АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Відрізняють декілька видів горіння

Читайте также:
  1. III. ОПЛАТА ПРАЦІ, ВСТАНОВЛЕННЯ ФОРМИ, СИСТЕМИ, РОЗМІРІВ ЗАРОБІТНОЇ ПЛАТИ Й ІНШИХ ВИДІВ ТРУДОВИХ ВИПЛАТ
  2. VIII. Регламент проведення змагань з окремих видів спорту
  3. Аналіз собівартості окремих видів продукції
  4. В природі існують декілька рівнів організації живої матерії.
  5. Видів майна громадян, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами
  6. Витрати енергії на виробництво деяких видів продукції (Мкал/т)
  7. Вокзали всіх видів транспорту
  8. ВПЛИВ РІЗНИХ ВИДІВ СТАБІЛІЗАЦІЇ НА ВИТРИВАЛІСТЬ ПАРОДОНТА ОПОРНИХ ЗУБІВ ПРИ МОСТОВИДНОМУ ПРОТЕЗУВАННІ
  9. ДЕКІЛЬКА - ДЕ КІЛЬКА
  10. Документи різних видів. Вимоги до оформлення
  11. Дослід 7 . Одержання ацетилену та його горіння.

Спалах - швидке згорання горючої суміші без виникнення підвищеного тиску газів.

Загорання - виникнення горіння, від джерела запалювання.

Займання - загорання, що супроводжуються появою полум'я.

Самозагорання - горіння, що виникає при відсутності зовнішнього джерела запалювання.

Самозаймання - само загорання, що супроводжується появою полум’я.

Вибух - надзвичайно швидке горіння, при якому виникає виділення енергії і утворення стислих газів, що призводять до механічних розрух.

Температурою спалаху називається найнижча (в умовах спеціальних іспитів) температура горючої речовини, при якій над її по верхньою виникають пари та гази, що спроможні давати спалах в повітрі від джерела запалювання, але швидкість виникнення парів і газу недостатня для стійкого горіння. За температурою спалаху горючі рідини поділяють на два класи: легкозаймисті рідини (ЛЗР) і горючі рідини (ГР).

До класу ЛЗР відносяться рідини з температурою спалаху, що не перевищує 61 °С (у відкритому тиглі - 66°С); це - бензин, етиловий спирт, ацетон, нітроемалі і ін. Рідини, що мають температуру спалаху вище 61 °С, або 66°С (у відкритому тиглі), мають назву ГР (масла, мазут, формалін і ін.). Температура займання-найменша температура горючої речовини, при якій вона виділяє горючі пари і гази з такою швидкістю, що при піднесенні джерела запалювання виникає стале горіння.

Температурою самозаймання називають найнижчу температуру речовини, при якій вона загорається в процесі нагрівання без безпосереднього контакту з вогнем. Займання можливе тільки за певних співвідношень горючої речовини та окислювача. Мінімальна концентрація горючих парів і газів у повітрі, коли вони здатні загоратись та розповсюджувати полум'я, називається нижньою концентраційною межею займання, Максимальна концентрація горючих газів і парів, за якої ще можливе розповсюдження полум’я, має назву верхньої (концентраційної) концентраційної межі займання. Інтервал між нижньою та верхньою межею займання має назву діапазону або області займання. Розрізняють також температурні межі займання, тобто температури, при котрих пари утворюють концентрації, що дорівнюють відповідно нижній і верхній концентраційній межі займання рідин.

Важливе значення для профілактики пожеж має явище само загорання, коли горіння виникає при відсутності видимого джерела запалювання.

В залежності від внутрішнього імпульсу процеси само загорання поділяються на хімічні, мікробіологічні і теплові. Хімічне само загорання від дії на речовини кисню повітря, води або від взаємодії речовин. Часто пожежі виникають внаслідок само загорання промасленого лоскуту (ганчір’я), спецодягу, вати і навіть металевої стружки. Про схильність масла або жиру до само загорання можна судити за його йодним числом - називається кількість йоду в грамах, що поглинуте 100 г масла або жиру, що досліджується. Чим йодне число вище тим нижча температура самозагорання.

Мікробіологічне самозагорання виникає за відповідної вологості і температурі в рослинних продуктах. Коли, інтенсифікується життєдіяльність мікроорганізмів, з’являється павутинний грибок температура підвищується і відбувається займання. Для запобігання само загорань здійснюють регулярний контроль температури, обмежують вологість і розміри штабелів.

