АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ОЦІНКА РАДІАЦІЙНОЇ ОБСТАНОВКИ

Читайте также:
  1. II. Визнання та оцінка запасів
  2. II. Визнання та первісна оцінка запасів
  3. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  4. II. ОЦЕНКА РАДИАЦИОННОЙ ОБСТАНОВКИ.
  5. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  6. III. Оцінка після первісного визнання та переоцінка нематеріальних активів
  7. IV. Оцінка вибуття запасів
  8. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  9. А) Выявление и оценка химической обстановки при авариях (разрушениях) на химически опасных объектах.
  10. Аналіз і оцінка комерційного ризику
  11. Аналіз та оцінка екологічної складової регіональної системи
  12. Аналіз та оцінка ефективності експортних операцій

 

Після виявлення радіаційної обстановки і нанесення її на карту проводиться її оцінка, яка складається з:

· визначення можливих доз опромінювання Д;

· визначення допустимого терміну перебування на ураженій місцевості 7;

· визначення режимів захисту N;

· визначення можливих радіаційних втрат П.

Таким чином, під оцінкою радіаційної обстановки розуміється вирішення основних завдань за різними варіантами найбільш доцільних дій людей на виробництві і формувань ЦО в умовах радіаційного ураження.

Ситуаиійна задача. Визначення можливих доз опромінювання.

 

Визначаємо можливі дози опромінювання при діях на місцевості, ураженій радіаційними речовинами. Для виключення опромінювання людей під час їхнього перебування на забрудненій місцевості, необхідно спочатку розрахувати дозу, яку вони можуть отримати за термін роботи на цій території, а потім приймати рішення про подальші дії.

Вихідними даними для визначення доз опромінювання є:

· рівень радіації в районі робіт Р;

· термін перебування людей на ураженій місцевості Т;

· ступінь захищеності людей Косл.

Доза опромінювання, яку можуть одержати люди за термін перебування на забрудненій території, визначається за табл. 5 Додатку. В цій таблиці наведені дози опромінювання тільки для рівнів радіації 100 Р/год на 1 год після вибуху. Для інших значень рівнів радіації необхідно знайдену за табл. 5 дозу радіації помножити відношення , де: Р - рівень радіації на 1 год після вибуху.

ПРИКЛАД 1. Через 2,5 год після ядерного вибуху рівень радіації на території авторемонтного заводу (АРЗ) був 100 Р/год.

Визначити дозу, яку можуть отримати робітники і службовці АРЗ, працюючи на відкритій місцевості і в цеху за 8 год. роботи, якщо почнуть працювати через 10 год. після вибуху.

 

Розв'язання:

1. За табл. 1 Додатка визначимо рівень радіації на 1 год. після вибуху: Р1=Р - Кпер, Р1 = 100x3 = 300 Р/год.

2. За табл. 5 Додатка на перехресті вертикальної колонки tпоч = 12 год і горизонтального рядка Тпереб = 8 год знайдемо дозу, яку б отримали люди при рівні радіації 100 Р/год: Дтабл = 29,5 Р.

3. Знайдемо відношення ,.Воно показує у скільки разів доза, отримана при фактичному забрудненні, буде більшою за табличну: Дфакт = 29,5-3 = 88Р.

4. Визначаємо дозу, отриману робітниками АРЗ в цеху: осл = 7)

 

 

Висновки. Робітники, які працюють на відкритій місцевості, отримають дозу, яка майже у 2 рази перевищує допустиму за чотири доби (50Р) і можуть захворіти променевою хворобою. Тому треба зменшити перебування людей на забрудненій території до чотирьох годин. Робітники, які працюють в цеху, переопромінювання не одержать.

 

ПРИКЛАД 2. Через 1 год після вибуху на території АРЗ рівень радіації був 400 Р/год. Визначити дози, які одержать робітники і службовці під час перебування на відкритій місцевості і в цеху за 6 год роботи, якщо почнуть працювати через 16 год після вибуху.

 

Розв'язання:

1. За табл.5. Додатка визначимо дозу для рівня радіації 100 Р/год: .

