АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Тема: Дії населення в умовах НС

Читайте также:
  1. А. Тільки в аеробних умовах
  2. Анатомо-структурні зміни рослин в умовах засолення
  3. Антимонопольна політика в умовах ринкової економіки.
  4. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  5. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  6. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  7. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  8. БЕЗПЕКА ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ В УМОВАХ НАДЗВИЧАЙНИХ СИТУАЦІЙ
  9. Безпека харчування в умовах хімічного забруднення навколишнього середовища.
  10. благополуччя населення
  11. В потоці, що знаходиться в умовах турбулентного режиму, швидкості біля стінки змінюються за ________ законом.
  12. В УМОВАХ БОРГОВОЇ КРИЗИ

ПЛАН

1.Планування дій та заходи захисту населення в умовах НС природного та техногенного характеру.

2. Планування дій персоналу в умовах техногенного вибуху.

 

Планування дій та заходи захисту населення в умовах НС природного та техногенного характеру

Роботу з розробки плану ЦЗ організує штаб ЦЗ під керівництвом начальника ЦЗ об’єкту. До розробки документів залучають керівний склад і фахівців об’єкту. Начальник штабу складає графік розробки окремих документів і контролює його виконання. Кількість таких документів та їх зміст визначають в кожному конкретному випадку виходячи з рекомендацій штабу ЦЗ району в залежності від можливої обстановки в умовах воєнного часу, значення об’єкту і напрямку його виробничої діяльності.

Розробку документів необхідно проводити в три етапи.

Перший етап – підготовчий: визначають і затверджують склад виконавців. Виконавці вивчають керівні документи, здійснюють збір, узагальнення і оцінку вихідних даних необхідних для розробки документів, визначають об’єм робіт, що виконується кожним виконавцем і термін їх проведення.

Другий етап – практична розробка і оформлення документів. В процесі роботи виконавці узгоджують один з одним порядок виконання окремих заходів.

Третій етап – узгодження документів із штабом ЦЗ району (міста), доробка, затвердження та доведення їх до виконавців.

З метою підготовки необхідних даних для прийняття начальником ЦЗ об’єкту рішення на проведення рятувальних робіт штаб ЦЗ проводить збір даних про обстановку через вищестоящі штаби ЦЗ, розвідку, сусідів, уточнюють райони уражень, головним чином райони, де формування ЦЗ об’єкту належить вести рятувальні роботи, встановлюють вид і кордони пошкоджень, визначають найбільш зручні і безпечні маршрути висування формувань ЦЗ до ділянок (об’єктів) проведення рятувальних робіт, уточнюють порядок ведення робіт, заходи безпеки і дані про стан особового складу, техніки, матеріальне забезпечення, визначають ступінь готовності і можливості формувань ЦЗ на ведення рятувальних робіт і готують розрахунки і пропозиції з виконання поставлених задач, використанню сил і засобів ЦО об’єкту, організують розвідку, матеріальне, технічне, медичне і інші види забезпечення. Штаб ЦЗ уточнює дані про метеорологічні умови в районах ведення робіт, головним чином про напрям і швидкість вітру, температуру повітря, а також прогнозу погоди на найближчу добу, або двох діб.

За вказівкою начальника ЦЗ штаб можна підготувати і інші дані справочного і розрахункового характеру, забезпечую чого тим самим своєчасне прийняття начальником ЦЗ найбільш оптимального рішення.

Питання забезпечення заходів ЦО планують у вигляді постановки задач штабу службам і формуванням ЦО з урахуванням виробничої особливості об’єкту по періодам готовності ЦЗ.

При ліквідації наслідків стихійних лих, крупних аварій і катастроф планують:

1. Організацію харчування особового складу формувань ЦЗ і населення, що постраждало.

2. Порядок заправки паливо-мастильними матеріалами (ПММ) техніки та її ремонт.

3. Гідрометеорологічне забезпечення – хто і в який час визначає дані про напрям і швидкість вітру приземного, температуру повітря і ґрунту, а також відомості про середній вітер і прогноз метеоумов.

