АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Оцінка трудового потенцiалу. Регулювання зайнятостi в регiонi

Читайте также:
  1. II. Визнання та оцінка запасів
  2. II. Визнання та первісна оцінка запасів
  3. II. Визнання та первісна оцінка нематеріальних активів
  4. II. Внедоговорные источники трудового права.
  5. III. Визнання та первісна оцінка основних засобів
  6. III. Нормативно-правовой договор как источник трудового права.
  7. III. Оцінка після первісного визнання та переоцінка нематеріальних активів
  8. IV. Оцінка вибуття запасів
  9. V. Судебная практика и источники трудового права.
  10. VII. Переоцінка та зменшення корисності основних засобів
  11. Автоматичні системи аналогового регулювання
  12. Акти судової влади як одна з форм трудового права

Прогнозна оцінка трудового потенціалу потрібна для того, щоб забезпечити повну зайнятість працездатного населення, правильний розподіл трудових ресурсів по регіонах і галузях суспільного господарства, а також їх раціональне використання. При цьому визначають потребу в робочій силі, джерела забез­печення цієї потреби, збалансовують потребу в робочій силі з джерелами її постачання на галузевому і територіальному рівнях.

Чисельність населення і трудових ресурсів області, району, міста на перспективу визначають з урахуванням даних аналізу демографо-економічних процесів на основі останнього перепи­су методом вікового пересування за коефіцієнтами народжува­ності, дожиття та механічного приросту. Розрахунки провадять по всіх вікових групах аж до одного року, представникам якої до початку наступного року випов­ниться рік. Стосовно населення міст окремо визначають кількість представників чоловічої і жіночої статі, підсумовують отримані дані.

оцінка трудового потенціалу показує його можливості щодо реалізації виробничої функції в регіональному матеріально­му відтворенні. Вона грунтується на синтезі показників фізичного обсягу та якісних характеристик трудових ресурсів. Оцінка фізичного обсягу трудових ресурсів означає виділення з усього населення частини людей, потенційно здатних працювати, тобто працездатного населення.

Можна оцінити трудовий потенціал двома способами: 1) за чисельністю працездатного населення без урахування відмінностей в якості трудових ресурсів, що насправді існують; 2) за якістю трудових ресурсів кожного з регіонів, коли інтегральна оцінка ресурсного потенціалу є добутком чисельності працездатного населення на агрегований показник його якості. Отримані ре­зультати оцінки двома способами можуть істотно відрізнятись один від одного. Одним з основних інструментів регулювання використання трудового потенціалу є баланс трудових ресурсів. Його скла­дають за даними їх статистичного обліку, демографічними розрахунками, даними відділів по використанню трудових ре­сурсів в обласних адміністраціях, міських бюро з працевлашту­вання та інформації населення, а також підприємств і закладів, що розміщені на території регіону.

Зведений баланс трудових ресурсів регіону — це система взаємозв’язаних показників формування і розподілу трудових ресурсів. Він складається з двох частин: 1) наявність трудових ресурсів за різними джерелами надходження (працездатне населення в працездатному віці, працюючі пенсіонери та підлітки); 2) поділ трудових ресурсів на соціальні групи (ро­бітники, службовці, сільські робітники), по видах зайнятості (в суспільному господарстві, навчання з відривом від виробни­цтва, в домашньому та індивідуальному підсобному господарстві), інші види зайнятості по сферах (матеріальне виробництво і невиробнича сфера) та галузях.

Зведений баланс містить найбільш загальні показники відтво­рення трудових ресурсів. Тому поряд із зведеним балансом здійснюють часткові балансові розрахунки, на основі яких визначають джерела поповнення робочої сили, складають прогно­зи щодо підготовки кваліфікованих робітників за різними формами навчання, підготовки спеціалістів та залучення мо­лоді на навчання.

При регулюванні використання трудових ресурсів слід врахо­вувати галузеву потребу в робочій силі і територіальний ас­пект її формування.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)