2. Знайдемо відношення P/100 і, помноживши на нього , визначимо Д на відкритій місцевості:

3. Визначимо дозу, яку одержать робітники в цеху (К =7);

Висновок. Робітники і службовці, в цеху переопромінювання не одержать. Робітники і службовці, які працюють на відкритій місцевості, одержать дозу, яка майже у 2 рази перевищує допустиму дозу (50Р) за чотири доби.

 

Ситуаційна задача. Визначення допустимого терміну перебування людей на зараженій місцевості.

 

Під час дій на зараженій радіаційними речовинами (РР) місцевості може виникнути необхідність визначення допустимого терміну перебування з урахуванням установленої дози опромінювання.

Вихідними даними для вирішення цієї задачі є:

· рівень радіації на момент виходу на заражену територію Р ;

· задана доза опромінювання Д ;

· коефіцієнт ослаблення К ;

· час, який пройшов після вибуху до початку робіт t .

При наявності вихідних даних задача вирішується за допомогою табл.6 Додатка. Для входження в таблицю необхідно знати числове значення відношення Д/К .За знайденими значенням відношення і часу, який пройшов з моменту вибуху, за табл..6, знаходимо допустимий термін перебування людей на зараженій місцевості.

 

ПРИКЛАД 1. АРЗ, який знаходиться в с. Валчки (1253), опинився в зоні радіаційного зараження. Через 3 год. після вибуху рівень радіації був 100 Р/год.

Визначити допустимий термін роботи в цеху (К ),якщо задана доза опромінювання 30Р і робота почалася через 3 години після вибуху.

 

Розв'язання:

1. Знайдемо відношення:

2. За табл.6 Додатка на перехресті вертикальної колонки для значення відношення 2,1 і значення часу вибуху 3 год по горизонталі знаходимо допустимий термін перебування на зараженій місцевості Т переб. Він дорівнює 3 год 26 хв.

Висновок. Робітники і службовці не одержать дозу, яка перевищує установлену, якщо будуть знаходитися на зараженій місцевості не більше 3 год 26 хв.

 

ПРИКЛАД 2. Робітники і службовці АРЗ, які перебувають у с.Лужники (1158-Б) повинні почати працювати через 3 год після вибуху. Рівень радіації на цей час на АРЗ був 20 Р/год. Визначити допустимий термін праці, якщо задана доза 50 Р.

 

Розв'язання:

1. Визначимо відношення:

.

2. За табл.6 Додатка знайдемо Тпереб = 4 год З0 хв.

 

Висновок. Робітники і службовці не одержать дозу, яка перевищує допустиму, якщо перебувають на зараженій місцевості не більше 4 год З0 хв.

 

 

Ситуаційна задача. Визначення режимів захисту робітників і службовців виробничого підприємства.

 

В умовах сильного радіаційного зараження основним способом захисту робітників і службовців є укриття їх у сховищах або ПРУ.

Під режимом захисту розуміється порядок дій людей, застосування засобів і способів їх захисту, які передбачають максимальне зменшення можливих доз опромінювання і найбільш доцільні дії людей в зоні радіаційного забруднення.

Розроблені типові режими радіаційного захисту №1 -8.

Типові режими: 1 - 3 для населення; 4- 7 для робітників і службовців підприємств; 8 - для формувань ЦО.

 

Режими захисту розроблені з урахуванням однозмінної або двозмінної роботи робітників і службовців терміном по 10-12 год на добу.

Під час розробки режимів захисту враховувалися дози опромінювання за терміном перебування робітників і службовців в захисних спорудах (ЗС), виробничих, адміністративних і житлових приміщеннях, а також під час переходу з місця відпочинку на робочі місця. Вибір оптимальних режимів радіаційного захисту, їх своєчасне застосування і суворе дотримання дозволяє керівникам підприємства більш цілеспрямовано організувати виробничу діяльність в умовах радіаційного забруднення.

