АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Інвазивні методи дослідження

Читайте также:
  1. A) Зам.директора по УР, методист, тренера по вилам спорта
  2. I. Карта методической обеспеченности учебной дисциплины
  3. I. ОРГАНИЗАЦИОННО-МЕТОДИЧЕСКИЙ РАЗДЕЛ
  4. I. ПРОБЛЕМА И МЕТОДИКА ИССЛЕДОВАНИЯ
  5. I.1.3. Организационно-методический раздел
  6. I.ЗАГАЛЬНІ МЕТОДИЧНІ ВКАЗІВКИ
  7. II. ОБЩИЕ МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ИЗУЧЕНИЮ ДИСЦИПЛИНЫ
  8. III. Метод, методика, технология
  9. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ ПО ПРОВЕДЕНИЮ СЕМИНАРСКИХ ЗАНЯТИЙ
  10. III. МЕТОДИЧЕСКИЕ РЕКОМЕНДАЦИИ СТУДЕНТАМ ПО ПОДГОТОВКЕ К СЕМИНАРУ
  11. III. Общие методические указания по выполнению курсовой работы
  12. III. УЧЕБНО-МЕТОДИЧЕСКАЯ КАРТА (заочная дистанционная форма обучения)

Загальна ангіокардіографія. Використовується для визначення форми та розмірів серця і великих судин та виявлення патологічних сполучень між ними. розрізняють венозну (загальну див. мал..10.) ангіокардіографію (рентген контрастну речовину вводять в ліктьову вену) та катетеризаційну (контрастну речовину вводять в порожнини серця через катетр за Селдінгером див. мал..9.).

Мал..9. Виконання артеріографії за Селдінгером.

А – пункція артерії троакаром; Б – введення металічного провідника через троакар; В – вилучення троакару; Г – проведення катетера на металічному провіднику.

Мал..10. Загальна ангіокардіограма.

 

Вентрикулографію або аортографію виконують шляхом пункції стегнової артерії за Сельдінгером (див. мал.. 9), проводять катетер відповідно до лівого шлуночка або аорти, вводять рентгенконтрастну речовину і виконують серію знімків (див. мал..11.). Ці методи застосовують для виявлення дефекту міжшлуночкової перегородки, недостатності мітрального клапана, недостатності клапану аорти, аномалій розвитку аорти та її гілок, коарктації (звуження) аорти тощо.

Мал..11. Вентрикулограма.

Коронарографія — це контрастне дослідження вінцевих артерій, яке застосовується для виявлення локалізації, поширеності, ступеню звуження артерій, оцінки стану колатерального кровообігу. Коронарографія (див. мал..12.) виконується шляхом пункції стегнової артерії, проведення катетера до правої або лівої вінцевих артерій.

Мал..12. Коронарограма (стрілкою позначено стеноз передньої гілки).

За допомогою ангіографії вивчають стан судин (див. мал.. 13.): артерій (артеріографія), вен (венографія, або флебографія), лімфатичних судин (лімфографія).

Мал..13. Ангіографія:

а) артеріографія черевної аорти та її гілок; б) флебографія вен гомілки; в) лімфографія судин (лімфатичних) клубової ділянки.

Дигитальна (цифрова) субтракційна ангіографія полягає в отриманні зображення за допомогою комп’ютера, який від зображення, отриманого після введення у судину контрасту, віднімає зображення, отримане до введення контрасту, таким чином щезає фонове зображення оточуючих органів, що покращує якість зображення контрастованих судин та дозволяє зменшити кількість контрастної речовини.

Мал.. 14. Дигітальна субтракційна аортограма.

Класифікація методів дослідження серця і судин:

1. За черговістю: первинні (УЗД, рентгенографія, рентгеноскопія) та вторинні (радіонуклідні, КТ, МРТ і контрастні);

2. За інвазивністю: неінвазивні (УЗД, рентгенографія, рентгеноскопія, КТ, МРТ) та інвазивні (радіонуклідні та контрастні);

3. За отриманою інформацією: морфологічні (УЗД, рентгенографія, рентгеноскопія, КТ, МРТ, контрастні методики) та функціональні (УЗД, рентгеноскопія, радіонуклідні меодики).


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)