АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Графічні зображення та робота з ними

Читайте также:
  1. Cамостійна робота студентів
  2. Cамостійна та індивідуальна робота
  3. Cамостійна та індивідуальна робота
  4. Cамостійна та індивідуальна робота
  5. Cамостійна та індивідуальна робота
  6. Cамостійна та індивідуальна робота
  7. Cамостійна та індивідуальна робота
  8. Cамостійна та індивідуальна робота
  9. Cамостійна та індивідуальна робота
  10. D – моделювання в графічній системі КОМПАС
  11. II. Індивідуальна робота студентів.
  12. II. Індивідуальна робота студентів.

ТЕОРЕТИЧНИЙ МАТЕРІАЛ.

Щоб в документ Word вставити яке-небудь графічне зображення, слід вибрати відповідну команду у групі Иллюстрации вкладки Вставка на стрічці (Рис. 1).

Рис. 1. Вибір зображення.

 

В цій групі містяться п’ять кнопок, що відповідають різним типам зображень.

· Рисунок. Зображення, що міститься в файлі на диску.

· Клип. Дана категорія, крім власне кліпів (або стандартних картинок, що містяться у Office), включає також інші файли мультимедіа (фотографії, аудіо- і відеозаписи) – на дисках і в Інтернеті.

· Фигуры. Мова йде про різні прямокутники, кола, стрілках, лініях, а також елементах блок-схем і виносках.

· SmartArt. Під рисунками SmartArt розуміють прості графічні зображення списків і елементів процесів, а також більш складні діаграми Венна і організаційні діаграми.

· Диаграмма. Мова йде про діаграми, що використовуються для представлення табличних даних.

 

Крім того, до графічних зображень також можна віднести об’єкти WordArt – відповідна команда для їх вставки в документ Word є в групі Текст на вкладці стрічки Вставка.

 

В літературі часто можна також зустріти такі терміни, як графіка, зображення, графічне зображення, малюнок, фотографія, кліп (або картинка).

Зображення, графічне зображення або графіка – по суті, одне й те ж. Це загальні терміни, що означають у документі Word практично все, крім тексту.

Малюнок – це зображення, створене людиною (за допомогою спеціальної комп’ютерної програми).

Фотографія – також зображення, проте створене з натури за допомогою спеціальної цифрової камери.

Кліп (або картинка) у Word – це готове зображення (завжди малюнок), що зберігається у бібліотеці, яка надається разом з пакетом Office або міститься на Web-сервері компанії Microsoft.

 

Графічні зображення та робота з ними.

Щоб вставити графічні зображення з файлу необхідно виконати наступні дії.

1. Помістити курсор у місце, де потрібно вставити зображення.

2. В групі Иллюстрации на вкладці Вставка стрічки вибрати команду Рисунок.

У результаті на екрані з’явиться діалогове вікно Вставка рисунка. (Рис. 2)

В цьому вікні по замовчуванню відкривається папка Рисунки (общие). Якщо зображення, яке необхідно вставити у документ, міститься в іншій папці, перейти до потрібної папки за допомогою випадаючого списку Папка.

Рис. 2. Діалогове вікно Вставка рисунка.

 

3. Натиснути на значку потрібного зображення у вікні Вставка рисунка.

4. Натиснути на кнопку Вставить внизу діалогового вікна.

Після цього вибране зображення з’являється у документі за місцезнаходженням курсору.

 

Що можна робити зі вставленим з файлу зображенням? По-перше, можна перемістити його у документі у інше місце або змінити його розміри. По-друге, при виділеному зображенні на стрічці з’являється вкладка Формат, засоби якої дозволяють різним чином змінювати об’єкт. (Вкладка Формат, що з’являється на стрічці при вставці зображення з файлу та ж сама, що і при вставці кліпу. Відповідно, набір дій, застосовних до вставленого з файлу об’єкту, той же, що і для кліпу.)

 

Зображення легко переміщувати за допомогою мишки. Якщо це вставлений кліп, малюнок з файлу, фігура чи об’єкт WordArt, потрібно розмістити вказівник мишки на середині зображення, натиснути ліву кнопку мишки (вказівник при цьому доповниться перехрестям зі стрілками), а потім перетягнути зображення.

Якщо потрібно перемістити діаграму або малюнок SmartArt, перед цим потрібно натиснути на зображенні (при цьому навколо зображення з’явиться рамка з маркерами). Після цього розмістити вказівник мишки на рамці (але не на маркері – вказівник доповниться при цьому перехрестям зі стрілками), натиснути кнопку мишки і здійснити перетягування.

