АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Пояснення до виконання завдання № 4

Читайте также:
  1. I. ПЕРЕВІРКА ДОМАШНЬОГО ЗАВДАННЯ
  2. II Завдання додому
  3. II. ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ'ЯЗКИ
  4. II. МЕТА, ЗАВДАННЯ ТА ШЛЯХИ ЇХ ВИКОННАННЯ.
  5. II. Основні напрями роботи, завдання та функції управління
  6. II. Практичне завдання.
  7. II. Практичне завдання.
  8. II. Тестові завдання
  9. IV рівень (одне завдання 4 бали)
  10. IІ Завдання додому
  11. IІ Завдання додому
  12. IІ Завдання додому

“Дати характеристику мережі природно-заповідного фонду заданої території”

При проведенні оцінки мережі ПЗФ певної території проводиться аналіз розміщення існуючих природно-заповідних об’єктів у системі адміністративного та природного районування, на основі якого формулюються висновки щодо повноти ступеня представленості їх у системі природного районування певної території.

Оцінка природно-заповідного фонду проводиться за такими показниками:

1. Загальна кількість природно-заповідних територій та об'єктів певної території (Nзаг) (адміністративних, фізико-географічних, гео­ботанічних областей, районів й інших одиниць адміністративного та природного районування).

2. Загальна площа ПЗФ певної території, (SПЗФ), га.

3. Відсоток заповідності території ( SЗ ), тобто відношення площі ПЗФ певної території (SПЗФ) до її загальної площі (Sзаг):

, % (1)

4. Відсоток суворої заповідності (СЗ), тобто відношення площ ПЗФ певної території із суворим режимом (СР), до загальної площі регіону:

, % (2)

5. Ступінь розчленованості (інсуляризованості) природно-заповідних територій (І), який складається з двох компонентів (Im i IN). Гранична площа ПЗО, яку можна вважати екологічно стабільною складає 50 га (прийнято в Україні, з огляду на значну розораність та відсутність великих відносно збережених природнгих масивів).

Індекс інсуляризованості території (І) буде дорівнювати:

(3)

де Sнс, Nнс – відповідно площа і кількість нестійких природно-заповідних об'єктів (площа кожного з них менше 50 га).

Значення І лежать у межах від 0 (інсуляризованість повністю відсутня) до 1 (інсуляризованість максимальна, всі природно-заповідні об’єкти нестійкі, мають площу менше 50 га). Чим вище значення І, тим значнішу роль в загальній території, що охороняється, відіграють дрібні ділянки, що не мають екологічної ста­більності, їх роль у збереженні генофонду незначна.

6. Рівномірність розподілу природно-заповідного фонду по певній територї. Вона оцінюється за бальною шкалою (Андрієнко і ін., 1998): 1 бал- нерівномірний розподіл; 2 бали- відносно рівномірний розподіл; 3 бали- рівномірний розподіл.

7. Ландшафтна репрезентативність, тобто представленість у ме­режі природно-заповідних територій основних елементів ландшафту певної території. Оцінюється за п’ятибальною шкалою: 1 бал – низька, 2 бали - задовільна, 3 бали -достатня, 4 бали - висока, 5 балів – дуже висока (Андрієнко і ін, 1998).

8. Характеристика якісного складу природно-заповідного фонду певної території. За класифікацією природно-заповідних територій, прийнятій в Україні, виділяється 11 категорій (природні і біосферні заповідники, національні природні та регіональні ландшафтні парки, заказника, пам’ятки природи, заповідні урочища, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, ботанічні сади, дендрологічні і зоологічні парки). Оцінка проводиться за кількістю і загальною площею природно-заповідних об’єктів по кожній із категорій.

Таблиця 5

Оцінка

природно-заповідного фонду за загальними показниками

 

Оцінка Коефіцієнт заповідності Коефіцієнт інсуляризо-ваності Якісний склад (кількість категорій)
в балах описово
  низька 0 - 2 1 - 0,8 1 - 2
  задовільна 2,01 - 4,0 0,8 - 0,6 3 - 4
  достатня 4,01 - 6,0 0,6 - 0,4 5 - 7
  висока 6,01 – 8,0 0,4 - 0,2 8 - 9
  дуже висока більше 8,1 0,2 - 0 10 - 11

Порядок виконання завдання №4:

 

1. Зробити викопіровку карти даної території (адміністративного району).

2. Виписати існуючі природно-заповідні об’єкти, що знаходяться на даній території, зазначити їх площу, категорію та статус.

3. Нанести природно-заповідні об’єкти на карту адміністративного району.

4. Підрахувати відсоток заповідності території адміністративного району і порівняти його з з відсотком заповідності області, України, Європейських країн.

5. Визначити індекс інсуляризованості природно-заповідної мережі адміністративного району.

6. Оцінити репрезентативність природно-заповідних об’єктів в структурі природного районування території.

7. Проаналізувати положення природно-заповідних об’єктів в системі природного районування.

Результати можна оформити у вигляді таблиці:

Таблиця 6

Оцінка природно-заповідної мережі адміністративного району за загальними показниками

№ з/п Назва ПЗО Категорія Статус Площа Природне районування
фізико-географічне Геобота-нічне
             
             
           

8. За даними таблиці зробити висновки щодо сучасного стану природно-заповідної мережі адміністративного району та передбачити шляхи щодо її оптимізації

 

Таблиця 7

Вихідні дані до виконання завдання №4

“Оцінка регіональної мережі природно-заповідного фонду”


1 | 2 | 3 | 4 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.005 сек.)