Теплове само загорання відбувається в результаті тривалої дії незначного джерела тепла. При цьому речовини розкладаються, адсорбуються і в результаті дії окислювальних процесів само нагріваються. При температурі біля 100° С дерев’яні стружка (тирса, ошурки), ДВП, паркет і деякі інші речовини мають схильність до само загорання. Заходом захисту від теплового само загорання є охорона (захист) матеріалів від дії джерел нагрівання.

Вогненебезпечність речовин характеризується лінійною в сантиметрах на секунду і масовою в грамах на секунду швидкостями горіння і вигорання речовин. Іноді враховують мінімальний вміст кисню в повітрі, при якому ще можливе горіння. Для звичайних горючих речовин цей вміст складає 12-14%. Для речовин з високим значенням верхньої межі займання (водень, сірковуглець, окиси етилену і ін.) він складає 5% і менше.

Небезпечними факторами пожежі є підвищена температура повітря і предметів, відкритий вогонь та іскри, токсичні продукти горіння, дим, знижена концентрація кисню, вибухи, пошкодження і розруха будівель і споруд. Температура газів в зоні горіння, що має назву температури пожежі, може досягати 1300°С.

А і Б - вибухо і пожежонебезпечні;'

В - пожежонебезпечні;

Г - у виробництві яких є розжарені негорючі матеріали, або тверді, рідкі, чи газоподібні речовини, що спалюються при утилізації як паливо;

Д - виробництва, де є незгораємі речовини у холодному стані;

Е - вибухонебезпечні (за умови технологічного процесу, може статись лише вибух без послідуючого горіння).

Простір приміщення, або його частина де можуть утворитися вибухонебезпечні суміші, або знаходитись горючі матеріали називаються вибухо - або пожежонебезпечною зоною.

Вибухонебезпечні зони діляться на 6 класів:

В-1 - це приміщення, в яких можуть виникати вибухонебезпечні суміші парів і газів з повітрям при нормальних умовах роботи (наприклад, приміщення, в яких проводиться злив легко вибухових рідин у відкриті (сосуди) посудини.

В-Іа - в цю зону входять приміщення, в яких вибухонебезпечні суміші не виникають при нормальних умовах експлуатації обладнання, але можуть виникати при аваріях або несправностях;

В-Іб - а) приміщення, в яких можуть знаходитись горючі пари і гази з високою нижньою межею займання (15 % і більше), що мають різкий запах (Наприклад, приміщення аміачних компресорів); б) приміщення, в яких можливе виникнення лише локальних вибухонебезпечних сумішей в об’ємі менше 5%від об’єму приміщення;

В-Іг - в цю зону входять установки, в котрих знаходяться вибухонебезпечні гази, пари і легко вибухові рідини (наприклад, газгольдери, зливоналивні естакади і ін.).

В-ІІ - приміщення, де проводиться обробка горючих пилів і волокон, здатних до виникнення вибухонебезпечної суміші з повітрям при нормальних режимах роботи (наприклад відкрите за навантаження та вивантаження з обладнання дрібнодисперсних горючих матеріалів).

В-На - приміщення, в яких вибухонебезпечні пилеповітряні суміші можуть виникати тільки в результаті аварій і несправностей (наприклад, розгерметизація пневмотранспортуючого обладнання з застосуванням азоту, сепараційні установки з механічною загрузкою і т.д.)

Вибір і встановлення електрообладнання виконують з урахуванням класифікації вибухонебезпечних і пожежонебезпечних зон.

Приміщення і установки, в яких знаходяться горючі рідини (ГР), і горючі пилі, нижня концентраційна межа котрих вища 65 г/м3, відносять до поже-жонебезпечних і класифікують: зона класу П-І. До неї відносять приміщення, в яких знаходяться ГР (наприклад, мінеральні масла).

- Зона класу П-ІІ. В цю зону входять приміщення, в яких знаходяться горючі пилі з нижньою концентраційною межею вище 65 тім3'

- Зона класу П-ІІа. До неї відносять приміщення, в котрих утримуються тверді горючі речовини, неспроможні переходити в завислий стан.

Установки класу П-ІП. До них відносять зовнішні установки, в котрих утримуються ГР) з температурою спалаху вище 61 °С), або тверді горючі речовини.

 

1. Причиною вибуху може бути наявність в приміщеннях горючого пилу, або волокна (дробилки, млини, агрегати приготування вітамінної муки); пил трав’яної муки і т.д. Велику небезпеку представляють апарати, ємності з аміаком, вибухонебезпечними газами і резервуарами з горючими рідинами, так як вони, як правило неповністю заповнені. В просторі над рівнем рідини утворюється пароповітряна суміш, яка може виявитися вибухонебезпечною, якщо температура рідини знаходиться в інтервалі між нижньою і верхньою температурною межею займання. '

Вибух - швидке екзотермічне хімічне перетворення вибухонебезпечного оточення, що супроводжується діленням енергії і утворенням стислих газів, здатних проводити роботу.