Примітка. Якщо потрібно скопіювати зображення в інше місце (залишивши його оригінал на початковому місці), при перетягуванні зображення за допомогою мишки натиснути клавішу <Ctrl>.

 

Якщо зображення потрібно перемістити по горизонталі, можна скористатися різними засобами, які звичайно застосовуються при роботі з текстом. Способи переміщення зображення по горизонталі перераховані нижче.

Ø Виділити зображення, а потім скористатися кнопкою Выровнять текст по левому краю, По центру або Выровнять текст по правому краю у групі Абзац на вкладці стрічки Главная. В результаті зображення переміститься у відповідне місце сторінки.

Ø Виділити зображення, а потім скористатися кнопкою Увеличить отступ або Уменьшить отступ в групі Абзац на вкладці Главная. В результаті зображення переміститься вправо чи вліво.

Ø Помістити текстовий курсор у нижнього лівого кутка зображення, а потім скористатися клавішею пробілу чи <Tab>. У результаті зображення переміститься вправо.

 

Для того, щоб змінити розміри зображення потрібно натиснути на зображенні у Word, по його контуру з’явиться вісім маркерів (у кожного кутка і посередині кожної сторони). Якщо вказівник мишки помістити на такий маркер, він набуде вигляду двонапрямлючої стрілки. А потім необхідно перетягнути маркер у одному з напрямів, що вказуються стрілкою. (Рис. 3)

Рис. 3. Зміна розмірів зображення.

 

При перетягуванні маркеру, що розміщений посередині сторони зображення, його розміри змінюються лише по горизонталі чи по вертикалі.

При перетягуванні маркера, що розміщений у кутку зображення, його розміри змінюються одночасно по горизонталі і вертикалі. Пропорції зображення при цьому зберігаються лише у вставленого кліпу чи зображення, що вставлене з файлу.

 

Розміри зображення також можна задавати за допомогою чисел. Це можна зробити на вкладці Формат у групі Размер (Рис. 4). Засоби цієї групи є двома лічильниками, що дозволяють задати висоту і ширину (у сантиметрах) виділеного графічного об’єкта.

Рис. 4. Задання висоти і ширини виділеного графічного об’єкта.

 

Зображення також можна обрізати. Під обрізанням зображення розуміють відсікання деякої його частини. При цьому, на відміну від зміни розмірів, зображення скорочується, проте не зменшується.

Щоб обрізати зображення, слід його виділити, а потім скористатися командою Обрезка у групі Размер на вкладці стрічки Формат. Після цього, якщо перетягти один з маркерів всередину, то зображення буде обрізано.

 

Зображення можна також розміщувати в тексті. А для того, щоб воно не відволікало увагу необхідно вибрати правильне його положення. Для його потрібно у групі Упорядочить на вкладці Формат вибрати команду Обтекание текстом. При виборі цієї команди відкриється меню, у якому представлені варіанти взаємодії зображення з текстом (Рис. 5).

Рис. 5. Варіанти обтікання зображення текстом.

 

Якщо потрібно розмістити декілька зображень поряд, наприклад, каскадом, то слід виконати наступні дії.

1. Вставити у документ декілька зображень і надати їм потрібних розмірів.

2. Для будь-якого з зображень вибрати варіант обтікання За текстом або Перед текстом.

3. Перемістити зображення так, щоб вони розміщувалися потрібним чином одне поверх іншого.

Звісно, зображення не повинні повністю закривати одне одного, вони повинні лише частково накладатися.

4. Щоб перемістити зображення «вище» або «нижче», натиснути на ньому правою клавішею мишки, а потім у контекстному меню знайти вказівник на команду На задний план або На передний план (Рис. 6).

Рис. 6. Вибір позиції розміщення декількох зображень.

 

Також зображення можна упорядковувати. Відповідні команди містяться на вкладці Формат у групі Упорядочить (Рис. 7).

Рис. 7. Група Упорядочить на вкладці Формат.

 

З представлених тут команд розглянемо ще команди Положение, Выровнять, Группировать і Повернуть.

 

При виборі команди Положение відкриється колекція (Рис. 8), що дозволяє задавати положення виділеного графічного об’єкту на сторінці.

Рис. 8. Вибір варіанту розміщення графічного зображення на сторінці.