4. Протипожежне забезпечення – визначають невідкладні інженерно-технічні заходи з підвищення протипожежної стійкості об’єкту; порядок пристосування с-г техніки для гасіння пожеж, сили і засоби для локалізації і гасіння пожеж, місця їх розташування.

5. Забезпечення громадського порядку – планують підсилення охорони найбільш важливих виробничих підрозділів і будівель, евакопунктів, пунктів висадки і інших місць накопичення (нагромадження) людей, а також регулювання руху на важливих маршрутах.

При ліквідації наслідків стихійних лих, крупних аварій і катастроф визначають райони оточення, порядок охорони матеріальних цінностей і особистого майна громадян, а також регулювання руху на маршрутах евакуації населення.

 

Планування дій персоналу в умовах техногенного вибуху

План ЦЗ об’єкту народного господарства є програмою виконання захисних і рятувальних заходів. В ньому чітко визначається, хто, в які терміни і що повинен зробити з урахуванням місцевих умов і особливостей об’єкту, а також можливих змін обстановки. Розроблений ще в мирний час план дозволяє, цілеспрямовано і організовано вирішувати задачі ЦО в складних умовах воєнної обстановки.

В плані ЦЗ об’єкту плануються заходи з захисту робітників, службовців та членів їх сімей. При цьому враховується важливість і особливість виробничої діяльності об’єкту. Якщо об’єкт продовжує роботу, то інженерний захист планується за місцем роботи в ПРУ і найпростіших укриттях, розрахованих на укриття всього населення. Якщо не достає ПРУ, планується їх будівництво силами місцевого населення і того, що прибуло з міста в період проведення евакуації і після її завершення.

В плані ЦЗ об’єкту з подробицями відображається протирадіаційний і протихімічний захист людей. Разом з порядком забезпечення керівного складу формувань, особового складу робітників і членів їх сімей засобами захисту і їх перевіркою на можливість використання, планується організація радіаційної і хімічної розвідки; визначаються режими радіаційного захисту робітників і службовців та членів їх сімей (в цехах, відділах, бригадах, фермах), порядок проведення дозиметричного і хімічного контролю зараження території, людей і техніки, а також організації обеззаражування території об’єкту, техніки і санітарної обробки людей.

При плануванні організації і проведення евакозаходів вказують порядок отримання розпорядження на евакуацію і оповіщення робітників про початок евакозаходів.

Визначають порядок прибуття і прийому міського населення, кількість прибуваючих, порядок їх доставки і розміщення по населених пунктах, забезпечення захисними спорудами. Планують необхідну кількість транспортних засобів. Передбачається укриття людей по сигналу оповіщення «Повітряна тривога» на приймальних евакуаційних пунктах.

При плануванні заходів з підготовки об’єкту до стійкої роботи в екстремальних умовах рекомендується передбачити заходи з надійного захисту тварин, продуктів тваринництва, кормів, водних джерел, рослин і продуктів рослинництва, технологічного устаткування, створенню і укриттю запасів матеріальних засобів і технічної документації, підвищенню фізичної стійкості будівель і споруд, систем енерго-, водо- і газопостачання.

На випадок ураження об’єкту ядерною зброєю передбачається створення формувань для проведення РіНР порядок приведення їх в готовність і висування на об’єкт робіт. Для проведення РіНР визначають участки ведення робіт, сили і засоби для кожного участку, старших командирів на кожному участку, склад ешелонів і кількість змін, порядок використання формувань після проведення РіНР. Передбачається доведення до людей сигналів оповіщення.

Рекомендується планувати наступні основні види забезпечення:

Розвідка - визначають і планують задачі, сили і засоби розвідки, порядок її ведення по періодам готовності ЦЗ, терміни і порядок докладів на пункт управління результатів розвідки. Розробляється план розвідки об’єкту.

Транспортне забезпечення. Планують використання транспорту, що є на об’єкті для задач ЦЗ.

Матеріальне і технічне забезпечення. Кількість і вид матеріалів, що необхідні для дослідження і будівництва захисних споруд, яких не вистачає, порядок забезпечення людей продуктами харчування, медикаментами; порядок і терміни видачі табельного майна формуванням ЦЗ, засобів індивідуального захисту; порядок і місце заправки автотранспорту ПММ, а також ремонту техніки і сили, що необхідні для цього.