Вибухонебезпечним оточенням (середовищем) являються суміші речовин (газів, парів, пилу) з повітрям і іншими окислювачами (киснем, озоном, хлором, окисами) здатними до вибухового перетворення.

Легкозаймисті і горючі рідини можуть утворювати вибухові суміші. Найнижча температура спалаху горючих рідин прийнята за основу класифікації їх пожежної небезпеки. Так, рідини з температурою спалаху до

45°С відносять до легкозаймистих (бензин (керосин), гас), а більше 45°С - до горючих рідин (дизельне паливо, мастильні масла).

Вибухонебезпечними є також суміші пилу з повітрям. Пил може знаходитись в завислому (суспендованому) стані в повітрі (аерозоль) і осідати на стінах стелях, поверхнях обладнання і т.д. (аерогель-пожежо-небезпечна). Весь пил в стані аерозолі (вибухонебезпечна) за ступенем вибухової небезпеки поділяють на 4 класи:

- І - найбільш вибухонебезпечний пил з нижньою межею займання (вибухонебезпечності) до 15 г/м3 (прилад для визначення кількості пилу - аспіратор). До них відносять пил цукру, торфу, сірки, каніфолі і н.

- II клас - вибухонебезпечні з нижньою межею займання (вибуховості) від 16 до 65 г/м Це пил алюмінію, крохмалю, льняної кострищ (груба частина льону, що не переробляється) борошна, сланцева і ін.

Пил III і IV класу мають нижню межу займання, при концентрації вище 65 г/м3 відносять, до пожежонебезпечних. Температура займання пилу III класу 250°С, а IV - більше 250°С.

Таким чином, багато пилу, який утворюється у технологічному процесі і знаходиться в повітрі, є вибухонебезпечним. Навіть однієї іскри достатньо щоб пил у такому стані загорівся. Полум'я швидко поширюється через хмару пилу, горючі гази розширяються і утворюють хвилі підвищеного тиску, які рухаються перед полум'ям, піднімають на своєму шляху пил із поверхні, стискають його в замкненому об’ємі, і виникає вибух великої сили.

 

Планування дій персоналу на випадок вибухів

Кожний працівник повинен знати правила поведінки при пожежі, шляхи евакуації, вміти користуватися первинними засобами пожежегасіння, знати місце їх знаходження.

Легкозаймисті та горючі рідини необхідно зберегти у спеціально відведених місцях окремо від інших матеріалів.

Евакуація людей при виникненні пожежі і майна.

У випадку виникнення пожежі необхідно викликати пожежну частину за телефоном 101 та повідомити керівництво і персонал.

Прийняти необхідні заходи щодо гасіння пожежі власними силами (вода, вогнегасник і ін.).

У випадку, якщо неможливо погасити пожежу власними силами, потрібно якнайшвидше залишити приміщення через основні та запасні виходи.

Виходячи в приміщення, де виникла пожежа, потрібно щільно зачинити двері, щоб зменшити надходження кисню до приміщення.

Головна небезпека, від якої гинуть люди на пожежі - дим і гаряче повітря, тому у задимленому приміщенні дихати потрібно тільки через мокру щільну тканину, пам'ятаючи, що поблизу підлоги концентрація диму найменша.

Для попередження вибуху * необхідно виключити виникнення вибухонебезпечного середовища і виникнення джерела ініціювання вибуху. Це досягається за рахунок герметизації виробничого обладнання, контролю складу повітряного середовища і відкладень вибухонебезпечного пилу, застосування робочої та аварійної вентиляції, застосування хімічно активних і флегматизуючи (інертних) добавок, регламентації вогневих робіт, застосування засобів захисту від атмосферної статичної електрики, блукаючих струмів і струмів замішання (закорочення) на землю; застосування вибухозахисного обладнання і ін. заходів. Вибухозахист повинен забезпечуватись за рахунок застосування пристроїв аварійного скидання тиску (запобіжні клапани і мембрани в обладнанні, вогнеперегороджувачів, гідро засувок (гідро затворів), водяних і парових заслонів, застосування засобів попереджувальної сигналізації і ін.

 

Питання для контролю

1. Охарактеризуйте зони ГПС при вибусі.

2. Які заходи проводяться щодо підвищення стійкості об’єкту до ударної хвилі.

3. Охарактеризуйте процес горіння.

4. На які клали ділять вибухонебезпечні зони.

5. Порядок планування дій персоналу на випадок вибуху.

 

 


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.006 сек.)