 

Якщо ініціювати команду Выровнять, відкриється меню (Рис. 9), команди якого дозволяють визначити вирівнювання виділеного зображення.

Рис. 9. Вибір варіанту вирівнювання графічного зображення.

 

При виборі команди Группировать відкриється меню (Рис. 10), команди якого управляють групуванням виділених об’єктів.

Рис. 10. Групування графічних об’єктів.

В ході роботи над документом може виникнути необхідність змінити розміщення всіх вставлених на одній з його сторінок об’єктів відносно нижньої або верхньої межі сторінки або, наприклад, заголовка. Переміщувати кожен об’єкт окремо вимагає затрат часу, особливо якщо він був витрачений на взаємне розміщення об’єктів. Розв’язанням проблеми є групування таких об’єктів і переміщення їх в якості одного цілого.

Для виділення декількох об’єктів, слід натиснути на першому з них, потім натиснути клавішу <Ctrl> або <Shift> і натиснути на інших. (Однак не вдається таким чином виділити декілька діаграм і рисунків SmartArt. Крім того, не піддаються одночасному виділенню графічні об’єкти різних типів).

 

Якщо ініціювати команду Повернуть, то відкриється меню (Рис. 11), команди якого дозволяють різним чином повертати (відображати) на екрані виділене зображення.

Рис. 11. Поворот (відображення) графічного об’єкту.

 

Кліпи.

Дана категорія, крім власне кліпів (або стандартних картинок, що містяться в складі Office), включає також інші файли мультимедіа (фотографії, аудіо- і відеозаписи).

Коли встановлюється на комп’ютері Word, одночасно з файлами цієї програми на жорсткий диск копіюється величезна кількість простих графічних зображень (або кліпів). Крім того, ще більше подібних зображень можна знайти на Web-сервері компанії Microsoft.

Для того щоб знайти кліп у наявних колекціях, а потім вставити його у документ Word, слід виконати такі дії.

1. У групі Иллюстрации на вкладці стрічки Вставка вибрати команду Клип.

У результаті у вікні Word відкриється область задач Клип.

2. У списку Просматривать, що розкрився, вказати у яких колекціях слід здійснити пошук потрібних кліпів.

Тут містить ієрархічний список, що містить три елементи вищого рівня: Мои коллекции, Коллекции Microsoft Office і Веб-коллекции. Кожен з цих елементів містить декілька елементів більш низького рівня. Наприклад, якщо натиснути на значку “+”, що міститься у квадраті, який розміщений напроти елементу Коллекции Microsoft Office, нижче відобразяться множина елементів більш низького рівня, що уособлюють різні категорії кліпів (Бизнес, Государство, Животные, Здания та ін.). Щоб вказати, серед яких категорій кліпів слід здійснити пошук слід встановити прапорець навпроти відповідних елементів ієрархічного списку.

(При цьому для доступу до Web-колекцій потрібно підключення до Інтернету).

Для пошуку з певної колекції або категорії слід встановити прапорець навпроти відповідного елементу списку. А якщо вирішено здійснювати пошук одразу у всіх колекціях і категоріях, слід встановити прапорець навпроти елементу Везде.

3. У списку Искать объекты, що розкрився, вказати, серед яких різновидів об’єктів слід виконувати пошук.

Тут міститься ієрархічний список, що містить чотири елементи вищого рівня: Клипы, Фотографии, Фильмы і Звуки.

Кожен з цих елементів містить декілька елементів більш низького рівня, що визначають формати відповідних файлів.

Для пошуку серед мультимедіа одного з типів, слід встановити прапорець навпроти елемента Клипы, Фотографии, Фильмы або Звуки. А якщо вирішено здійснювати пошук всюди, слід встановити прапорець навпроти елементу Все типы мультимедиа.

4. В полі Искать області задач Клип ввести ключове слово, що асоціюється з потрібним зображенням, і натиснути на кнопці Начать.

5. Щоб одну з знайдених картинок вставити до документу, просто слід натиснути на ній у області задач.

Можна також перетягнути картинку з області задач у потрібне місце документу.

 

Крім картинок, у документу Word можна вставляти фотографії, а також аудіо- і відеофайли (у вигляді значків). Якщо документ призначений для виведення на друк, то від наявності в ньому аудіо- і відеофайлів буде мало користі. Якщо ж документ призначений для публікації у Web, то досить виправдано вставляти у нього аудіо- і відеофайли: якщо натиснути на значку такого файлу у Web-сторінці, почнеться його перегляд.