З метою підготовки потрібних даних для прийняття начальником ЦЗ об’єкту рішення на ведення рятувальних робіт штаби та служби ЦЗ здійснюють збір даних про обстановку.

Після постановки задачі начальнику штабу начальником ЦЗ об’єкту послідовність його (штабу) роботи наступна:

1. Начальник штабу оцінює обстановку (коли, де нанесений ядерний удар: потужність ядерного удару, напрямок та швидкість вітру, час підходу радіоактивної хмари до території об’єкту), дає розпорядження про зняття людей із другорядних робіт і зосередженні зусиль на завершенні обладнання укриттів, готовність тваринницьких приміщень, сховищ (складів), кладових, продуктів, фуражу і води. Робить висновки з оцінки обстановки (організує оповіщення формувань і населення про радіаційне забруднення, організує розвідку і збір даних про обстановку).

Потім НШ дає розпорядження, де вказує:

- Черговому з пункту управління:

· оповістити формування і населення про радіоактивне забезпечення;

· про закриття тварин та птиці в герметизованих приміщеннях;

· про закриття житлових будинків, приміщень та складів;

· про дії населення за сигналами оповіщення.

- Зам начальника штабу ЦЗ:

· організує збір даних про обстановку в бригадах, на фермах і в формуваннях. Встановлює обстановку (визначає обстановку) в районі, в штабах ЦЗ сусідів;

· проводить прогнозування радіаційної обстановки на об’єкті;

· визначає склад розвідки, засоби пересування, задачі, маршрут, зв'язок;

- Командиру розвід групи:

· які сили і засоби вислати на маршрути руху;

· задачі з радіаційного зараження (рівні радіації);

· встановлення і позначення кордонів зараження районів (дільниць), час проведення розвідки.

- Заміснику начальника штабу з оперативно-розвідувальної роботи:

· встановити цілодобове чергування робітників (працівників) штабу на ПУ;

· привести в стан готовності і виставити пост ХНП і підтримувати з ним зв'язок;

· зібрати та довести до готовності розвід групу;

· передати на склад розрахунок на видачу штабу і формуванням ЗІЗ, прилади та інше майно;

· розробити план приведення до готовності формувань ЦЗ і встановити терміни;

· підтримувати зв'язок із штабами ЦЗ району, із штабами ЦЗ сусідів.

- Помічнику НШ:

· забезпечити нормальну роботу штабу ЦЗ, згідно плану ЦЗ;

· розробити план роботи штабу ЦЗ;

· скласти графік чергування на ПУ;

· забезпечити контроль підготовки формувань ЦЗ об’єкту с-г.

- Помічнику начальника штабу із зв’язку:

· встановити телефонний зв'язок на ПУ із всіма формуваннями, бригадами, сусідами, начальниками ЦЗ району;

· у відповідності з планом встановити радіозв’язок з районом і організувати внутрішній об’єктів радіозв’язок;

· забезпечити цілодобову роботу телефонної мережі, радіомереж та радіо напрямків;

· забезпечити цілодобову роботу радіотрансляційного вузла і можливість включення його з ПУ начальника ЦЗ с-г об’єкту;

· привести в готовність сигнальні засоби оповіщення та рухомі засоби зв’язку.

- Командиру штабу:

· забезпечити робочі місця на ПУ;

· отримати на складі (коморі) необхідне майно, дозиметричні прилади, засоби захисту;

· підтримувати чистоту і порядок на ПУ.

· після віддачі розпорядження штабу, НШ разом з начальником ЦЗ господарства приступає до уточнення плану ЦЗ.

2. ЗНШ ставить задачі:

- РГ – про приведення в готовність ЦЗ об’єкту;

- місце розташування ПУ;

- місце збору особового складу РГ, його перевірку і ознайомлення з обстановкою;

- отримання на складі матеріального майна, засобів захисту, приладів, перевірку їх робото спроможності, робото спроможність засобів радіозв’язку розподілення обов’язків групи і про готовність до роботи.

 

Питання для контролю


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.007 сек.)