АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Радіоактивне зараження при аварії на атомній електростанції

Читайте также:
  1. А.Визначення розмірів і площі зони хімічного зараження
  2. Аварії в свердловинах, причини виникнення й способи ліквідації
  3. Аварії з викидом радіоактивних речовин
  4. Аварії з витоком сильнодіючих отруйних речовин
  5. Аварії на транспорті
  6. Визначення вмісту активного хлору в таблетках «Пантоцид» («Аквацид») та оцінка їх придатності для проведення знезараження води.
  7. Внаслідок аварії каналізаційної мережі, вміст її потрапив до системи водопостачання міста. Зростання захворюваності на які інфекційні хвороби слід очікувати?
  8. Глибина розповсюдження хмари забрудненого повітря у разі аварії
  9. Глибина розповсюдження хмари забрудненого повітря у разі аварії
  10. Допоміжні коефіцієнти для визначення глибин зон хімічного зараження
  11. Заходи захисту населення від хімічного ураження та зменшення наслідків аварії на ХНО.
  12. Знезараження

Радіаційні аварії на АЕС можуть відбиватися, як наслідок пошкоджень технологічного устаткування, так і за наявності недоліків проектних розробок систем безпеки, а також внаслідок диверсій і в ході дійових дій.

При аварії (катастрофі) на АЕС характер і масштаби забруднення залежать від типу реактора, ступеня його зруйнування, метеорологічних умов, рель’єфа місцевості і, головним чином, від характеру вибуху — ядерного чи теплового.

Ядерний характер вибуху реактора АЕС пов'язаний з ланцюговою ядерною реакцією і утворення таких вражаючих факторів, як і при вибуху ядерного боєприпасу і, відповідним зараженням місцевості, на якій при ядерному вибуху виділяють 5 зон: М, А, Б, В, Г. Зону "М" називають зоною радіаційної небезпеки, інші — так само як і при вибуху ядерного боєприпасу.

Зони характеризуються дозами опромінення за рік та потужностями доз на 1 год. після вибуху, числові значення яких дещо відрізняються від параметрів зон, характерних для зараження від ядерного боєприпасу (Табл. 2).

Таблиця 3:

Найменування зон М А Б В Г  
Доза опромінення за рік           Бер
Рівень радіації,Р 0,014 0,14 1,4 4,2   Рад/год

 

Зона радіаційної небезпеки (зона “М”) являє собою ділянку місцевості в межах якої доза опромінення отримана на відкритій місцевості може бути 5-50 бер.

У мирний час у межах зони "М" доцільно обмежити перебування людей, що безпосередньо не залучаються до робіт по ліквідації наслідків аварії. При ліквідації наслідків аварії в зоні "М" і всіх інших зонах повинні виконуваватися слідкуючі заходи:

- дозиметричний і радіаційний контроль;

- захист органів дихання;

- профілактичний прийом йодних препаратів;

- санітарна обробка

- дезактивація одягу і техніки.

 

В зоні помірного зараження (зона А) отримана доза може мати значення від 50-500 бер. У цій зоні необхідно максимально скоротити час перебування людей на відкритій місцевості з обов'язковим використанням при цьому засобів індивідуального захисту.

"У зоні сильного зараження (зона Б) люди повинні знаходитися в сховищах.

Тепловий вибух реактора пов'язаний з його зруйнуванням і викидом радіонуклідів у навколишнє середовище. Заражену ними ттериторію поділяють на декілька зон:

- зону відчуження

- зону безумовною відселення

- зону гарантованого відселення

- зону підвищеного радіологічного контролю

Ці зони характеризуються щільністю забруднення ізотопами цезію, стронцію і плутонію та ефективною дозою опромінення за рік.

 

Характеристика зон зараження при аварії на АЕС (тепловий вибух реактора)

    Найменування зон       Щільність забруднення радіонуклідів, Кі/км.кв.   Ефективна доза опромінення з урахуванням коефіцієнту міграції радіонуклідів в рослини та інших факторів може перевищити  
  Цезію   Стронцію   Плутонію
Зона підвищеного радіологічного контролю       4,0 - 5,0     0,02 – 0,15     0,005 – 0,01     0,5 мЗв (0,05 бер) на рік  
Зона гарантованого (добровільного) відселення     5,0 – 15   0,15 – 3,0   0,01 – 0,1     1,0 мЗв (0,1 бер) на рік  
Зона безумовного (обов’язкового) відселення   15 і більше   3,0 і більше   0,1 і більше     5,0 мЗв (0,5 бер) на рік  
Зона відчуження   Це територія, з якої проводиться евакуація населення негайне після аварії і на ній не здійснюється господарська діяльність.  

При тепловому вибуху реактора можна виділити слідуючі особливості осередка ураження в порівнянні із зараженням від вибуху ядерного боєприпасу:

1. Надзвичайно великі масштаби зараження з порівняно малими потужностями доз радіації.Конфігурація радіоактивного сліду має віялоподібний / плямистий/ характер, що пояснюється тривалим часом викидів і зміною за цей час метеорологічних умов.

2. Значна різниця в ізотопному і дисперсному складі радіонуклідів. Крім продуктів поділу урану - 235 утворюється велика кількість небезпечних ізотопів актинидів з - нептунію, америцію, кюрію, а також радіоактивного йоду і РБГ / радіоактивних благородних газів/ - ксенону, криптону, аргону.Радіонукліди утворюються в вигляді газоподібних продуктів і дрібнодисперсного аерозолю з середнім діаметром частинок в 1 мікрон. / при ядерних вибухах цей діаметр - 200 - 400 мікрон/, завдяки чому, вони мають значно більшу спроможність проникати як в живі організми, так і в різні матеріали.

3. Значно повільніший з часом спад активності, що пояснюється зміщенням ізотопного складу радіонуклідів в бік підвищення відносної кількості довгоживучих, біологічнонебезпечних. Якщо при вибуху ядерного боєприпасу зниження активності відбувається за залежністью , то при зараженні від зруйнування реактору ця залежність має вигляд рад /год. При такій залежності потужності доз радіації за семикратний відрізок часу зменшується приблизно в 2 рази, а не в 10 разів як це має місце при вибуху ядерного боєприпаси.

4. Основу вражаючої дії на людей при ядерному вибуху становить зовнішнє - опромінення, а при тепловому як зовнішнє, так і внутрішнє - випромінення за рахунок потрапляння радіонуклідів в організм інгаляційним шляхом, а також з продуктами харчування і води.

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)