Кожний режим радіаційного захисту складається з трьох етапів захисту:

· 1-й етап передбачає припинення виробничої діяльності і безперервне перебування в ПРУ;

· 2-й етап передбачає відновлення роботи, але робітники по закінченні роботи повертаються в ПРУ, тобто з приміщення люди не виходять;

· 3-й етап передбачає відпочинок вдома, роботу в цеху і зна­ходження на відкритій місцевості не більше 1-2 год на добу, тобто тільки під час пересування на роботу і додому.

Вихідними даними для розв'язання цієї задачі є:

· коефіцієнт ослаблення житлових приміщень Косл;

· коефіцієнт ослаблення ПРУ об'єкту Косл;

· рівень радіації на території об'єкта на 1 год після вибуху Р.

ПРИКЛАД 1. Робітники і службовці АРЗ, розміщені у с.Лужники, (1152-Б) мешкають одноповерхових цегляних будинках =10), працюють в цехах і для захисту використовують ПРУ з коефіцієнтом захисту 50:100. Визначити режим захисту робітників і службовців, якщо через годину після вибуху рівень радіації на АРЗ був 240 Р/год.

Розв'язання:

1. За коефіцієнтом ослаблення житлових будинків і ПРУ визначимо типові режими захисту. Для наших вихідних даних це будуть типові режими №5.

2. За рівнем радіації на 1 год після вибуху (240 Р/год) визначимо відповідний режим захисту за таблицями Довідника [5].

Це буде типовий режим 5-В-4, згідно з яким загальний термін дотримання режиму захисту 10 діб. Термін першого етапу 16 год, другого -1,5 доби, третього - 8 діб.

 

Висновок. Захист робітників і службовців АРЗ необхідно організувати за режимом 5-В-4.

ПРИКЛАД 2. Робітники і службовці АРЗ мешкають у цегляних будинках (Косл = 10), працюють у виробничих цехах і для захисту використовують ПРУ (Косл =100 - 200).

Визначити режим захисту, якщо рівень радіації на території АРЗ через 1 год після вибуху був 140 Р/год.

Розв'язання:

1. За вихідними даними задачі (Кослжитбуд = 10 і КослПРУ = 100 - 200) вибираємо типові режими захисту № 6.

2. Рівню радіації (140 Р/год) відповідає режим 6-Б-2, згідно з яким:

· 1-й етап захисту - 7 год;

· 2-й етап захисту - відсутній;

· 3-й етап захисту (відпочинок вдома, пересування на роботу і з роботи, робота в цеху) - 4,7 діб.

Висновок. Захист робітників і службовців АРЗ необхідно організувати за режимом 6-Б-2.

Ситуаційна задача. Визначення можливих радіаційних втрат робітників і службовців, а також складу формувань.

 

У тих випадках, коли рівні радіації в районі ведення рятувальних робіт великі, командири формувань повинні визначити, яку дозу опромінювання одержать їх підлеглі і які після цього будуть наслідки (очікувані втрати).Якщо очікувані втрати будуть великими, необхідно працювати у декілька змін.

Вихідними даними для рішення цієї задачі є:

1. рівні радіації в районі робіт;

2. термін перебування на зараженій території;

3. захищеність формувань (Косл).

ПРИКЛАД. Формування для ведення рятувальних робіт працює на території, зараженій радіаційними речовинами. Рівень радіації через 1 год після вибуху був 300 Р/год. Визначити радіаційні втрати, якщо відомо, щопочаток опромінювання через 2 год після вибуху. Термін опромінювання 8 год. Люди і формування перебувають у відкритих щілинах (Косл = 3).

Розв'язання:

1. За табл.5 визначимо дозу, яку одержали б люди при рівні радіації 100 Р/год: ДТАБЛ = 119 Р.

2. Визначимо опромінювання у відкритих щілинах:

.

3. Визначимо в скільки разів рівень радіації на місцевості більший за табличний (100 Р/год) .

4. Визначимо фактичну дозу опромінювання:

5. 3а табл. 3.13 маємо, що за чотири доби при Д = 120 Р одержимо 5% втрат.

 

Таблиця 3.13


1 | 2 | 3 | 4 | 5 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.015 сек.)