АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Програма навчальної дисципліни. Модуль 1. Ту­ризм як між­га­лу­зе­ва економічна система, його роль і місце в системі ринкового господарства кра­ї­ни та регіону

Читайте также:
  1. II. Актуалізація опорних знань та мотивація навчальної діяльності
  2. II. Мотивація навчальної діяльності школярів
  3. VI. Програма змагань
  4. VII. Стягнення за порушення трудової дисципліни
  5. АНОТАЦІЯ НАВЧАЛЬНОЇ ДИСЦИПЛІНИ ЗІ СТРУКТУРНО-ЛОГІЧНОЮ СХЕМОЮ (МІЖДИСЦИПЛІНАРНИМИ ЗВ’ЯЗКАМИ).
  6. Анотація навчальної дисципліни «Макроекономічний аналіз»
  7. Анотація навчальної дисципліни «Макроекономічний аналіз»
  8. Анотований перелік питань для тестового державного іспиту з навчальної дисципліни «Організація рекреаційних послуг»
  9. В результаті вивчення дисципліни студенти повинні
  10. ВИДИ НАВЧАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ СТУДЕНТІВ
  11. Визначення проблеми, на розв’язання якої спрямована Програма
  12. ВИМОГИ ДО ОБСЯГУ ЗНАНЬ НА ДЕРЖАВНИХ ІСПИТАХ З ДИСЦИПЛІНИ «МЕТОДИКА ВИКЛАДАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ В ПОЧАТКОВИХ КЛАСАХ» (ЗГІДНО З ПРОГРАМОЮ)

Модуль 1. Ту­ризм як між­га­лу­зе­ва економічна система, його роль і місце в системі ринкового господарства кра­ї­ни та регіону. Еко­но­мі­ч­ні ос­но­ви фун­к­ці­о­ну­ван­ня ту­ри­с­ти­ч­них під­при­ємств в Україні

Тема 1. Вступ до дисципліни «Економіка та ціноутво­рен­ня». Ту­ризм як між­га­лу­зе­ва економічна си­с­те­ма. Роль ту­ри­з­му та показники його вагомості в на­род­но­госпо­дар­сь­ко­му ком­пле­к­сі кра­ї­ни та регіону

 

Економіка туризму як наука. Ціноутворення, як розділ економічних наук, його роль в оптимізації результатів господарської діяльності туристичних підприємств в умовах ринкових відносин.

Законодавчі основи туристичної діяльності. Туристичний продукт як економічна категорія. Характеристика учасників відносин, що виникають в процесі туристичної діяльності. Функції суб’єктів туристичної діяльності та суб’єктів інших галузей народного господарства, що надають окремі види туристичних послуг.

Роль туризму та його місце в системі ринкових відносин.

Показники вагомості туризму в народногосподарському комплексі країни і окремих регіонів, методи їх визначення. Поняття внутрішнього, національного та міжнародного ринку туристичних послуг, його основних елементів. Аналіз динаміки туристичних потоків, показників розвитку внутрішнього, національного і міжнародного туризму в окремих регіонах України. Чинники сталого розвитку внутрішнього, національного і міжнародного туризму в Україні.

Те­ма 2. Економічні ос­но­ви функціонуван­ня ту­ри­с­ти­ч­них під­при­ємств в си­с­те­мі ринкового господарства України

 

По­нят­тя ту­ри­с­ти­ч­но­го під­при­єм­с­т­ва як статутного господарюючого суб’єк­та і об’єкта ринкових відносин, його функції в си­с­те­мі ри­н­ко­во­го го­с­по­дар­с­т­ва Укра­ї­ни.

Класифікація туристичних підприємств залежно від мети діяльності, за функціональною ознакою, формами власності, обсягом діяльності, організаційно-правовими формами та іншими ознаками. Економічні особливості функціонування туристичних підприємств в Україні. Напрями диверсифікації діяльності туристичних підприємств. Ме­ха­нізм дер­жа­в­но­го ре­гу­лю­ван­ня ді­я­ль­но­с­ті ту­ри­с­ти­ч­них під­при­ємств Укра­ї­ни.

Суттєвість та структура внутрішнього механізму господарювання туристичного підприємства.

Економічна стратегія як програма діяльності туристичного підприємства, види, порядок та етапи розробки стратегії. Мета функціонування підприємства на ринку, класифікація цілей і завдань господарювання та їх залежність від стадій життєвого циклу послуг. Економічна сутність та зміст конкуренто­спроможності туристичного підприємства та його послуг, їх взаємозв’язок і взаємна обумовленість. Показники та критерії оцінки конкурентоспроможності туристичного підприємства та його послуг на регіональному ринку.

Планування і прогнозування як інструменти впровадження економічної стратегії діяльності туристичного підприємства. Система планів та показників економічного і соціального розвитку туристичного підприємства. Етапність планування показників господарської діяльності. Економічний аналіз як перший етап планування, його інформаційна база, об’єктивна основа, структурно-логічна схема проведення.

