АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Збирання сечі для лабораторних досліджень

Читайте также:
  1. II Перелік лабораторних та практичних робіт
  2. АКТИВІЗАЦІЯ ВПРОВАДЖЕННЯ РЕЗУЛЬТАТІВ НАУКОВИХ ДОСЛІДЖЕНЬ
  3. Бібліотека - інтелектуальний центр наукових досліджень. Структура і організація економічної бібліографії
  4. Блок 3 Лабораторних робіт
  5. Взяття крові із вени для імунологічних та біохімічних досліджень
  6. Види акустичних досліджень.
  7. Види маркетингових досліджень
  8. Виконанні лабораторних робіт.
  9. Виконання досліджень
  10. Вимоги до оформлення лабораторних робіт
  11. Вимоги підготовки до практичних (лабораторних) занять
  12. ВИСНОВКИ І РЕКОМЕНДАЦІЇ ЗА НАСЛІДКАМИ ДОСЛІДЖЕНЬ

УЧАСТЬ МЕДИЧНОЇ СЕСТРИ У ЛАБОРАТОРНИХ ТА ІНСТРУМЕНТАЛЬНИХ ДОСЛІДЖЕННЯХ

АНАЛІЗ СЕЧІ І КАЛУ

Збирання сечі для лабораторних досліджень

У нормі добова кількість сечі у здорової людини становить приблизно 1500 мл. Вона прозора, має жовтий або світло-жовтий колір, дає кислу реакцію на лакмус, відносна густина коливається в широких діапазонах (1003—1030). У сечі не повинно бути білка, глюкози, пігментів, кетонових тіл. Осад нормальної сечі незначний з поодинокими клітинами епітелію сечових шляхів, лейкоцитами та малою кількістю солей.

Збирати сечу для загального клінічного аналізу повинна медсестра нічної зміни, оскільки для дослідження найчастіше потрібна перша порція сечі після сну. У жінок під час менструації сечу для аналізу не збирають.

Підготовка хворих і посуду. Перед збиранням сечі на аналіз жінка повинна здійснити туалет зовнішніх статевих органів теплим блідо-рожевим розчином калію перманганату або теплою перевареною водою, а чоловік — промити головку статевого члена цими самими розчинами.

Щоб запобігти потраплянню в посудину сторонніх домішок (з піхви, сечівника), збирають середню порцію сечі, тобто починають збирати сечу із середини сечовипускання.

Іноді у жінок сечу на аналіз беруть катетером, щоб виключити потрапляння патологічних домішок з піхви.

Збирати сечу на аналіз треба в чистий сухий скляний флакон. Його щільно закривають і наклеюють направлення, на якому зазначають прізвище хворого, ініціали, мету дослідження (загальний аналіз сечі), відділення, номер палати, дату.

До відправки в лабораторію сечу зберігають у холодному місці. Відправляють сечу в лабораторію не пізніше як через 60 хв після збирання, тому що інфікування її в навколишньому середовищі може призвести до основного бродіння.

Загальний аналіз сечі. У чистий сухий скляний посуд (флакон, банка) збирають усю сечу вранці після сну і відливають у кількості 100—200 мл для аналізу. Якщо попередньо тяжкохвора жінка або чоловік мочаться в судно чи сечоприймач, то вони повинні бути чистими і сухими.

Аналіз сечі на наявність глюкози. Сечу для дослідження на наявність глюкози пропонують пацієнтові збирати протягом доби в спеціально виділений посуд (нічний сечоприймач). Тримати сечу необхідно в прохолодному місці. Перед відправленням до лабораторії визначають і записують добовий діурез, перемішують добову сечу, щоб рівномірно розподілився осад, що містить кристали солей і формені елементи, і лише після цього відливають у чистий сухий флакон 200 мл сечі для дослідження.

• Для дослідження глюкозуричного характеру сечу збирають у визначений час: 1-а порція — з 9.00 до 14.00; 2-а — з 14.00 до 19.00; 3-я — з 19.00 до 23.00; 4-а — з 23.00 до 6.00; 5‑а — з 6.00 до 9.00.

• Для дослідження на визначення кількості діастази збирають 50 мл сечі, але обов'язково свіжо випущеної і теплої, яку доправляють до лабораторії.

Для визначення кількості формених елементів в осаді сечі (лейкоцитів, еритроцитів, циліндрів) застосовують методи Амбурже, Аддіса—Каковського, Нечипоренка.

•Для дослідження сечі за методом Амбурже до лабораторії відправляють порцію сечі, зібрану за 3 год. Пропонують хворому вранці звільнити сечовий міхур у туалет, а сечу, виділену протягом наступних 3 год, збирають у чисту посудину і відправляють до лабораторії. За цим методом визначають хвилинну лейкоцитурію, тобто кількість формених елементів, що виділяється з сечею протягом 1 хв. У нормі за 1 хв з сечею виділяється до 2000 лейкоцитів і до 1000 еритроцитів.

•Для дослідження за методом Нечипоренка сечу хворий може зібрати в будь-який час доби в кількості 10 мл із "середньої" порції.

Визначають кількість формених елементів в 1 мл осаду сечі. У здорової людини в 1 мл осаду сечі міститься до 2000 лейкоцитів і 1000 еритроцитів.

• Для збирання сечі за методом АддісаКаковського пропонують хворому о 22.00 звільнити сечовий міхур і протягом ночі, якщо це можливо, не мочитись. Усю сечу, виділену о 8.00 хворим, збирають у чисту посудину і відправляють до лабораторії на дослідження. Якщо хворий протягом ночі виділяє сечу, її потрібно збирати у визначену посудину, додавши до неї 4—5 крапель формальдегіду, щоб запобігти розпаду формених елементів. При дослідженні сечі методом Аддіса—Каковського підраховують виділену кількість формених елементів у добовій сечі. У здорової людини виділяється за добу еритроцитів до 1·106, лейкоцитів — 2·106, циліндрів — до 2·104.

• Для бактеріологічного дослідження достатньо 10 мл сечі, зібраної в стерильний посуд з корком. Пояснюють хворому, щоб він ретельно виконав туалет зовнішнього статевого органу, обережно відкрив посуд (пробірку) і, не торкаючись до країв посуду зсередини руками, частково заповнив середньою порцією сечі, а потім одразу закрив корком. До внутрішньої (стерильної) частини корка також не можна торкатись руками. Процедуру потрібно провести швидко і акуратно, щоб стерильний посуд залишався відкритим якомога менше часу.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)