АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

ДОПОМОГА ПАЦІЄНТАМ ПІД ЧАС ПРИЙМАННЯ ЇЖІ

Читайте также:
  1. Алгоритм 4.3. Діагностичний і лікувальний (перша медична допомога) пошук при струсі мозку.
  2. Безробіття, його показники і види. Допомога до безробіттю.
  3. Випромінювання: приймання та аналіз
  4. Вправи для корекції зорового сприймання і дітей з дизартрією
  5. Вторинна безоплатна правова допомога
  6. Глава 43. Міжнародна правова допомога при проведенні процесуальних дій
  7. ДОЛІКАРСЬКА ДОПОМОГА ПРИ ЗАХВОРЮВАННЯХ ТА ОТРУЄННЯХ
  8. Долікарська допомога при носовій кровотечі
  9. Долікарська медична допомога при внутрішніх кровотечах
  10. Долікарська медична допомога при зовнішніх кровотечах
  11. Допомога дітям раннього й дошкільного віку

Апетит залежить від багатьох чинників. Наприклад, у людини може бути поганий апетит, якщо вона хворіє, схвильована або відчуває страх.

Апетит залежить від запаху їжі, який може змусити людину відчути голод чи, навпаки, відразу до їжі. Запах також впливає на смак їжі.

Для поліпшення апетиту необхідно створювати приємну обстановку в приміщенні, де відбувається приймання їжі. Ви можете створити приємну обстановку під час їди для ваших підопічних, якщо будете дотримуватися основних правил, викладених нижче.

□ Підтримуйте атмосферу під час їди настільки веселою і комфортною, наскільки це можливо.

□ Забезпечте достатнє освітлення кімнати, де приймається їжа.

□ Утримуйте кімнату чистою, без неприємних запахів.

□ Визначіть певний час для підготовки до приймання їжі.

□ Запропонуйте пацієнту помити руки перед їдою.

□ Якщо потрібно, допоможіть вашому підопічному сісти комфортно, зайняти таке положення, в якому йому легше жувати і ковтати, а також користуватися столовими наборами.

□ Подавайте страви швидко, щоб гаряча їжа залишилася гарячою, а холодна — холодною. Деякі продукти швидко псуються, якщо зберігати їх при кімнатній температурі.

□ Якщо людина на лікувальній дієті, переконайтесь, що вона одержує належну їжу.

□ Дізнайтеся в пацієнта про непереносимість певних продуктів (алергію) і про те, які продукти він любить вживати.

□ Подавайте протерту їжу окремо. Додавайте приправи, такі, як сіль (якщо є дозвіл) і перець у протерту їжу. До безсольових страв додають відварену і злегка підсмажену цибулю, яблучний, лимонний, гранатовий соки.

□ Протерта їжа на вигляд не така апетитна, як звичайна, але позитивне ставлення до неї може допомогти вашому підопічному її з'їсти. Необхідно спостерігати за пацієнтами під час їди, щоб визначити, чи не потребують вони допомоги. Іноді люди залишають частину їжі, тому що вони занадто втомилися. У такому випадку ви можете допомогти їм в прийманні їжі або запропонувати перекусити пізніше.

Деякі люди, які потребують допомоги під час приймання їжі, почувають при цьому себе безпомічними. Дуже важливо переконати вашого підопічного їсти самостійно стільки, скільки він може це зробити. Ви можете допомогти відкрити пакунок з молоком тому, у кого слабкі руки, порізати м'ясо тому, у кого одна сторона тіла паралізована. Ви можете під час їжі підтримати за лікоть пацієнта, у якого слабка рука. Під час кожного приймання їжі поговоріть з людиною про те, якої саме допомоги вона потребує.

Допомагаючи вашим підопічним приймати їжу, дотримуйтесь нижчеподаних рекомендацій.

□ Переконайтеся, що пацієнт займає правильне положення для приймання їжі що його ноги в стійкому положенні, лікті або передпліччя лежать на столі, якщо він потребує опори. За бажанням людини забезпечте захист її одягу від забруднення, розстеливши рушник або серветку на груди (рис. 6).

□ Якщо ви повинні допомогти нагодувати вашого підопічного, запитайте в якому порядку він хоче приймати їжу, які приправи більше подобаються, називайте кожну страву, яку ви пропонуєте.

□ Якщо пацієнт збирається пити такі гарячі напої, як чай або кава, перевірте перед подачею їхню температуру, капнувши декілька крапель на зап'ясток; якщо ви відчуваєте, що рідина ще гаряча, дайте їй трохи охолонути, а потім подавайте.

Пропонуючи пити гарячий напій через трубочку, спочатку перемішайте його трубочкою, щоб розподілити тепло рівномірно. Людина може пити і ковтати рідину, як забажає. Якщо вона набрала занадто багато рідини в рот і не в змозі її проковтнути, варто вийняти трубку з рота і відкласти вбік, щоб дати час проковтнути рідину.

Пропонуючи напій пацієнту в лежачому положенні, однією рукою підніміть і підтримуйте голову, іншою - тримайте чашку, з якої він п'є Пропонуйте рідину тільки в тому випадку, коли в роті немає їжі.

□ Годуйте вашого підопічного повільно. Спочатку запропонуйте йому попити (таким способом він змочить рот, і йому буде легше ковтати), потім — тверду їжу. Наповнюйте ложку на дві третини. Спочатку доторкніться ложкою до нижньої губи пацієнта, щоб він відкрив рот, потім — язика. Так пацієнт дізнається, що ложка в нього у роті.

Зробіть паузу, щоб ваш підопічний міг прожувати і проковтнути. Запропонуйте попити після приймання твердої їжі, перевіряючи, чи не занадто гаряча рідина. Закінчивши годувати вашого підопічного, дайте йому воду для полоскання рота. При необхідності витріть рот серветкою.

Коли людина, за якою ви доглядаєте, закінчила їсти, приберіть посуд І наведіть порядок на столі. Якщо потрібно, допоможіть пацієнту вимити руки, почистити зуби або прополоскати рот (за бажанням).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)