Методи планування. Програмно-цільовий підхід у плануванні. Комплексне застосування методів планування і прогнозування туристичної діяльності для забезпечення варіантності та оптимальності рішень, що приймаються.

 

Модуль 2. Аналіз і планування об­ся­гів реалізації послуг, доходів, витрат, прибутків та рента­бельності господарської діяльності туристичних підприємств

 

Те­ма 3. По­ка­з­ни­ки об­ся­гів ту­ри­с­ти­ч­но­ї діяльності під­при­єм­с­т­ва, методичні підходи до їх ана­лі­зу і планування

 

Показники обсягів основної операційної ді­я­ль­но­с­ті туристичного оператора, агентства, екскурсійного бюро, туристичного комплексу та інших туристичних підприємств. Завдання аналізу обсягів виробництва і реалізації туристичних послуг, його інформаційне забезпечення. Показники звіту про туристичну діяльність організації, методичні підходи до їх аналізу. Оцінка основних факторів, які впливають на динаміку обсягів туристичної діяльності та обгрунтування пропозицій до плану.

Особливості розробки стратегії розвитку комерційної діяльності туристичних підприємств. Методи поточного планування обсягів реалізації туристичних послуг, визначення мінімального обсягу реалізації послуг підприємства (обсягу беззбиткової діяльності), обсягу діяльності в зоні цільового прибутку та запасу фінансової стійкості туристичного підприємства.

Тема 4. Доходи туристичного підприємства, джерела їх формування та методичні підходи до аналізу і плану­ван­ня

Економічна сутність, склад та структура доходів туристичного підприємства. Характеристика звичайних і надзвичайних доходів, доходів від операційної, фінансової, інвестиційної та іншої діяльності. Алгоритм розрахунку чистого доходу. Поняття маржинального доходу та маржі туристичного підприємства, види комісійних винагород та фактори, що впливають на їх величину. Механізм формування чистого маржинального доходу від реалізації основних і додаткових послуг, доходів від іншої операційної діяльності, доходів від фінансової, інвестиційної діяльності та інших доходів туристичних підприємств.

Методичні підходи до аналізу динаміки та структури доходів туристичних підприємств, оцінка факторів, що впливають на їх динаміку.

Методичні особливості планування маржинального доходу туристичних підприємств, доходів від іншої операційної діяльності, доходів від фінансової, інвестиційної та інших видів діяльності.

Те­ма 5. Поточні витрати та собівартість послуг туристичного підприємства, методичні підходи до їх аналізу і планування

 

Економічна сутність, класифікація та структура по­то­ч­них ви­трат ту­ри­с­ти­ч­но­го під­при­єм­с­т­ва. Склад статей операційних витрат. Умовно-змінні та умовно-постійні операційні витрати туристичного підприємства. Показники та критерії оптимізації операційних витрат туристичного підприємства, методи їх визначення.

Зміст та завдання аналізу операційних витрат туристичної фірми, методи оцінки факторів, що вплинули на динаміку загальних і середніх витрат та розробка пропозицій до плану. Методичні підходи до визначення собівартості окремих видів послуг туристичного підприємства.

Методи планування і прогнозування операційних витрат.

Порядок складання планових кошторисів окремих статей і загального обсягу операційних витрат туристичної фірми. Шляхи оптимізації витрат туристичного підприємства. Сутність системи “директ-костінг”, “стандарт-костінг” та її вплив на ефективність управління витратами і собівартістю послуг.

 

Те­ма 6. Види прибутків та показники рентабельності ­го­с­по­дар­сь­кої ді­я­ль­но­с­ті ту­ри­с­ти­ч­них підприємств, мето­дичні підходи до їх аналізу і планування

 

Види прибутків туристичного підприємства, джерела та механізм їх формування. Алгоритми розрахунків валового прибутку від реалізації послуг, прибутку від іншої операційної діяльності, від фінансової, інвестиційної та інших видів діяльності, загального фінансового результату і чистого прибутку туристичного підприємства. Напрями розподілу і використання чистого прибутку.

Показники рентабельності ­го­с­по­дар­сь­кої ді­я­ль­но­с­ті тури­с­ти­ч­ного підприємства, їх взаємозв’язок та взаємозалежність. Показники рентабельності використання окремих видів ресурсів, методи їх визначення.

Інформаційне забезпечення аналізу прибутків та рентабельності ­го­с­по­дар­сь­кої ді­я­ль­но­с­ті тури­с­ти­ч­ного підприємства. Аналіз факторів, які впливають на динаміку чистого прибутку і показники рентабельності ­го­с­по­дар­сь­кої ді­я­ль­но­с­ті туристи­ч­них підприємств, методи визначення їх кількісного впливу.

Механізм управління прибутками і рентабельністю, як цільова функція туристичного підприємства. Поняття оптимального прибутку. Методи визначення планового розміру мінімального, нормального, максимального і цільового прибутку туристичного підприємства. Можливості оптимізації показників прибутковості і рентабельності виробництва і реалізації послуг та інших видів господарської діяльності туристичного підприємства.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)