АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Солі важких металів

Читайте также:
  1. Б) Зварювання, плавка, паяння, електро- та газорізка металів
  2. Б) Зварювання, плавка, паяння, електрогазорізка металів
  3. Вони пригнічують життєдіяльність мікроорганізмів, утворюючи комплексні сполуки з йонами металів, що знижує їхні ферментативні процеси і функціональну активність.
  4. Групи виробів з чорних металів.
  5. Електропровідність металів
  6. Загальна характеристика неметалів. Положення в пс. Будова атомів неметалів.
  7. Корозія металів і сплавів. Захист від корозії.
  8. Реакції поділу важких ядер
  9. Розділ І. Прилади пошуку металів
  10. Спеціальні гарантії прав на охорону праці працівників, які працюють у важких і шкідливих умовах праці
  11. Тема 25. СОЛІ ЛУЖНИХ І ЛУЖНО–ЗЕМЕЛЬНИХ МЕТАЛІВ

Ртуті дихлорид (сулема) – сильна отрута. При роботі з сулемою треба бути дуже обережним. ЇЇ розчини підфарбовують у синій або рожевий колір метиленовим синім або еозином, а герметично закриту скляну банку позначають особливою етикеткою. Розчини ртуті дихлориду (1:1000– 1:2000) відзначаються високою бактерицидністю. їх використовують для стерилізації шовку, дезінфекції гумових рукавиць і предметів догляду за хворими.

Розчини сулеми не можна застосовувати для дезінфекції об'єктів, забруднених речовинами, що містять білкові або жирові частинки. Всі предмети, які підлягають стерилізації в розчині ртуті дихлориду, мають бути ретельно відмиті від крові в гарячій воді з милом, оскільки сулема в поєднанні з білками утворює альбумінати, у присутності яких виникають сприятливі умови для розвитку мікробів.

Срібла нітрат (колларгол) вживають для промивання порожнин (1–2 % розчин), припікання надмірних грануляцій (5–10 % розчин).

Барвники

Брильянтовий зелений (0,1–2 % спиртовий розчин) використовують для змащування поверхні тіла при різних гнійничкових захворюваннях і обробки неглибоких поранень шкіри.

Детергенти

Детергенти – мийні засоби (походить від латинського слова detergere – очищати) – синтетичні речовини з високою поверхневою активністю, дезинфікуючими і мийними властивостями. З точки зору іонної дисоціації детергенти поділяють на неіоногенні та іоногенні. Останні в свою чергу ділять на катіонні (сполуки четвертинного амонію), аніонні (мила) та амфотерні.

Четвертинні амонієві сполуки (ЧАС) являють собою азотисті органічні речовини з вираженими бактеріостатичними, бактерицидними, піноутворюючими, емульгуючими, мийними властивостями.

Дегмін – воскоподібна речовина жовто-білого кольору зі специфічним запахом. Водні розчини стійкі, вони не втрачають бактерицидних властивостей понад рік. 1 % розчин дегміну застосовують для знезаражування шкірних покривів людини, рук хірурга тощо.

Дегміцид являє собою прозору сироподібну рідину від жовтого до червоно-коричневого кольору зі специфічним запахом жирних спиртів. Добре змішується з водою у співвідношенні 1:1 і зі спиртом в усіх співвідношеннях. Високі антимікробні властивості, мийна та піноутворююча дія дає змогу використовувати дегміцид для обробки рук хірургів та операційного поля без застосування мила, води, щіток, а також спирту та йоду.

Роккал – 10 % або 1 % водний розчин алкілдиме-талбензиламонію хлориду. Його застосовують у розведеному вигляді для дезінфекції рук, стерилізації інструментів, що псуються при кип'ятінні, для обробки зовнішніх статевих органів при підготовці до пологів, промивання піхви, обробки молочних залоз.

Мила, як і солі жирних кислот, сприяють посиленому механічному очищенню, внаслідок якого з предметів може бути видалено до 60- 90 % мікрофлори. Вони мають деякі бактерицидні властивості, що посилюються при підвищенні температури розчину, і сприяють розчинності деяких дезинфікуючих речовин, являючись таким чином добрими емульгаторами. Бактерицидне мило «Гігієна» містить 5– 10 % гексахлорофену. Воно рекомендується для систематичного миття рук персоналу пологових будинків, інфекційних лікарень, дитячих закладів, санаторіїв. Бактерицидне мило «Гігієна» не має запаху, і його мийні властивості не відрізняються від таких звичайного мила. Бактерицидні властивості цього мила не знижуються при тривалому зберіганні. Мило не подразнює шкіру рук навіть при його багаторазовому використанні.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.004 сек.)