 

Крім картинок, що містяться у Microsoft Office 2007 чи бібліотеці на Web-вузлі Microsoft, існує досить велика кількість картинок на деяких інших Web-вузлах у Інтернеті. Наприклад, ось три Інтернет-адреси, де можна знайти їх велику кількість:

www.graphicsfactory.com

www.barrysclipart.com

www.clipartconnection.com

 

Дії, що застосовуються до кліпів, представлені на вкладці Формат (яка з’являється на стрічці при виділенні у документі кліпу (чи вставленого з файлу графічного зображення)). Засоби цієї вкладки розподілені по чотирьох групах: Изменить, Стили рисунков, Упорядочить і Размер. Засоби груп Упорядочить і Размер (що застосовуються не лише до кліпів, але й до графічних зображень всіх інших типів), були розглянуті раніше.

 

Розглянемо більш детально групу команд Изменить. Вона містить шість команд.

1) При виборі команди Яркость відкривається меню (Рис. 12), що дозволяє збільшити чи зменшити яскравість для виділеного кліпу.

2) Якщо вибрати команду Контрастность, відкриється меню (Рис. 13), де можна збільшити або зменшити контрастність зображення виділеного у документі кліпу.

І у меню на рис. 12, і у меню на рис. 13, крім відповідних засобів визначення яскравості та контрастності, міститься також команда Параметры настройки рисунка. При виборі даної команди (у будь-якому з меню) на екрані відображається діалогове вікно Формат рисунка, яке дозволяє визначити такі характеристики зображення, як заливка, колір і тип ліній рамки, тінь, об’єм і т.п. (До речі, це ж вікно відкриється, якщо натиснути на кнопці виклику діалогового вікна у нижньому правому кутку групи.)

Рис. 12. Меню Яркость. Рис. 13. Меню Контрастность.

 

3) При виборі команди Перекрасить відкривається колекція (рис. 14), засоби якої дозволяють змінювати кольорову гаму виділеного кліпу.

Рис. 14. Меню команди Перекрасить.

 

4) Якщо вибрати команду Сжатие рисунков, відкриється однойменне діалогове вікно, що дозволяє визначити параметри стиснення зображення у документі з метою зменшення його розмірів.

5) При виборі команди Изменить рисунок відкриється знайоме діалогове вікно Вставка рисунка, де можна вибрати одне з зображень для заміни зображення, виділеного у документі (зі збереженням його форматування і розміру).

6) Команда Сброс параметров рисунка відміняє всі форматування (зміну розмірів, контрастності, яскравості і т.п.), яке було застосоване до даного зображення після його вставляння до документу.

 

Розглянемо більш детально групу команд Стили рисунков вкладки стрічки Формат (Рис. 15).

Рис. 15. Група Стили рисунков вкладки стрічки Формат.

 

Як видно з рис. 15, дана група містить колекцію стилів, а також три команди.

 

Колекціястилів дозволяє змінювати стиль зображення. Можна користуватися згорнутою колекцією на стрічці (за допомогою прокрутки – див. рис. 15) або відкрити її (Рис. 16), натиснувши на кнопці Дополнительные параметры (див. Рис. 15).

Рис. 16. Колекція стилів зображення.

 

Команда Форма рисунка дозволяє вибрати форму зображення. При виборі цієї команди відкривається колекція фігур (Рис. 17), кожну з яких можна використовувати у якості форми зображення.

Рис. 17. Вікно вибору форми зображення.

 

При виборі команди Граница рисунка відкривається меню (або палітра) (Рис. 18), де крім кольорів, можна також вибрати тип і ширину меді для виділеного у документі зображення.

Рис. 18. Вибір палітри кольорів меж зображення.

 

При виборі команди Эффекты для рисунка відкриється меню (Рис. 19), що дозволяє застосувати до виділеного зображення різноманітні ефекти (такі як тінь, відображення, світіння, згладжування, рельєф і поворот). При цьому, якщо навести вказівник на один з ефектів у меню, то відкриється підменю, яке містить варіанти вибраного ефекту.

Рис. 19. Меню вибору ефекту для вибраного зображення.

 

Фігури.

Це найпростіші зображення, які можна вставляти до документу Word: різні лінії, основні геометричні фігури, стрілки, зірочки, стрічки, виноски. Всі вони вже містяться у готовому вигляді і процедура їх вставляння до документу дуже проста.

Для вставки

 


Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.015 сек.)