШІЗМ

ЗМІСТ

ВСТУП………………………………………………………………………………..4

РОЗДІЛ 1. ПСИХОАНАЛІЗ І ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВО……………....………..7

1.1.Фройдизм як напрям світового літературознавства…………...……….7

1.2.Вплив психоаналітичної теорії на розвиток літературознавства….…12

1.3.Шляхи психоаналітичного тлумачення літератури…………………...17

РОЗДІЛ 2. ПСИХОАНАЛІЗ У ТВОРАХ СТЕФАНА ЖЕРОМСЬКОГО……….20

2.1. Психоаналіз головних персонажів творів Стефана Жеромського «Вірна ріка», «Провесна», «Історія гріха» та «Бездомні»…………………….…20

2.2. Комплекс Едипа у творах «Вірна ріка» та «Провесна»………..…..…29

2.3. Психоаналітичне трактування сутності гріха………...……..….……..41

2.4. Тлумачення сновидінь……..……………………..…………………….56

2.5. Інтерпретація символу води ……………..…………….….……...……66

ВИСНОВКИ………………………….………………………………………….…69

СПИСОК ВИКОРИСТАНОЇ ЛІТЕРАТУРИ……………………………..............73

СПИСОК ВИКОРИСТАНИХ ДЖЕРЕЛ …………………….……….…………..77

RÉSUMÉ ……….………………………………………………….……….…........78

 

 

ВСТУП

Психоаналіз як спосіб тлумачення художніх творів у польській літературі почав розвиватися лише у міжвоєнне двадцятиліття. Праця Єжи Спеіни «Література у світлі психології» («Literatura w perspektywie psychologii»[1]) спричинила швидке зацікавлення і як наслідок, появу нових досліджень у даній галузі.

Найвизначнішими працями можна назвати «Підсвідоме в «Дзядах» («Podświadome w «Dziadach»[2]) Стефана Марциса, нарис Кароля Кляйна «Психологічний момент в перекладі Міцкевича «Евтаназії» Байрона («Moment psychologiczny w mickewiczowskim przekładzie Euthanasji Byrona»[3]) монографію Густава Бухановського «Словацький і його душа. Психологічні студії»(«Słowacki i jego dusza. Studium psychоаnalityczne»)[4].

Що стосується розгляду творчості Стефана Жеромського у психоаналітичному світлі, то тут варто відзначити працю українсько-польського психолога та філософа Стефана Балея, яка має назву «Творча особистість С. Жеромського» («Osobowość twórcza Żeromskiego»). Слід зазначити, що науковець використовував своєму дослідженні психобіографічний метод.

Іншим дослідником творчості Стефана Жеромського є Маріан Топоровський. Він зосередив свою діяльністю на аналізі одного персонажа, свідченням чого є назва його праці «Справжнє кохання Юдина» (Prawdziwa miłość Judyna).

Актуальність даного дослідження полягає у тому, що психоаналіз у даній роботі здійснений за допомогою техніки психологічного тлумачення тексту, а не життя письменника, як це зробив у вище названій праці Стефан Балей, а також в праці здійснено психологічний аналіз декількох головних персонажів, а не одного як у праці Маріана Топоровського, тому дана робота є ширшою тематично.

Отже, предметом даного дослідження є психоаналіз у творах Стефана Жеромського «Провесна» («Przedwiośnie») «Вірна ріка» («Wierna rzeka»), «Історія гріха» («Dzieje grzechu»), та «Бездомні» («Ludzie bezdomni»).

Об’єкт дослідження:

твори Стефана Жеромського «Провесна» («Przedwiośnie»), «Вірна ріка» («Wierna rzeka»), «Історія гріха» («Dzieje grzechu») та «Бездомні» («Ludzie bezdomni»).

Мета дослідження:

Здійснити психоаналіз творів «Провесна» («Przedwiośnie»), «Вірна ріка» («Wierna rzeka»), «Історія гріха» («Dzieje grzechu»), та «Бездомні» («Ludzie bezdomni»).

Мета дослідження передбачає такі завдання:

1. простеження становлення та розвиток фрейдизму як напряму світового літературознавства;

2.аналізвпливу психоаналітичної теорії на розвиток літературознавства;

3. виявлення шляхів психоаналітичного тлумачення літератури;

4.детальний розгляд психобіографічного методу як одного з найбільш поширених способів аналізу текстів художньої літератури;

5. здійснення психологічного аналізу персонажів творів «Провесна», «Вірна ріка», «Історія гріха» та «Бездомні» Стефана Жеромського;

6. з’ясування чи має місце комплекс Едипа у творах «Провесна» та «Вірна ріка» Стефана Жеромського;

7. трактування сутності гріха у психоаналітичному світлі;

8.спроба тлумачення сновидінь, виявлених у творах Стефана Жеромського;

9. розкриття прихованого змісту символу води у творах Стефана Жеромського.

Матеріалом для дослідження є описана у творах Стефана Жеромського поведінка, думки, відчуття, сновидіння головних персонажів творів вище зазначеного автора.

Джерельною базою даного дослідження є твори «Провесна» («Przedwiośnie»), «Вірна ріка» («Wierna rzeka»), «Історія гріха» («Dzieje grzechu») та «Бездомні» («Ludzie bezdomni») Стефана Жеромського.

Дана магістерська робота побудована у вигляді такої структури: складається зі вступу, двох розділів, перший з яких має назву «Психоаналіз та література» і складається з чотирьох підрозділів.

Другий розділ, носить назву «Психоаналіз у творах Стефана Жеромського (на основі творів «Вірна ріка», «Провесна», «Історія гріха» та «Бездомні»)» і складається із п’яти підрозділів, також дана праця складається з висновків, списку використаної літератури, який містить 49 позицій, списку використаних джерел,що налічує 4 позиції та резюме польською мовою.

Обсяг даної магістерської роботи становить 78 сторінок.

Практична цінність полягає в тому, що матеріали можуть бути використані і у наступній дослідницькій роботі, а також на заняттях з польської літератури, при написанні курсових робіт, підручників та посібників з польської літератури.

 

РОЗДІЛ 1

ПСИХОАНАЛІЗ І ЛІТЕРАТУРОЗНАВСТВО


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)