АвтоАвтоматизацияАрхитектураАстрономияАудитБиологияБухгалтерияВоенное делоГенетикаГеографияГеологияГосударствоДомДругоеЖурналистика и СМИИзобретательствоИностранные языкиИнформатикаИскусствоИсторияКомпьютерыКулинарияКультураЛексикологияЛитератураЛогикаМаркетингМатематикаМашиностроениеМедицинаМенеджментМеталлы и СваркаМеханикаМузыкаНаселениеОбразованиеОхрана безопасности жизниОхрана ТрудаПедагогикаПолитикаПравоПриборостроениеПрограммированиеПроизводствоПромышленностьПсихологияРадиоРегилияСвязьСоциологияСпортСтандартизацияСтроительствоТехнологииТорговляТуризмФизикаФизиологияФилософияФинансыХимияХозяйствоЦеннообразованиеЧерчениеЭкологияЭконометрикаЭкономикаЭлектроникаЮриспунденкция

Допустимі дози опромінення населення

Читайте также:
  1. Виробництво, заготівля, реалізація сільськогосподарської продукції, що містить хімічні препарати понад гранично допустимі рівні регулюється ст. 42-1 КУАП України
  2. Гранично допустимі дози опромінення.
  3. Гранично допустимі концентрації пестициді
  4. Граничнодопустимі рівні опромінення персоналу, пацієнтів та населення
  5. ДІЯ ЕЛЕКТРОМАГНІТНИХ ПОЛІВ РАДІОЧАСТОТ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ, РІВНІ ДОПУСТИМОГО ОПРОМІНЕННЯ
  6. Допустимі рівні звукового тиску
  7. Допустимі рівні звукового тиску в октавних смугах частот, рівні шуму та еквівалентні рівні шуму
  8. Допустимі умови мікроклімату
  9. Економічне активне населення.
  10. Завдання 2. Визначити відповідно до ДКУД документи, які відносяться до документації з праці, соціальних питань і соціального захисту населення.
  11. Загальна характеристика злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів або прекурсорів та інші злочини проти здоров’я населення.

Доза опромінення – це кількість енергії радіоактивних випромінювань поглинутих одиницею об’єкту, або площею тіла людини (тварини). Вони мають різне визначення в залежності поставлених завдань(прогнозована, для лікування людей, тварин, а також встановлення допустимих доз опромінення).

Експозиційна доза опромінення (Дх) - характеризує потенційну небезпеку опромінення людини, або базова для визначення інших доз опромінення. Визначається в рентгенах (Р) і відповідно мілірентген (1 ), мікро рентген (1 ).

Поглинута доза опромінення (Дд) враховує чутливість окремих органів при лікуванні людей, тварин. Одиниці виміру: Рад і відповідно Млрад і Мкрад. Визначається з виразу

Дд=Дх К,

 

де К – коефіцієнт чутливості окремого органу, який підлягає лікуванню.

Еквівалентна доза опромінення (Дн) враховує іонізаційні потужності випромінювань (α,ß,γ). Одиниці виміру – бер (біологічний еквівалент рентгена) і відповідно Мл бер, Мкрбер. Використовується при лікуванні людей з урахуванням коефіцієнта якості іонізуючих випромінювань, і визначається:

 

Допр = Дх К,

 

Щоб поглинуті дози радіації не перевищували допустимих норм опромінення, необхідний постійний контроль за радіаційною обстановкою. При визначенні доз опромінення враховуються такі показники: потужність дози опромінення (Рср), час опромінення людини (год), площа опромінення (S). При збільшенні цих показників відповідно і збільшується доза опромінення (пряма залежність).

Зовнішнє опромінення, як і проникаюча радіація, спричиняє у людей і тварин однакове ураження. При впливі проникаючої радіації організм одержує дозу за дуже короткий термін – від десятих частки секунд до секунди, а при зовнішньому опроміненні доза нагромаджується за час перебування на забрудненій території нерівномірно. Основну дозу опромінення організм одержує за чотири доби: у першу добу – до 63% сумарної дози до повного розпаду радіоактивних речовин, а за три доби – до 72% загальної дози.

Опромінення може бути одноразовим і багаторазовим.

Одноразовим опроміненням вважається опромінення, одержане за чотири доби, а одержане за більше ніж чотири доби вважається багаторазовим.

З 3 – 30 добу нагромаджується від 5 до 30%, а з 31 до 90 доби від 5 до 10% сумарної доз до повного розпаду радіоактивних речовин.

Такий вплив опромінення залежить від потужності джерела опромінення, відстані до епіцентру вибуху, швидкості вітру. Тому особливо важливо організувати захист у чотири доби.


1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |

Поиск по сайту:



Все материалы представленные на сайте исключительно с целью ознакомления читателями и не преследуют коммерческих целей или нарушение авторских прав. Студалл.Орг (0.003 сек.)