АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Проведення проби за Зимницьким

Читайте также:
  1. IІІ. Проведення перевірок суб’єктів господарювання та органів влади та інших підконтрольних об’єктів органами Держтехногенбезпеки України
  2. VIII. Регламент проведення змагань з окремих видів спорту
  3. VІ. Організація і проведення конкурсу
  4. Алгоритм проведення
  5. Алгоритм проведення
  6. Алгоритм проведення
  7. Алгоритм проведення
  8. Алгоритм проведення санобробки при зараженні БЗ
  9. Бухгалтерські проведення з обліку надходження основних засобів
  10. БУХГАЛТЕРСЬКІ ПРОВЕДЕННЯ З РОЗРАХУНКІВ ІЗ ПДВ
  11. Бухгалтерські проведення обліку розрахунків з іншими дебіторами і кредиторами
  12. В якому випадку необхідно проведення атестації робочих місць?

Проба за Зимницьким дає більш точні відомості про стан сечовиділення і про ниркову функцію, а також про порушення концентраційної здатності нирок.

Перед проведенням обстеження хворому треба відмінити сечогінні препарати, обмежити вживання рідини до 1,5 л на добу з тим, щоб не збільшився діурез, а також не знизилась відносна густина сечі.

Готують 8 чистих сухих флаконів ємністю 250—400 мл.

• До кожного з них приклеюють етикетку із зазначенням прізвища та ініціалів хворого, відділення, палати, номера порції та години, в інтервалі між якими хворий збирає сечу в певний флакон (6.00—9.00, 9.00—12.00, 12.00—15.00 і т.д.). Сечу хворий збирає протягом доби.

• О 6.00 хворий звільняє сечовий міхур (цю порцію сечі не збирають).

• Протягом кожних трьох годин хворий мочиться у відповідний флакон один або декілька разів.

• Стежать за тим, щоб хворий по можливості заповнив усі флакони. 0 24.00, 3.00 та 6.00 його розбуджують для випорожнення сечового міхура.

• Якщо в разі поліурії не вистачає об'єму 1 флакона, видають додатковий із зазначенням на ньому прізвища хворого та номера порції.

• Уранці наступного дня відправляють усі флакони до лабораторії.

• Ті флакони, що не були заповнені, також відправляють до лабораторії.

Проведення лабораторного дослідження (довідково). В кожній з 8 порцій сечі послідовно визначають об'єм і питому вагу. Для визначення об'єму сечу з флакона виливають у мірний циліндр. Щоб на поверхні сечі не утворювалася піна, циліндр тримають, похило, а сечу наливають по стінці.

Питому вагу сечі визначають особливим приладом — урометром, який складається з порожнистого циліндра, знизу наповненого ртуттю, і циліндричної трубочки, що відходить від верхньої частини циліндра, на яку нанесено шкалу з поділками. Для визначення питомої ваги сухий урометр повільно опускають у циліндр з сечею (він не повинен торкатися стінок циліндра). Легко підштовхнувши урометр зверху, чекають, поки припиняться його коливання, і визначають питому вагу сечі за поділкою на шкалі, що відповідає нижньому меніску. Циліндр з сечею треба тримати так, щоб поверхня сечі була на рівні ока.

Якщо сечі мало, її розводять дистильованою водою в два рази (1 мл сечі + 1 мл води) або в три рази (1 мл сечі + 2 мл води). Визначивши питому вагу, дві останні цифри множать на ступінь розведення. Наприклад, після розведення сечі в два рази її питома вага 1,010; помноживши дві останні цифри (10) на ступінь розведення (2), отримують істинну питому вагу сечі — 1,020. Одержані дані записують на спеціальних бланках.

Визначення результатів проби. Результат проби за Зимницьким вважають добрим, якщо:

• добовий діурез достатній (близько 1,5 л) і становить 65—75% від кількості випитої хворим рідини;

• денний діурез, тобто сеча, виділена з 6.00 до 18.00, має становити 2/3—3/4 від добової, нічний — 1/3—1/4 від добового діурезу;

• у разі здорових нирок відносна густина різних порцій сечі коливається в значних межах (1003—1030). Що нижча, монотонніша і рівномірніша відносна густина сечі, тим тяжче уражена паренхіма нирок.

 


1 | 2 | 3 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.002 сек.)